English

Gondolen

Höjer sig över mängden och sticker ut. På många sätt. Ett landmärke med krog-Sveriges bästa utsikt där Mälaren möter havet, ett kök där klassisk meny möter nytänkande och en personal som möter gästerna som vänner.

Kung Gustav V invigde Gondolen 1935, den drevs länge av KF, men togs över av Erik Lallerstedt 1994. Nu drivs företaget av Eriks dotter Anna Lallerstedt, som vill förvalta och förnya på det sätt som gjort Gondolen till en av landets mest kända restauranger.

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(22/8-26/8)

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag/Monday
Pumpa- och majschili, tomat, avokado, saltrostade pumpakärnor och koriander
Pumpkin and corn chili, tomatoes, avocado, salt roasted pumpkin seeds and cilantro

Tisdag/Tuesday
Kall inkokt lax, dillmajonnäs, bönsallad, pressgurka och kokt potatis
Cold poached salmon, dill mayonnaise, bean salad, sliced pickled cucumber and boiled potatoes

Onsdag/Wednesday
Kokt fläsklägg, rökt sidfläsk, kalvkorv, surkål och senap
Boiled pickled pork, smoked pork belly, veal sausage, sauerkraut and mustard

Torsdag/Thursday
Kummel- och räkfrikassé, ärtor, morot och vårlök
Hake and shrimp fricassee, peas, carrot and spring onion

Fredag/Friday
Grillad biff, sotad lök, spetskål, harissamajonnäs och rostad potatis
Grilled beef, blackened onion, cabbage, harrisa mayonnaise and roasted potatoes

Veckans Specialhusman - Weekly Special 135:-
Baconlindad köttfärslimpa, gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis
Bacon wrapped meat loaf, cream sauce, preserved raw lingonberry and boiled potatoes

Vegetariskt - Vegetarian 135:-
Grillad sparris, spetskål, svartrot, manchegoost, surdegsbröd och smörsås
Grilled asparagus, cabbage, salsify, manchego cheese, sour dough bread and butter sauce

Sallad - Salad 135:-
Getost, grillat sidfläsk, stekt svamp, rostade nötter och honungsvinegrette
Goat's milk cheese, grilled pork belly, fried mushroom, roasted nuts and honey vinaigrette

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallersted's Shipowners Lunch

Smörrebröd: Skagen, löjrom och citron
"Smörre" sandwich with shrimp mayonnaise, bleak roe and lemon

Ert val av varmrätt
Main course of your choice

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Tartar på sotad kalvfilé med västerbottenost, forellrom, spritärtor och picklad rabarber
Tartare on blackened fillet of veal with "västerbotten" cheese, bleak roe, peas and pickled ruhbarb

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Jordgubbssorbet med vaniljcrème, rulltårta och lime
Strawberry sorbet with vanilla custard, swiss roll and lime

Förrätter - Starters 95:-

Stekta kantareller, grillad mandelpotatis, syrad grädde, Wrångebäcksost och brynt smör
Fried chantarelles, grilled almond potatoes, soured cream, Wrångebäcks cheese and browned butter

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med gräslöksmajonnäs, rostad svartrot, parmesan, torkad portabellosvamp och eldad lardo
Tartare on blackened fillet of veal with chive mayonnaise, roasted black salsify, parmesan cheese, dried portobello mushroom and burned lardo

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion and parsley purée, blackened string beans, harissa and lemon

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot,
serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with taragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horse radish, served on sour dough bread with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa, serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut cake

Äppelpaj med vaniljsås
Apple-pie with vanilla custard

Mörk chokladbrownie med brynt gräddglass Dark chocolate brownie with browned ice cream

(29/8-2/9)

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag/Monday Tomatrisotto, grillad sparris, bakad tomat och örtsallad Tomato risotto, grilled asparagus baked tomato and herb salad

Tisdag/Tuesday Gravad lax, bönsallad, hovmästarsås och dillstuvad potatis
*Raw spiced salmon, bean salad, mustard sauce, dill creamed potatoes *

Onsdag/Wednesday Lammgryta, paprika, vitkål, spiskummin och couscous Lamb stew, capsicum, cabbage, cumin and couscous

Torsdag/Thursday Kokt torsk med äggsås Boiled cod with egg sauce

Fredag/Friday Grillat kycklingbröst, rostade grönsaker, bearnaisesås och kapris Grilled chicken breast, roasted vegetables, bearnaise sauce and capers

Veckans special - Weekly special 135:- Grillad fläskkarré, svampsås, zucchini och rostad mandelpotatis *Grilled loin of pork, mushroom sauce, courgette and roasted almond potato *

