English

Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.
Vinbaren i entréplanet med viner i världsklass och 50 viner på glas varje dag.
Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(21/8-25/8)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Stekt fläsk, löksås, broccoli och kokt potatis
Fried cured pork belly, onion sauce, broccoli and boiled potato

Tisdag/Tuesday
Kall inkokt lax, sockerärtor, pressgurka och dillmajonnäs
Cold boiled salmon, sugar peas, pickled cucumber and dill mayonnaise

Onsdag/Wednesday
Grillat majskycklingbröst, ratatouille, kapris, dragon och rostad potatis
Fried chicken breast, ratatouille, capers, tarragon and roasted potato

Torsdag/Thursday
Kokt torsk, ägg, räkor, pepparrot och skirat smör
Boiled cod, egg, shrimps, horseradish and clarified butter

Fredag/Friday
Grillad ryggbiff, polenta, sparris, rostad mandel, salsa verde och friterad potatis
Grilled strip loin, polenta, asparagus, roasted almond, salsa verde and deep fried potato

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Rosastekt rostbiff, potatissallad, grönpepparsås och friterad lök
Roastbeef, potato salad, green pepper sauce and deep fried onion

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Grillad färsk vitkål med bakat ägg, persiljekräm, rostad vårlök, Västerbottenost och citrussmörsås
Grilled fresh cabbage with baked egg, parsley creme, roasted spring onion, "Västerbotten" cheese and citrus butter sauce

Sallad - Salad 145:-
Rödbetor, getost, grillat sidfläsk, rostade nötter och honung
Beet roots, goats cheese, grilled pork belly, roasted nuts and honey

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt Starter

Grillad grön sparris med lagrad Herrgårdsost, yoghurt, rostad mandel och brynt smör
Grilled green asparagus with stored "Herrgård" cheese, yogurt, roasted almond and browned butters

eller or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with trout roe and butter fried toast

Ert val av varmrätt
Main course of your choice

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Oxcarpaccio med bränd paprika, picklad aubergine, bakad tomat och fetaostmajonnäs
Beef carpaccio with chared peppers, pickled eggplant, baked tomato and feta cheese mayonnaise

Vitvinspocherad kummel med musslor, grillad sparris, bakad silverlök, ärtor, pepparrot och dragon
White wine poached hake with mussels, grilled asparagus, baked white onion, peas, horseradish and tarragon

Crème chiboust med kokos, variation på jordgubbar och citrongräsglass
Creme chiboust with coconut, variation of strawberries and lemongrass ice cream

Förrätter - Starters

Grillad grön sparris med lagrad Herrgårdsost, yoghurt, rostad mandel och brynt smör 95:-
Grilled green asparagus with aged "Herrgård" cheese, yogurt, roasted almond and browned butter

Toast Skagen med forellrom 95:-
Shrimp mayonnaise with trout roe and butterfried toast

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, rabarber och brioche 145:-
Duck liver terine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, rhubarb and brioche

Tartar på sotad oxfilé, svartrot, brysselkål, parmesanost, dragon och friterad mandelpotatis 145:-
Tartar on chared beef tender loin, salsify, brussel sprouts, parmesan cheese, tarragon and deep fried almond potato

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 195:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad röding med rostad majs, avokado, tomatkompott, hummermajonnäs och rödvinssås 245:-
Grilled char with roasted corn, avocado, tomato compote, lobster mayonnaise and red vine sauce

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, grön sparris, cheddarcrème, friterad lök, aioli och pommes frites 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, green asparagus, cheddar cheese creme, deep fried onion, aioli and french fries

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, jordärtskocka, örtcrème med citron- och vindruvssky 245:-
Fried "Bjäre" chicken with mushroom risotto, jerusalem artichoke, herb creme with lemon- and grape gravy

Desserter - Desserts 95:-

Crème brulée
Creme brulee

Hallon- och lakritssorbet med citruskräm
Raspberry- and liqorice sorbet with citrus creme

Inkokta äpplen, mazarin, whiskey och citrussorbet
Soused apples, mazarin, whiskey- and citrus sorbet

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Grillad grön sparris med lagrad herrgårdsost, yoghurt, rostad mandel och brynt smör 125:-
Grilled green asparagus with aged "herrgårds" cheese, yoghurt, roasted almond and browned butter

Löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 50g/295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Musselfrikassé med gravad kammussla, bläckfisk, blåmusslor och blomkål 155:-
Mussel fricassée with cured scallop, squid, mussels and cauliflower

