English

Gondolen

Höjer sig över mängden och sticker ut. På många sätt. Ett landmärke med krog-Sveriges bästa utsikt där Mälaren möter havet, ett kök där klassisk meny möter nytänkande och en personal som möter gästerna som vänner.

Kung Gustav V invigde Gondolen 1935, den drevs länge av KF, men togs över av Erik Lallerstedt 1994. Nu drivs företaget av Eriks dotter Anna Lallerstedt, som vill förvalta och förnya på det sätt som gjort Gondolen till en av landets mest kända restauranger.

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(4/7-8/7)

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag/Monday
Kantarell- och champinjoncrêpe, grönsallad, parmesanost och gurka
Chantarelles and champignon crepe, green salad, Parmesan cheese and cucumber

Tisdag/Tuesday
Fiskfrikassé, ärtor, juliennegrönsaker och aioli
Fish fricasse, pea, shredded vegetables and aioli

Onsdag/Wednesday
Kokt kalvkind, dillsås, sommargrönsaker, kokt potatis och syrad lök
Boiled calf cheek, dill sauce, summer vegetables, boiled potato and pickled onion

Torsdag/Thursday
Kokt torsk, ägg, räkor, pepparrot och skirat smör
Boiled cod, egg, shrimps, horse radish and melted butter

Fredag/Friday
Grillad biff, baconrullade haricots verts, tomatsallad, pommes frites och bearnaisesås
Grilled beef, bacon rolled string beans, tomato salad, french fries and béarnaise sauce

Veckans special - Weekly special 135:-
Kall inkokt lax, dillmajonnäs, bönsallad, pressgurka och kokt potatis
Cold preserved salmon, dill mayonaise, bean salad, pressed and pickled cucumber and boiled potato

Vegetarisk - Vegetarian 135:-
Marinerade grönsaker, gurka- och myntasallad, mungbönor och fetaost
Marinated vegetables, cucumber and mintsalad, mung beans and feta cheese

Sallad - Salad 135:-
Grillat kycklingbröst, majs, vita bönor, rostad aubergine och chilimajonnäs
Grilled chicken breast, corn, white beans, roasted aubergine and chili mayonaise

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallersted's Shipowners Lunch

Smörrebröd; Lantpaté, lökmarmelad, cornichoner och eldad lardo
"Smorre Sandwich"; Rustic pâté, onion marmalade, brined small cucumbers and blackened lardo

Ert val av varmrätt
Main course of your choice

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters 95:-

Stekta kantareller, grillad mandelpotatis, syrad grädde, Wrångebäcksost och brynt smör
Fried chantarelles, grilled almond potato, pickled cream, Wrångebäcks cheese and browned butter

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled sour dough bread

Lufttorkad skinka från Dalsjöfors med spritärtor, kantareller, sommartryffel och vincrème
Cured ham from Dalsjöfors with green beans, chantarells, summer trouffle and vine creme

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens klassiska fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion and parsley purée, blackened string beans harissa and lemon

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot. Serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with tarragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horseradish. Served on sour dough bread and with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa. Serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chantarelles, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut biscuit

Chokladcrème med mangosorbet
Chocolate creme with mango sorbet

Citron- och vaniljcrème med hallon- och lakritssorbet
Lemon and vanilla crème with raspberry and licorice sorbet

Lunchstängt mellan 11/7 och 21/8

Öppnar åter måndagen den 22 augusti

Closed for lunch betwin 11/7 and 21/8

Open for lunch again monday 22 of August

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Stekta kantareller och grillad mandelpotatis, serveras med syrad grädde, Wrångebäcksost, knipplök och brynt smör 130:-
Fried chanterelles and grilled almond potato served with "Wrångebäcks" cheese, spring onion and browned butter

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50g/230:-
Bleak roe from Kalix, toast, red onion. crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 165:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron 155kr
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikochutney och grillat surdegsbröd 155:-
Chicken and madeira mousse with smoked duck breast, peach chutney and grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med västerbottenost, forellrom, smetana och picklad rabarber 165:-
"västerbotten" cheese, bleak roe, smetana and pickled ruhbarb*

Lufttorkad skinka från Dalsjöfors med spritärtor, kantareller, sommartryffel och vincrème 175:-
Cured ham from Dalsjöfors with green peas, chanterells, summer trouffel and wine cream

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabbsben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Tartar på sotad kalvfilé med västerbottenost, forellrom, smetana och picklad rabarber 165:-
Tartare on blackened fillet of veal with "västerbotten" cheese, bleak roe, smetana and pickled ruhbarb