Vegetarisk - Vegetarian 135:- Terrin på jordärtskocka, bakat ägg, pressgurka, smörsås och rostade nötter Tureen on jerusalem artichoke, baked egg, pressed and pickled cucumber, butter sauce and roasted nuts

Sallad - Salad 135 kr Grillad bläckfisk, bulgur, saltad gurka, tomat och örtfärskost Grilled octopus, bulgur, pickle, tomato and herb fresh cheese

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallersted's Shipowners Lunch

Smörrebröd; Rökt lammhjärta, parmesanost och knipplök
"Smorre Sandwich"; Rustic pâté, onion marmalade, brined pickles and fired lardo

Ert val av varmrätt
Main course of your choice

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Kräftsoppa med halstrad pilgrimsmussla, picklade kantareller, champinjon och calvadoscrème
Crayfish soup with lightly fried scallop, pickled chanterelles, mushroom- and calvados creme

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Förrätter - Starters 95:-

Stekta kantareller, grillad mandelpotatis, syrad grädde, Wrångebäcksost och brynt smör Fried chantarelles, grilled almond potato, pickled cream, Wrångebäcks cheese and browned butter

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med gräslöksmajonnäs, rostad svartrot, parmesan, torkad portabellosvamp och eldad lardo Tartare on blackened fillet of veal with chive mayonnaise, roasted black salsify, parmesan cheese, dried portobello mushroom and burned lardo

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron Baked char with grilled octopus, onion and parsley purée, blackened string beans harissa and lemon

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot. Serveras på surdegsbröd och med pommes frites Grilled sirloin steak with tarragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horseradish. Served on sour dough bread and with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa. Serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås Veal; roast fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chantarelles, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut biscuit

Äppelpaj med vaniljsås Apple-pie with vanilla custard

Chokladcrème med svartvinbärssorbet Chocolate creme with black currant sorbet

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Stekta kantareller och grillad mandelpotatis, serveras med syrad grädde, Wrångebäcksost, knipplök och brynt smör 130:-
Fried chanterelles and grilled almond potato served with "wrångebäcks" cheese, spring onion and browned butter

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50g/230:-
Bleak roe from Kalix, toast, red onion. crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 165:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron 155:- Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kräftsoppa med halstrad pilgrimsmussla, picklade kantareller, champinjon och calvadoscrème 160kr
Crayfish soup with lightly fried scallop, pickled chanterelles, mushroom- and calvados creme

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikochutney och grillat surdegsbröd 155kr
Chicken and madeira mousse with smoked duck breast, peach chutney and grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med gräslöksmajonnäs, rostad svartrot, parmesan, torkad portabellosvamp och eldad lardo 165kr
Tartare on blackened fillet of veal with chive mayonnaise, roasted salsify, parmesan cheese, dried portobello mushroom and burned lardo

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabbsben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Kräftsoppa med halstrad pilgrimsmussla, picklade kantareller, champinjon och calvadoscrème
Crayfish soup with lightly fried scallop, pickled chanterelles, mushroom- and calvados creme

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Varmrätter - Main Courses

Sotad zucchini och spetskål, serveras med bakad tomat, manchegoost, surdegbröd och krondillsmörsås 225kr Blackened zucchini and cabbage served with baked tomato, manchego cheese, levain bread and crown dill butter sauce

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel 335:-
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron 295:- Baked char with grilled octopus, onion- parsily puree, blackened string beans, harissa and lemon

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger 225:- Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky 295kr
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Entrecôte med sotad vårlök, ibericokrokett, bönor, picklad gulbeta och dragonmajonnäs 335kr Rib eye with blackened spring onion, "Iberico" crouqette, beans, pickled yellow beet root and tarragon mayonnaise

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Roquefort med variation av äpple, karamelliserad råg och maltsirap 110:-
Roquefort with variation of apple, caramelized rye and malt syrup

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 195kr
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Gräddfils Panna cotta med blåbärssorbet, mums mums och blåbärscurd 125kr Sour cream panacotta with blueberry sorbet, soft meringue in a chocolat coating and blueberry curd

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet 130kr
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Melonglass med kokoskaka och hallon 125:-
Melon ice cream with coconut cake and raspberries

Chokladcrème med svartvinbärssorbet och rostad tigerkaka 135kr
Chocolat crème with black currant sorbet and roasted "tiger" cake

Förrätter - Starters 95:-

Stekta kantareller, grillad mandelpotatis, syrad grädde, Wrångebäcksost och brynt smör
Fried chantarelles, grilled almond potatoes, soured cream, Wrångebäcks cheese and browned butter

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med gräslöksmajonnäs, rostad svartrot, parmesanost, torkad portabellosvamp och eldad lardo
Tartare on blackened fillet of veal with chive mayonnaise, roasted black salsify, parmesan cheese, dried portobello mushroom and burned lardo