Oxcarpaccio med bränd paprika, picklad aubergine, bakad tomat och fetaostmajonnäs 145:-
Beef carpaccio with chared peppers, pickled eggplant, baked tomato and feta cheese mayonnaise

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, aprikos och brioche 165:-
Duck liver terine with smoked duck breast, sweet-sour beet root, apricot and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Varmrätter - Main Courses

Grillad färsk vitkål med pocherat ägg, nässelkräm, rostad vårlök, Västerbottenost och citrussmörsås 215:-
Grilled fresh cabbage with poached egg, nettle creme, roasted spring onion, "Västerbotten" cheese and citrus butter sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Vitvinspocherad kummel med musslor, grillad sparris, bakad silverlök, ärtor, pepparrot och dragon 315:-
White wine poached hake with mussels, grilled asparagus, baked white onion, peas, horseradish and tarragon

Grillad röding med rostad majs, avokado, tomatkompott, hummermajonnäs och rödvinssås 295:-
Grilled char with roasted corn, avocado, tomato compote, lobster mayonnaise and red wine sauce

Stekt lammsadel med spetskål, kantareller, pancetta, senapssmörsås och dill 305:-
Fried saddle of lamb with cabbage, chantarelles, pancetta, mustard butter sauce and dill

Grillad entrecôte med bakad tomat, sotad lök, ramslök, cheddarcrème och friterad potatis 335:-
Grilled rib eye with baked tomato, blackened onions, ramson, cheddar cream and fried potatoes

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Oxcarpaccio med bränd paprika, picklad aubergine, bakad tomat och fetaostmajonnäs
Beef carpaccio with chared peppers, pickled eggplant, baked tomato and feta cheese mayonnaise

Vitvinspocherad kummel med musslor, grillad sparris, bakad silverlök, ärtor, pepparrot och dragon
White wine poached hake with mussels, grilled asparagus, baked white onion, peas, horseradish and tarragon

Crème chiboust med kokos, variation på jordgubbar och citrongräsglass
Creme chiboust with coconut, variation of strawberries and lemongrass ice cream

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Burrata med gazpachosorbet och basilika 110:-
Burrata with gazpachosorbet and basil

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Crème chiboust med kokos, variation på jordgubbar och citrongräsglass 130:-
Crème chiboust with coconut, variation of strawberries and lemongrass ice cream

Blåbärscurd med vaniljmousse och blåbärscoulis 125:-
Blueberry curd with vanilla mousse and blueberrie coulis

Hallon- och lakritssorbet med citruskräm och choklad- och aniskex 125:-
Raspberry and liquorice sorbet with citrus cream and chocolate and anise biscuit

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Grillad grön sparris med lagrad herrgårdsost, yoghurt, rostad mandel och brynt smör 125:-
Grilled green asparagus with aged "herrgårds" cheese, yoghurt, roasted almond and browned butter

Kräftsoppa med svamp, konjakscrème, Västerbottenost och krondill 140:-
Crayfish soup with mushrooms, cognac crème, Västerbotten cheese and dill

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout rpe

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung 145:-
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, sour cream and honey

Tartar på sotad oxfilé, svartrot, brysselkål, parmesanost, dragon och friterad mandelpotatis 155:-
Tartare of blackened beef tenderloin, salsify, brussels sprouts, parmesan cheese, tarragon and fried potatoes

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, aprikos och brioche 165:-
Duck liver terine with smoked duck breast, sweet-sour beet root, apricot and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Varmrätter - Main Courses

Kronärtskocka Barigoule med kantareller, hasselnötssmör, morot och friterad kål 225:-
Artichoke Barigoule with chanterelles, hazelnut butter, carrot and fried cabbage

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad hälleflundra med kronärtskocka, råstekt blomkål, blekselleri och persilja- och musselsås 325:-
Baked halibut with artichokes, fried cauliflower, celery and parsley and clam sauce

Grillad röding med rostad majs, avokado, tomatkompott, hummermajonnäs och rödvinssås 295:-
Grilled char with roasted corn, avocado, tomato compote, lobster mayonnaise and red wine sauce

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème 295:-
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Stekt lammsadel med spetskål, kantareller, pancetta, senapssmörsås och dill 305:-
Fried saddle of lamb with cabbage, chantarelles, pancetta, mustard butter sauce and dill