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Jordgubbssorbet med vaniljcrème, rulltårta och lime 130:-
Strawberry sorbet with vanilla custard, swiss roll and lime

Varmrätter - Main Courses

Grillad sparris med spetskål, vårlök, manchegoost, surdegbröd och smörsås 225:-
Grilled asparagus wih cabbage, spring onion, manchego cheese, sour dough bread and butter sauce

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel 335:-
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron 295:-
Baked char with grilled octopus, onion- parsily puree, blackened string beans, harissa and lemon

Stekt lammsadel med variation på sommarbetor, öländsk getost, ramslök, rökt lammhjärta, brynt smör och lammsky 295:-
Fried saddle of lamb with a variation of summer beets, "öländsk" goat cheese, ramson, smoked hart of lamb,browned butter and lamb gravy

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås 320:-
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Entrecôte med sotad vårlök, rökt märgkrokett, grön sparris och dragonmajonnäs 330:-
Grilled ribeye with blackened spring onion, smoked marrow croquette, green asparagus and terragon matyonnaise

Desserter - Desserts

Roquefort med variation av äpple, karamelliserad råg och maltsirap 110:-
Roquefort with variation of apple, caramelized rye and malt syrup

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Gräddfils Panna cotta med blåbärssorbet, mums mums och blåbärscurd 125kr
Sour cream panacotta with blueberry sorbet, soft meringue in a chocolat coating and blueberry curd

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Jordgubbssorbet med vaniljcrème, rulltårta och lime 130:-
Strawberry sorbet with vanilla custard, swiss roll and lime

Mörk chokladbrownie med brynt gräddglass, pecannöt och kolasås 135:-
Dark chocolate brownie with browned ice cream, pecannut and caramel sauce

Melonglass med kokoskaka och hallon 125:-
Melon ice cream with coconut cake and raspberries

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Stekta kantareller och grillad mandelpotatis, serveras med syrad grädde, Wrångebäcksost, knipplök och brynt smör 130:-
Fried chanterelles and grilled almond potato served with "wrångebäcks" cheese, spring onion and browned butter

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50g/230:-
Bleak roe from Kalix, toast, red onion. crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 165:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Halstrad pilgrimsmussla med ärtcrème, picklade kantareller, champinjon och vincrème 155kr
Lightly fried scallop with pea crème, pickled chanterelles, mushrooms and vine crème

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikochutney och grillat surdegsbröd 155kr
Chicken and madeira mousse with smoked duck breast, peach chutney and grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med gräslöksmajonnäs, rostad svartrot, parmesan, torkad portabellosvamp och eldad lardo 165kr
Tartare on blackened fillet of veal with chive mayonnaise, roasted salsify, parmesan cheese, dried portobello mushroom and burned lardo

Lufttorkad skinka från Dalsjöfors med spritärtor, kantareller, sommartryffel och vincrème 175:-
Cured ham from Dalsjöfors with green peas, chanterells, summer trouffel and wine cream

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabbsben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Halstrad pilgrimsmussla med ärtcrème, picklade kantareller, champinjon och vincrème
Lightly fried scallop with pea crème, pickled chanterelles, mushrooms and vine crème

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Varmrätter - Main Courses

Sotad zucchini och spetskål, serveras med bakad tomat, manchegoost, surdegbröd och krondillsmörsås 225kr Blackened zucchini and cabbage served with baked tomato, manchego cheese, levain bread and crown dill butter sauce

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel 335:-
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron 295:- Baked char with grilled octopus, onion- parsily puree, blackened string beans, harissa and lemon

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky 295kr
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås 320:-
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Entrecôte med sotad vårlök, ibericokrokett, bönor, picklad gulbeta och dragonmajonnäs 335kr Rib eye with blackened spring onion, "Iberico" crouqette, beans, pickled yellow beet root and tarragon mayonnaise

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Roquefort med variation av äpple, karamelliserad råg och maltsirap 110:-
Roquefort with variation of apple, caramelized rye and malt syrup

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 195kr Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Gräddfils Panna cotta med blåbärssorbet, mums mums och blåbärscurd 125kr Sour cream panacotta with blueberry sorbet, soft meringue in a chocolat coating and blueberry curd

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet 130kr
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Mörk chokladbrownie med brynt gräddglass, pecannöt och kolasås 135kr Dark chocolate brownie with browned ice cream, pecannut and caramel sauce

Melonglass med kokoskaka och hallon 125:-
Melon ice cream with coconut cake and raspberries

Chokladcrème med svartvinbärssorbet och rostad tigerkaka 135kr
Chocolat crème with black currant sorbet and roasted "tiger" cake

