English

Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.
Vinbaren i entréplanet med viner i världsklass och 50 viner på glas varje dag.
Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(16/10-20/10)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Bruna bönor och fläsk
Brown beans and pork

Eller
or

Bakad lax, kronärtskockspuré, rökt sidfläsk, mandel och Västerbottensost
Baked salmon, artichoke purée, smoked bacon, almond and "Västerbotten" cheese

Tisdag/Tuesday
Pocherad kolja, kålragû, gröna oliver och dragon
Poached haddock, cabbage ragû, green olives and tarragon

Onsdag/Wednesday
Biff Stroganoff, svamp, paprika och ris
Beef Stroganoff, mushrooms, peppers and rice

Torsdag/Thursday
Friterad spätta, tartarsås, ärtstomp, fänkål och citron
Deep fried plaice, tartar sauce, mashed peas, fennel and lemon

Fredag/Friday
Grillat kycklingbröst med brynt kålkräm, spetskål, rostade nötter, lingon och supremesås
Grilled chicken breast with browned cabbage cream, point cabbage, roasted nuts, lingonberries and supreme sauce

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Kokt torsk med äggsås
Boiled cod with egg sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Kryddrostad pumpa, bakat ägg, zucchini och brynt smör-vinägrett
Spice roasted pumpkin, baked egg, zucchini and browned butter-vinegar

Sallad - Salad 145:-
Citronstekt lammrostbiff, fetaost, gurka, mynta, bulgur och limedressing
Lemon fried lamb roast beef, feta cheese, cucumber, mint, bulgur and lime dressing

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Jordärtskockssoppa med puylinser och picklade ramslöksbär
Jerusalem artichoke soup with puy lentils and pickled ramson berries

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky
Venison steak with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac cream, mushrooms and spiced gravy

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, smetana and honey

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Mazarin med inkokta äpplen, whiskey, mynta och limesorbet
Mazarin with poached apples, whiskey, mint and lime sorbet

Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med puylinser och picklade ramslöksbär 125:-
Jerusalem artichoke soup with puy lentils and pickled ramson berries

Hummersoppa med citrusmarinerad kammussla, forellrom, gurka och dill 140:-
Lobster soup with citrus marinated scallop, trout room, cucumber and dill

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 295:-
50 g bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Ankleverterrin med päron, rostade hasselnötter, lönnsirap och brioche 165:-
Duck liver terrine with pear, roasted hazelnuts, maple syrup and brioche

Tartar på sotad oxfilé, svartrot, brysselkål, parmesanost, dragon och friterad mandelpotatis 165:-
Tartare of blackened beef tenderloin, salsify, brussels sprouts, parmesan cheese, tarragon and fried potatoes

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad röding med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot, parmesanost och hummermajonnäs 295:-
Grilled char with savoy cabbage, smoked bacon, cumin roasted carrots, parmesan cheese and lobster mayonnaise

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, aubergine, harissamajonnäs, lökringar och pommes frites 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, eggplant, harissa mayonnaise, onion rings and french fries

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky 295:-
Venison steak with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac cream, mushrooms and spiced gravy

Grillad entrecôte med aubergine, getostkräm, olivsmör och rostad tomat- och mandelvinägrett 335:-
Grilled rib eye with eggplant, goat cheese cream, olive butter and roasted tomato and almond vinaigrette

Desserter - Desserts
Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Mandelpannacotta med vaniljkokt äpple, kanelglass och krossade kolasnittar 130:-
Almond pannacotta with vanilla cooked apple, cinnamon ice cream and crushed caramel

Halloncrème med pocherat päron och karamellkrisp 125:-
Raspberry creme with poached pear and caramel crisp

(23/10-27/10)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Bräserad lammbog, pepparrotsbuljong, blomkål, tomat och kokt potatis
Braised shoulder of lamb, horseradish broth, cauliflower, tomato and boiled potatoes

Eller
or

Rökt torsk, ljummen sallad, rostad paprika och Ceasardressing
Smoked cod, lukewarm salad, roasted paprika and Ceasar dressing

Tisdag/Tuesday
Pocherad kolja, svartrot, gulbetor och dragon- och senapssås
Poached haddock, salsify, yellow beets and tarragon and mustard sauce

Onsdag/Wednesday
Köttbullar, lingon, pressgurka, potatismos och gräddsås
Meatballs, lingonberries, pickled cucumber, mashed potatoes and cream sauce

Torsdag/Thursday
Laxfrikassé, ärtor, morot, spetskål och dill
Salmon fricassee, peas, carrot, cabbage and dill

Fredag/Friday
Grillat kycklingbröst, spetskål, dijonhollandaise, tomat- och löksallad
Grilled chicken breast, cabbage, dijon hollandaise sauce, tomato and onion salad

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Grillad fläskkarré, rödkål, äpple, calvadossky och kokt potatis
Grilled pork collar, red cabbage, apple, calvados gravy and boiled potatoes

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Pumpa- och majschili, tomat, avokado, saltrostade pumpakärnor och koriander
Pumpkin and corn chili, tomato, avocado, salt roasted pumpkin seeds and coriander

Sallad - Salad 145:-
Rökt ankbröst, linser, päron, rödbetor och brynt smörvinägrett
Smoked duck breast, lentils, pear, beetroot and brown butter vinaigrette