Grillad entrecôte med bakad tomat, sotad lök, dragon, cheddarcrème och friterad potatis 335:-
Grilled rib eye with baked tomato, blackened onions, tarragon, cheddar cream and fried potatoes

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, sour cream and honey

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Inkokta äpplen med mazarin, whiskey, mynta och limesorbet
Soused apples with mazarin, whiskey, mint and lime sorbet

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Burrata med gazpachosorbet och basilika 110:-
Burrata with gazpachosorbet and basil

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Inkokta äpplen med mazarin, whiskey, mynta och limesorbet 130:-
Soused apples with mazarin, whiskey, mint and lime sorbet

Crème chiboust med kokos, variation på jordgubbar och citrongräsglass 130:-
Crème chiboust with coconut, variation of strawberries and lemongrass ice cream

Blåbärscurd med vaniljmousse och rårörda blåbär 125:-
Blueberry curd with vanilla mousse and sugared blueberries

Hallon- och lakritssorbet med citruskräm och choklad- och aniskex 125:-
Raspberry and licorice sorbet with citrus cream and chocolate and anise biscuit

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 23/8 2017)

Oxcarpaccio med bränd paprika, picklad aubergine, bakad tomat och fetaostmajonnäs
Beef carpaccio with chared peppers, pickled eggplant, baked tomato and feta cheese mayonnaise

Vinförslag
2015 Albariño de Fefiñanes, Palacio de Fefiñanes, Rias Baixas, Spanien 475:-
2015 Sancerre Blanc, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 575:-

Vitvinspocherad kummel med musslor, grillad sparris, bakad silverlök, ärtor, pepparrot och dragon
White wine poached hake and mussels with grilled asparagus, baked white onion, peas, horseradish and tarragon

Vinförslag
2014 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Mâconnais, Frankrike 625:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Crème chiboust med kokos, variation på jordgubbar och citrongräsglass
Creme chiboust with coconut, variation of strawberry and lemongrass icecream

Vinförslag
2015 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 6/9 2017)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, aprikos och brioche
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet-sour beetroot, apricot and brioche

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad röding med rostad majs, avokado, tomatkompott, hummermajonnäs och rödvinssås
Grilled char with roasted corn, avocado, tomato compote, lobster mayonnaise and red wine sauce

Vinförslag
2014 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Vinery, Kalifornien, USA 625:-
2014 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrike 850:-

Hallon- och lakritssorbet med citruskräm och choklad- och aniskex
Raspberry and liquorice sorbet with citrus creme and chocolate and aniseed biscuits

Vinförslag
2013 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Tokaj, Ungern 575:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 27/9 2017)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2014 Chablis ”St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Stekt lammsadel med spetskål, kantareller, pancetta, senapssmörsås och dill
Fried saddle of lamb with cabbage, chantarelles, pancetta, mustard butter sauce and dill

Vinförslag
2013 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2014 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Blåbärscurd med vaniljmousse och blåbärscoulis
Blueberry curd with vanilla mousse and blueberrie coulis

Vinförslag
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington state, USA 495:-
2015 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 18/10 2017)

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, sour cream and honey

Vinförslag
2015 Albariño de Fefiñanes, Palacio de Fefiñanes, Rias Baixas, Spanien 475:-
2015 Sancerre Blanc, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 575:-

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Vinförslag
2015 Fralù Langhe Nebbiolo, Bruno Rocca, Piemonte, Italien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Inkokta äpplen med mazarin, whiskey, mynta och limesorbet
Soused apples with mazarin, whiskey, mint and lime sorbet

Vinförslag
2015 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 6/9 2017)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, aprikos och brioche
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet-sour beetroot, apricot and brioche

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad röding med rostad majs, avokado, tomatkompott, hummermajonnäs och rödvinssås
Grilled char with roasted corn, avocado, tomato compote, lobster mayonnaise and red wine sauce

Vinförslag
2014 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Vinery, Kalifornien, USA 625:- 2014 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrike 850:-

Hallon- och lakritssorbet med citruskräm och choklad- och aniskex
Raspberry and liquorice sorbet with citrus creme and chocolate and aniseed biscuits

Vinförslag
2013 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Tokaj, Ungern 575:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 27/9 2017)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2014 Chablis ”St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Stekt lammsadel med spetskål, kantareller, pancetta, senapssmörsås och dill
Fried saddle of lamb with cabbage, chantarelles, pancetta, mustard butter sauce and dill

Vinförslag
2013 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2014 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Blåbärscurd med vaniljmousse och rårörda blåbär
Blueberry curd with vanilla mousse and sugared blueberries

Vinförslag
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington state, USA 495:-
2015 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Köket kallas Gondolens lilla kvarterskrog med 47 sittplatser mellan Matsalen och just köket. I Kökets avspända miljö serveras lika läckra rätter som i Matsalen, med bonusen att gästerna kan se köksproffsen jobba.

