English

Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.
Vinbaren i entréplanet med viner i världsklass och 50 viner på glas varje dag.
Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(11/12-15/12)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Pannbiff, champinjonsås, rårörda lingon, pressgurka och stekt potatis
Mixed meat pattie, Mushroom sauce, lingonberries, pickled cucumber and fried potatos

Tisdag/Tuesday
Friterad spättafilé, syrad fänkål, remouladsås och citron
Fried plaice fillet, souered fennel, remoulad sauce and lemon

Onsdag/Wednesday
Högrev- och pumpachili, bönor, tomat, avokado och koriander
Beef chuck- and pumpkin- chili, beans, tomato, avocado and coriander

Torsdag/Thursday
Grillad kummel, ratatouille, oliver, parmesan och ljummen gemsallad
Grilled hake, ratatouille, olives, parmesan and varm gem sallad

Fredag/Friday
Stekt kalvrostbiff, rostade grönsaker, bakad lök, persiljemajonnäs och pommes frites
Fried roastbeef of venison, roasted vegetables, baked onion, parsley mayonnaise and french fries

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Vitvinspocherad lax, ärtor, kål, aioli och vitvinssås
White wine poached salmon, peas, cabbage, aioli and white wine sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Grillad spetskål, rotselleri, blomkålspuré, fetaost, rostade hasselnötter och brynt smör
Grilled cabbage, celariac, cauliflower puree, feta cheese, roasted hazelnuts and browned butter


Gondolens julbord 695:-
Traditional Swedish Christmas Buffet

Serveras från den 27:e november till och med den 22:a december
Lunchsittningen 11:30-14:30 månd-fred. 28/11-13/12 495:-


Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med äpple och svamp 145:-
Jerusalem artichoke soup with apple and mushroom

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Ankleverterrin med krusbärschutney, frysta vindruvor, saltrostad mandel och Sauternessirap 165:-
Duck liver terrine with gooseberry chutney, frozen grapes, salt roasted almonds and Sauternes syrup

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad röding med bakad fänkål, silverlök, morotspuré, saffransmajonnäs och hummersås 295:-
Grilled char with baked fennel, white onion, carrot purée, saffron mayonnaise and lobster sauce

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och confiterad bringa med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot och parmesanost 310:-
Lamb; fried saddle and confited brisket with savory cabbage, smoked bacon, cumin roasted carrot and parmesan cheese

Desserter - Desserts

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Chokladbrownie med moccaglass, kolasås och hasselnötter 130:-
Chocolate brownie with mocca ice cream, caramel sauce and hazelnuts

(18/12-22/12)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Köttbullar, lingon, pressgurka, kokt potatis och gräddsås
Meatballs, lingonberries, pickled cucumber, boiled potatoes and cream sauce

Tisdag/Tuesday
Danska fiskefrikadeller, grillad morot, remouladsås, romansallad och citron
Danish fish meatballs, grilled carrot, remoulade sauce, romaine salad and lemon

Onsdag/Wednesday
Stekt fläsk, persiljesås, blomkål och bönor
Fried pork, parsley sauce, cauliflower and beans

Torsdag/Thursday
Kummelfrikassé, kronärtskocka, oliver, sardell och färskost
Hake fricassée, artichoke, olives, anchovies and cream cheese

Fredag/Friday
Grillad entrecôte, tomat- och löksallad, bearnaisesås och pommes frites
Grilled rib eye, tomato and onion salad, bearnaise sauce and french fries

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Ångad lax, spetskål, senapssås, kapris och dill
Steamed salmon, cabbage, mustard sauce, capers and dill

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Svamprisotto, syltad tomat, rostad jordärtskocka och citron
Mushroom risotto, pickled tomato, roasted artichoke and lemon


Gondolens julbord 695:-
Traditional Swedish Christmas Buffet

Serveras från den 27:e november till och med den 22:a december


Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med höstäpple och svamp 145:-
Jerusalem artichoke soup autumn apple and mushroom

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Ankleverterrin med krusbärschutney, frysta vindruvor, saltrostad mandel och Sauternessirap 165:-
Duck liver terrine with gooseberry chutney, frozen grapes, salt roasted almonds and Sauternes syrup

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad röding med bakad fänkål, silverlök, morotspuré, saffransmajonnäs och hummersås 295:-
Grilled char with baked fennel, white onion, carrot purée, saffron mayonnaise and lobster sauce

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och confiterad bringa med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot och parmesanost 310:-
Lamb; fried saddle and confited brisket with savory cabbage, smoked bacon, cumin roasted carrot and parmesan cheese