(4/7-8/7)

Förrätter - Starters 95:-
Stekta kantareller, grillad mandelpotatis, syrad grädde, Wrångebäcksost och brynt smör
Fried chantarelles, grilled almond potatoes, soured cream, Wrångebäcks cheese and melted butter

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled levain bread

Lufttorkad skinka från Dalsjöfors med spritärtor, kantareller, sommartryffel och vincrème Cured ham from Dalsjöfors with green beans, chantarells, summer trouffle and vine creme

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba,
2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabbsben
½ Lobster, ½ Crab,
2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Kvartersmiddag - Bistro dinner meny 270:-
Förrätt/Starter
Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster
Eller/Or
Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled levain bread

Varmrätt/Main Course
Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons
Eller/Or
Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Varmrätter - Main Courses 195:-
Grillad sparris med spetskål, vårlök, manchegoost, surdegsbröd och smörsås
Grilled asparagus wih cabbage, spring onion, manchego cheese, sour dough bread and butter sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron Baked char with grilled octopus, onion and parsley purée, blackened string beans harissa and lemon

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot,
serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with taragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horse radish, served on sour dough bread with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-
Melonglass med kokoskaka
melon ice cream with coconut biscuit

Chokladcrème med mangosorbet
Chocolate creme with mango sorbet

Citron- och vaniljcrème med hallon- och lakritssorbet
Lemon and vanilla crème with raspberry and licorice sorbet

(11/7-21/8)

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the partie contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 24/8 2016)

Tartar på sotad kalvfilé med västerbottenost, forellrom, smetana och picklad rabarber
Tartare on blackened fillet of veal with "västerbotten" cheese, trout roe, smetana and pickled ruhbarb

Vinförslag
2014 Riesling Trocken, Weingut Wittmann, Tyskland 475:-
2014 Pouilly-Fumé Les Terres Blanches, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 750:-

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Vinförslag
2013 Catena Chardonnay, Bodegas Catena Zapata, Mendoza, Argentina 495:-
2012 Katherins Vineyard Chardonnay, Cambria estateVinery, Santa Maria Valley, USA 625:-

Jordgubbssorbet med vaniljcrème, rulltårta och lime 130kr
Strawberry sorbet with vanilla custard, swiss roll and lime

Vinförslag
2012 Moscato d’Asti La Lupa, Alfiero Boffa, Piemonte, Italien 495:-
2013 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 7/9 2016)

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikochutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with smoked duck breast, peach chutney and grilled levain bread

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 475:-
2009 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 575:-

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion- parsily puree, blackened string beans, harissa and lemon

Vinförslag
2011 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Melonglass med kokoskaka och hallon
Melon ice cream with coconut cake and raspberries

Vinförslag
2013 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau Österrike 525:-
2010 Petit Guiraud, Châtueau Guiraud, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 7/9 2016)

Toast Skagen
Toast with shrimp in dill mayonnaise with bleak roe

Vinförslag
2014 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2013 Chablis ”St Pierre, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Vinförslag
2011 Vina Pedrosa Crianza, Péres Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2013 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Eriks chokladdessert med hallon
Eriks chocolat dessert

Vinförslag
2009 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 75cl 495:-
Fonseca 10 Years Old Tawny, Fonseca Guimaraens, Portugal 75cl 890:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the partie are choosing the same menu. If the partie contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 5/10 2016)

Halstrad pilgrimsmussla med ärtcrème, picklade kantareller, champinjon och vincrème
Lightly fried scallop with pea crème, pickled chanterelles, mushrooms and vine crème

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 7/9 2016)

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with smoked duck breast, peach chutney and grilled levain bread

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 475:-
2009 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 575:-

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion- parsily puree, blackened string beans, harissa and lemon

Vinförslag
2011 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Melonglass med kokoskaka och hallon
Melon ice cream with coconut cake and raspberries

Vinförslag
2013 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau Österrike 525:-
2010 Petit Guiraud, Châtueau Guiraud, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 7/9 2016)

Toast Skagen
Toast with shrimp in dill mayonnaise with bleak roe

Vinförslag
2014 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2013 Chablis ”St Pierre, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Vinförslag
2011 Vina Pedrosa Crianza, Péres Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2013 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Eriks chokladdessert med hallon
Eriks chocolat dessert

Vinförslag
2009 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 75cl 495:-
Fonseca 10 Years Old Tawny, Fonseca Guimaraens, Portugal 75cl 890:-

Öppettider

Sommartider från och med 9 juli

Matsal och Baren
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Lördag 17.00 - 01.00

Taket (sommarrestaurang, plan 12)
Måndag - Lördag från 16.00

Öppnar åter för lunch och middag den 22 augusti.