TAKET

Äntligen! Sommaren är här och i och med det så öppnar vi upp, för 23:e året i rad, TAKET.

TAKET på Eriks Gondolen är vår sommarrestaurang som ligger precis där; på TAKET, våningen över Eriks Gondolen och 33 meter ovanför slussen. Med vidunderlig utsikt ut över Stadshuset, Gamla Stan, Gröna Lund, Saltsjön, Mälaren, Stomatolskylten och det spännande Slussenbygget.

Öppettider (när vädret tillåter)
Måndag - Lördag från 16.00

Meny

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.

Meny på TAKET

Smått, mellan och stort. Varmt och kallt. Ät, drick och njut, dela gärna.

Dillgurka, fänkålssallad, smetana, honung 70:-
Dill cucumber, fennel salad, smetana, honey

Aubergine, fetaost, dill, vårlök 65:-
Eggplant, feta cheese, dill, spring onion

Rödbeta, brynt smör, getost, hasselnötter 75:-
Beetroot, browned butter, goat cheese, hazelnuts

Grönsallad, picklad lök 45:-
Green salad, pickled onion

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Jalapeño Poppers med kålrabbi 75:-
Jalapeño Poppers with kohlrabi

Skagenröra, forellrom, dill 80:-
Shrimp mayonnaise, trout roe, dill

Gaspacho 75:-
Gaspacho

Bläckfisk, harissa, grön sparris, bönor 80:-
Octopus, harissa, green asparagus, beans

Krabbkaka, örtsallad, aioli 75:-
Crabcake, herb salad, aioli

Tartar på oxfilé, sparris, Västerbottensost 90:-
Tartar of beef tenderloin, asparagus, Västerbotten cheese

Löjrom från Kalix 50 gram, rödlök, crème fraiche, citron och toast (serveras från kl. 17.00) 295:-
Bleak roe from Kalix 50 grams, red onions, crème fraiche, lemon and toast (Served from 17.00 p.m.)

Grillad grön sparris, spetskål, purjokräm, rostade hasselnötter, lagrad herrgårdsost 165:-
Grilled green asparagus, cabbage, leek cream, roasted hazelnuts, stored Herrgård cheese

Skaldjursplateau (serveras från kl. 17.00) 545:-
Shellfish Plateau (Served from 17.00 p.m.)

Svenska signalkräftor (serveras från kl. 17.00) ½kg / 345:- 1kg / 625:-
Swedish crayfish (Served from 17.00 p.m.)

Gravad lax, dillstuvad potatis, bönor, hovmästarsås 175:-
Cured salmon, dill stewed potatoes, beans, mustard sauce

Grillad kummel, spetskål, dragonmajonnäs, tomat 185:-
Grilled hake, cabbage, tarragon mayonnaise, tomato

Grillad Pluma Iberico, tomat- och chilisalsa, lime, koriander 210:-
Grilled pluma iberico, tomato and chilisalsa, lime, coriander

Bacon- och ostburgare, tomat, picklad silverlök 155:-
Bacon and cheese burger, tomato, pickled silver onion

Entrecôte 500 gram, sallad, ramslöksmajonnäs, rödvinssås, pommes frites 595:-
Entrecôte 500 grams, salad, ramson mayonnaise, red wine sauce, french fries

Citruscurd, lakrits, hallon, chokladsnitt 85:-
Lemoncurd, liquorice, raspberry, chocolate cuts

Crème brûlée 80:-
Crème brûlée

Jordgubbar, grädde, socker 75:-
Strawberries, whipped cream, sugar

Chokladtryffel 25:-
Chocolate truffle

Med resevation för eventuella byten i menyn
With subject to some changes in the menu

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

TAKET (När vädret tillåter)
Måndag - Lördag från 16.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Vi lägger inte ut alla bord för onlinebokning. Ring oss om Ni har något särskilt önskemål så hjälper vi Er med alternativ på telefon.

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.