Desserter - Desserts

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Chokladbrownie med moccaglass, kolasås och hasselnötter 130:-
Chocolate brownie with mocca ice cream, caramel sauce and hazelnuts

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med höstäpple, svamp och tryffel 145:-
Jerusalem artichoke soup with autumn apple, mushrooms and truffle

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Ankleverterrin med krusbärschutney, frysta vindruvor, saltrostad mandel och Sauternessirap 165:-
Duck liver terrine with gooseberry chutney, frozen grapes, salt roasted almonds and Sauternes syrup

Varmrätter - Main Courses

Kryddrostad pumpa med bakat ägg, grillad rödkål och brynt smör-vinägrett 225:-
Spicy roast pumpkin with baked egg, grilled red cabbage and browned butter-vinegar

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Grillad röding med bakad fänkål, silverlök, morotspuré, saffransmajonnäs och hummersås 295:-
Grilled char with baked fennel, white onion, carrot purée, saffron mayonnaise and lobster sauce

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och konfiterad bringa med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot och parmesanost 310:-
Lamb; fried saddle and confited brisket with savory cabbage, smoked bacon, cumin roasted carrot and parmesan cheese

Desserter - Desserts

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Chokladbrownie med moccaglass, kolasås och hasselnötter 130:-
Chocolate brownie with mocca ice cream, caramel sauce and hazelnuts

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 22/12 2017)

Ankleverterrin med krusbärschutney, frysta vindruvor, saltrostad mandel och Sauternessirap
Duck liver terrine with gooseberry chutney, frozen grapes, salt roasted almonds and Sauternes syrup

Vinförslag
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad röding med bakad fänkål, silverlök, morotspuré, saffransmajonnäs och hummersås
Grilled char with baked fennel, white onion, carrot purée, saffron mayonnaise and lobster sauce

Vinförslag
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-
2014 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrike 850:-

Chokladbrownie med moccaglass, kolasås och hasselnötter
Chocolate brownie with mocca ice cream, caramel sauce and hazelnuts

Vinförslag
Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-
10 Year Old Tawny Port, Taylors Fladgate, Duoro, Portugal 895:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 17/1 2017)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra, Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis "St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammet; stekt sadel och konfiterad bringa med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot och parmesanost
Lamb; fried saddle and confited brisket with savory cabbage, smoked bacon, cumin roasted carrot and parmesan cheese

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana, Italien 695:-

Crème Brûlée
Creme Brulee

Vinförslag
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington State, USA 495:-
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Inför sommaren stängde vi KÖKET för renovering. Det kaklades, målades, tapetserades och byttes möbler (men lugn - långbordet behöll vi). Nu är vi klara och fredagen den 8:e september öppnade vi istället uppdaterade KÖKET. Med ny meny, nytt dryckesutbud, mer musik och fler sittplatser.

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

För reservationer gällande perioden 27 november till 22 december hänvisar vi till julbordssidan>>>

Se våra öppettider i december.

Övriga datum bokas från denna sida eller på telefon 08-641 70 90.

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider i december

Måndag 11.30 - 23.00
Tisdag - Fredag 11.30 - 01.00
Lördag 12.00-01.00
Söndag 14.00 - 23.00

Lördag 23/12 - Tisdag 26/12 stängt
Måndag 1/1 stängt
Onsdag 27/12 - lördag 7/1 16.00 - 01.00

Julbord på Eriks Gondolen

Vi står beredda för att ta emot era bokningar och förfrågningar, ring oss på 08-641 70 90 eller boka online.

Vi lägger inte ut alla bord för online-bokning. För sällskap över 12 personer ring restaurangen 08-641 70 90.

Förra året hade vi över 13 000 gäster som åt vårt klassiska traditionella julbord. I år hoppas vi på minst lika många.

Julbordet på Eriks Gondolen serveras mellan den 27:e november och 22:a december.

Våra sittningstider är:
Måndag-fredag
1:a sittningen kl. 11.30-14.30
2:a sittningen kl. 15.30-18.30
3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Lördag
1:a sittningen kl. 12.00-14.30
2:a sittningen kl. 15.30-18.30
3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Söndag
1:a sittningen kl. 14.00-17.00
2:a sittningen kl. 18.00-21.00

Julbordspris 695:-
Lunchsittning måndag - fredag mellan 28/11 och 13/12 495:-

Om Ni är ett större sällskap rekommenderar vi att Ni använder entrén över Mosebacke.

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.