Varmrätter - Main Courses 195:-

Grillad sparris med spetskål, svartrot, manchegoost, surdegsbröd och smörsås
Grilled asparagus with cabbage, salsify, manchego cheese, levain bread and butter sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion and parsley purée, blackened string beans, harissa and lemon

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot,
serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with taragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horse radish, served on sour dough bread with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa, serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Köksmiddag - Bistro dinner menu 270:-

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Eller/or

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with smoked duck, peach chutney and grilled sour dough bread

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Eller/or

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa, serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut cake

Äppelpaj med vaniljsås
Apple-pie with vanilla custard

Mörk chokladbrownie med brynt gräddglass
Dark chocolate brownie with browned ice cream

Förrätter - Starters 95:-

Stekta kantareller, grillad mandelpotatis, syrad grädde, Wrångebäcksost och brynt smör
Fried chantarelles, grilled almond potatoes, soured cream, Wrångebäcks cheese and browned butter

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with cofit duck breast, peach chutney served with grilled levain bread

Tartar på sotad kalvfilé med gräslöksmajonnäs, rostad svartrot, parmesanost, torkad portabellosvamp och eldad lardo
Tartare on blackened fillet of veal with chive mayonnaise, roasted black salsify, parmesan cheese, dried portobello mushroom and burned lardo

Varmrätter - Main Courses 195:-

Grillad sparris med spetskål, svartrot, manchegoost, surdegsbröd och smörsås
Grilled asparagus with cabbage, salsify, manchego cheese, levain bread and butter sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion and parsley purée, blackened string beans, harissa and lemon

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot,
serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with taragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horse radish, served on sour dough bread with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa, serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Köksmiddag - Bistro dinner menu 270:-

Laxcarpaccio med torkade svarta oliver, gurka, äpple och pocherat ostron
Salmon carpaccio with dried black olives, cucumber, apple and poached oyster

Eller/or

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with smoked duck, peach chutney and grilled sour dough bread

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Eller/or

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa, serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut cake

Äppelpaj med vaniljsås
Apple-pie with vanilla custard

Chokladcrème med svartvinbärssorbet
Chocolate creme with black currant sorbet

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the partie are choosing the same menu. If the partie contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 5/10 2016)

Kräftsoppa med halstrad pilgrimsmussla, picklade kantareller, champinjon och calvadoscrème
Crayfish soup with lightly fried scallop, pickled chanterelles, mushroom- and calvados creme

Vinförslag
2014 Wild Yeast Chardonnay, Springfield Estate, Sydafrika 550:-
2014 Karia Chardonnay, Stags Leap, USA 795:-

Stekt lammsadel och bräserat lammlägg, serveras med rostad jordärtskocka, broccoli, ingefära och lammsky
Fried saddle of lamb and braised lamb shank served with roasted jerusalem artichoke, broccoli, ginger and lamb gravy

Vinförslag

2010 Gigondas Cuvée Tradition, Domaine Santa Duc, Frankrike 750:-
2012 Vino Nobile di Montepulciano, Azienda Agricola Poliziano, Italien 650:-

Tonkapudding med chokladganache, inkokta bigarråer och körsbärssorbet
Tonka bean pudding with chocolat ganache, poached cherries and cherrie sorbet

Vinförslag
Museum Muscat, Yalumba, Australien 425:-
2013 Dulce Monastrell, Bodegas Castaño 525:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 7/9 2016)

Kyckling- och madeiramousse med rökt ankbröst, persikachutney och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with smoked duck breast, peach chutney and grilled levain bread

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 475:-
2009 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 575:-

Bakad röding med grillad bläckfisk, lök- och persiljepuré, sotade skärbönor, harissa och citron
Baked char with grilled octopus, onion- parsily puree, blackened string beans, harissa and lemon

Vinförslag
2011 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Melonglass med kokoskaka och hallon
Melon ice cream with coconut cake and raspberries

Vinförslag
2013 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau Österrike 525:-
2010 Petit Guiraud, Châtueau Guiraud, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 7/9 2016)

Toast Skagen
Toast with shrimp in dill mayonnaise with bleak roe

Vinförslag
2014 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2013 Chablis ”St Pierre, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med grillad sparris, kantareller, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roasted fillet and glaced brisket served with grilled asparagus, chanterelles, hazelnut butter and madeira sauce

Vinförslag
2011 Vina Pedrosa Crianza, Péres Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2013 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Eriks chokladdessert med hallon
Eriks chocolat dessert

Vinförslag
2009 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 75cl 495:-
Fonseca 10 Years Old Tawny, Fonseca Guimaraens, Portugal 75cl 890:-

tab>

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30 - 14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00 - 01.00

Baren
Måndag 11.30 - 23.00
Tisdag - Fredag 11.30 - 01.00
Lördag 16.00 - 01.00

Taket (sommarrestaurang, plan 12)
Måndag - Lördag från 16.00

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Vi lägger inte ut alla bord för onlinebokning. Ring oss om Ni har något särskilt önskemål så hjälper vi Er med alternativ på telefon.