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Vi lägger inte ut alla bord för onlinebokning. Ring oss om Ni har något särskilt önskemål så hjälper vi Er med alternativ på telefon.

Lunch (stängt för lunch t.o.m 21/8)
Måndag – Fredag 11.30 – 14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag (sommartider mellan 9 juli och 21 augusti)
Måndag 17.00 - 22.00,
Tisdag - Lördag 17.00 – 23.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Boka". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Köket kallas Gondolens lilla kvarterskrog med 47 sittplatser mellan Matsalen och just köket. I Kökets avspända miljö serveras lika läckra rätter som i Matsalen, med bonusen att gästerna kan se köksproffsen jobba.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

TAKET på Eriks Gondolen

Nu har vi öppnat upp TAKET på Eriks Gondolen för säsongen. Vår sommarrestaurang uppe på taket 33 meter ovanför Slussen. En bar med god öl och de senaste drinkarna. Ett kök med grillat som tema. Skön musik. En vidunderlig utsikt.

Klockan 16.00 slår vi upp portarna och fortsätter med det varje måndag till lördag hela sommaren. Stängt bara om vädrets makter inte är med oss.

Välkommen

Öppettider: (om vädret tillåter)

Måndag - Lördag från 16.00

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.

Meny på TAKET

Förrätter-Starters

Tre små gröna; 150:-
Grillad aubergine, fetaostkräm, dill, vårlök
Glaserad rödbeta, brynt smör, Västerbottenost, hasselnötter
Friterad svartrot, syrad lök, örtdipp
Three little green;
Grilled aubergine, feta cheese creme, dill and spring onion
Glaced beetroot, browned butter, "västerbotten" cheese, hazelnuts Deep fried salsify, soured onion and herb spread

Tre små från havet; 150:-
skagenröra med löjrom
Inkokt lax med pepparrot, färskost, avokado
Krabbkaka, spenat, aioli
Sea times three;
Shrimp spread with bleak roe
poached salmon,horse radish, cottage cheese, avocado crabcake, spinach, aioli

Tre små kött; 150:-
Salchichonkrokett, steklök och ramslök
Kyckling- och madeiramousse, lökmarmelad, cornichons
Kalvtartar, sparris, Västerbottenost
Meat times three; Salchichon croquette, small onions and ramson
Chicken and madeira mousse, onion marmelade and cornichons
veal tartar, asparagus and "västerbotten" cheese

Löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och toast 230:-
Bleak roe from Kalix with red onion, creme fraiche, lemon and toast

Varmrätter - Main courses

Grillad kummel, sparris, syltad tomat, sotat lök och smörsås 275:-
Grilled hake, asparagus, pickled tomato, blackened onion and butter sauce

Kalvkorv, ramslöksmajonnäs, rökt sidfläsk, tomatsalsa och färskpotatis 225:-
Veal sausage, ramsons mayonnaise, smoked pork belly, tomato salsa and new potato

Grillad entrecôte, harissamajonnäs, bönor, citron och pommes frites 335:-
Grilled rib eye, harissa mayonnaise, beans, lemon and french fries

Sparris, sommarkål, bakat ägg, färskost och pärlkorn 195:-
Asparagus, summer cabbage, baked egg, cream cheese and Jobs tears

Mixed grill

Ryggbiff, kalvkorv och lammrack
eller
Kummel, bläckfisk och pilgrimsmussla
eller
Spetskål, zucchini, sparris och majskolv

Sirloin steak, veal sausage and lamb rack
or
Hake, octopus and scallop
or
Cabbage, zucchini, asparagus and corn on the cob

Mixed grill serveras med tomat- och avokadosalsa, syltad tomat, sotad lök, pickles,
dragonmajonnäs, harissamajonnäs, sallad, pommes frites och citron
Served with tomato and avocado salsa, pickled tomato, blackened onion, pickles, tarragon mayonnaise, harissa mayonnaise, salad, french fries and lemon

295:-/person för kött och fisk 225:-/person för vegetarisk 295:-/person for meat and fish 225:-/person for vegeterian

Desserter - Desserts

Jordgubbar, grädde, rostad vit choklad 95:-
Strawberries, whipped cream and roasted white chocolate 95:-

Crème brûlée 95:-
Crème brûlée

Takets chokladdessert med hallon 95:-
Our chocolat dessert with raspberry

Chokladtryffel 25-
Chocolate truffle

Med resevation för eventuella byten i menyn With subject to some changes in the menu

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 14 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.