Lunch
Måndag – Fredag 11.30 – 14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 22.00,
Tisdag - Lördag 17.00 – 23.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Boka". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Köket kallas Gondolens lilla kvarterskrog med 47 sittplatser mellan Matsalen och just köket. I Kökets avspända miljö serveras lika läckra rätter som i Matsalen, med bonusen att gästerna kan se köksproffsen jobba.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

TAKET på Eriks Gondolen

Nu har vi öppnat upp TAKET på Eriks Gondolen för säsongen. Vår sommarrestaurang uppe på taket 33 meter ovanför Slussen. En bar med god öl och de senaste drinkarna. Ett kök med grillat som tema. Skön musik. En vidunderlig utsikt.

Klockan 16.00 slår vi upp portarna och fortsätter med det varje måndag till lördag hela sommaren. Stängt bara om vädrets makter inte är med oss.

Välkommen

Öppettider: (om vädret tillåter)

Måndag - Lördag från 16.00

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.

Meny på TAKET

Förrätter-Starters

Tre små gröna; 150:-
Grillad aubergine, fetaostkräm, dill, vårlök
Glaserad rödbeta, brynt smör, Västerbottenost, hasselnötter
Friterad svartrot, syrad lök, örtdipp
Three little green;
Grilled aubergine, feta cheese creme, dill and spring onion
Glaced beetroot, browned butter, "västerbotten" cheese, hazelnuts Deep fried salsify, soured onion and herb spread

Tre små från havet; 150:-
skagenröra med löjrom
Inkokt lax med pepparrot, färskost, avokado
Krabbkaka, spenat, aioli
Sea times three;
Shrimp spread with bleak roe
poached salmon,horse radish, cottage cheese, avocado crabcake, spinach, aioli

Tre små kött; 150:-
Salchichonkrokett, steklök och ramslök
Kyckling- och madeiramousse, lökmarmelad, cornichons
Kalvtartar, sparris, Västerbottenost
Meat times three; Salchichon croquette, small onions and ramson
Chicken and madeira mousse, onion marmelade and cornichons
veal tartar, asparagus and "västerbotten" cheese

Löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och toast 230:-
Bleak roe from Kalix with red onion, creme fraiche, lemon and toast

Varmrätter - Main courses

Grillad kummel, sparris, syltad tomat, sotat lök och smörsås 275:-
Grilled hake, asparagus, pickled tomato, blackened onion and butter sauce

Kalvkorv, ramslöksmajonnäs, rökt sidfläsk, tomatsalsa och färskpotatis 225:-
Veal sausage, ramsons mayonnaise, smoked pork belly, tomato salsa and new potato

Grillad entrecôte, harissamajonnäs, bönor, citron och pommes frites 335:-
Grilled rib eye, harissa mayonnaise, beans, lemon and french fries

Sparris, sommarkål, bakat ägg, färskost och pärlkorn 195:-
Asparagus, summer cabbage, baked egg, cream cheese and Jobs tears

Mixed grill

Ryggbiff, kalvkorv och lammrack
eller
Kummel, bläckfisk och pilgrimsmussla
eller
Spetskål, zucchini, sparris och majskolv

Sirloin steak, veal sausage and lamb rack
or
Hake, octopus and scallop
or
Cabbage, zucchini, asparagus and corn on the cob

Mixed grill serveras med tomat- och avokadosalsa, syltad tomat, sotad lök, pickles,
dragonmajonnäs, harissamajonnäs, sallad, pommes frites och citron
Served with tomato and avocado salsa, pickled tomato, blackened onion, pickles, tarragon mayonnaise, harissa mayonnaise, salad, french fries and lemon

295:-/person för kött och fisk 225:-/person för vegetarisk 295:-/person for meat and fish 225:-/person for vegeterian

Desserter - Desserts

Jordgubbar, grädde, rostad vit choklad 95:-
Strawberries, whipped cream and roasted white chocolate 95:-

Crème brûlée 95:-
Crème brûlée

Takets chokladdessert med hallon 95:-
Our chocolat dessert with raspberry

Chokladtryffel 25-
Chocolate truffle

Med resevation för eventuella byten i menyn With subject to some changes in the menu

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 14 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.