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Jordärtskockssoppa med puylinser och picklade ramslöksbär
Jerusalem artichoke soup with puy lentils and pickled ramson berries

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky
Venison steak with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac cream, mushrooms and spiced gravy

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Hummersoppa med citrusmarinerad kammussla, forellrom, gurka och dill
Lobster soup with citrus- marinated scallop , trout roe, cucumber and dill

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky
Roast of venison with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac creme, mushroom and spice gravy

Mandelpannacotta med vaniljkokt äpple, kanelglass och krossade kolasnittar
Almond pannacotta with vanilla boiled apple, cinnamon ice cream and crushed caramel shortbread

Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med puylinser och picklade ramslöksbär 125:-
Jerusalem artichoke soup with puy lentils and pickled ramson berries

Hummersoppa med citrusmarinerad kammussla, forellrom, gurka och dill 140:-
Lobster soup with citrus marinated scallop, trout room, cucumber and dill

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 295:-
50 g bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Ankleverterrin med päron, rostade hasselnötter, lönnsirap och brioche 165:-
Duck liver terrine with pear, roasted hazelnuts, maple syrup and brioche

Tartar på sotad oxfilé med syrlig kål, torkad portabello, bakad äggula och lökcrème 165:-
Tartare of blackened beef tenderloin with sour cabbage, dried portabello, baked egg yolk and onion cream

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad röding med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot, parmesanost och hummermajonnäs 295:-
Grilled char with savoy cabbage, smoked bacon, cumin roasted carrots, parmesan cheese and lobster mayonnaise

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, aubergine, harissamajonnäs, lökringar och pommes frites 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, eggplant, harissa mayonnaise, onion rings and french fries

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky 295:-
Venison steak with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac cream, mushrooms and spiced gravy

Grillad entrecôte med aubergine, getostkräm, olivsmör och rostad tomat- och mandelvinägrett 335:-
Grilled rib eye with eggplant, goat cheese cream, olive butter and roasted tomato and almond vinaigrette

Desserter - Desserts
Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Mandelpannacotta med vaniljkokt äpple, kanelglass och krossade kolasnittar 130:-
Almond pannacotta with vanilla boiled apple, cinnamon ice cream and crushed caramel

Halloncrème med pocherat päron och karamellkrisp 125:-
Raspberry creme with poached pear and caramel crisp

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med puylinser, picklade ramslöksbär och tryffel 145:-
Jerusalem artichoke soup with puy lentils, pickled ramson berries and truffle

50 g löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 295:-
50 g bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Hummersoppa med svamp, konjakscrème, Västerbottenost och dill 140:-
Lobster soup with mushrooms, cognac crème, Västerbotten cheese and dill

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung 145:-
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, smetana and honey

Tartar på sotad oxfilé, svartrot, brysselkål, parmesanost, dragon och friterad mandelpotatis 165:-
Tartare of blackened beef tenderloin, salsify, brussels sprouts, parmesan cheese, tarragon and fried potatoes

Ankleverterrin med päron, rostade hasselnötter, lönnsirap och brioche 165:-
Duck liver terrine with pear, toasted hazelnuts, maple syrup and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Varmrätter - Main Courses

Kronärtskocka Barigoule med svamp, hasselnötssmör, morot och friterad kål 225:-
Artichoke Barigoule with chanterelles, hazelnut butter, carrot and fried cabbage

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Smörbakad hälleflundra med kronärtskocka, råstekt blomkål, blekselleri och persilja- och musselsås 325:-
Butter baked halibut with artichokes, fried cauliflower, celery and parsley and clam sauce

Grillad röding med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot, parmesanost och hummermajonnäs 295:-
Grilled char with savoy cabbage, smoked bacon, roasted cumin carrots, Parmesan cheese and lobster mayonnaise

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème 295:-
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Lammsadel med karamelliserad lök, röd spetskål, picklade plommon, bacon och madeirasås 310:-
Saddle of lamb with caramelised onion, red cabbage, pickled plum, bacon and medeira sauce

Grillad entrecôte med aubergine, getostkräm, olivsmör och rostad tomat- och mandelvinägrett 335:-
Grilled rib eye with eggplant, goat cheese cream, olive butter and roasted tomato and almond vinaigrette

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, sour cream and honey

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Mazarin med inkokta äpplen, whiskey, mynta och limesorbet
Mazarin with poached apples, whiskey, mint and lime sorbet

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Mazarin med inkokta äpplen, whiskey, mynta och limesorbet 130:-
Mazarin with poached apples, whiskey, mint and lime sorbet

Choklad-delice med rårörda havtorn, havtornssorbet och kanderade pecannötter 130:-
Chocolate-delice with sugared buckthorn, buckthorn sorbet and candied pecans

Halloncrème med pocherat päron och karamellkrisp 125:-
Raspberry creme with poached pear and caramel crisp

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Jordärtskockssoppa med puylinser, picklade ramslöksbär och riven tryffel 145:-
Jerusalem artichoke soup with puy lentils, pickled ramson berries and grated truffle

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Hummersoppa med citrusmarinerad kammussla, forellrom, gurka och dill 140:-
Lobster soup with citrus- marinated scallop , trout roe, cucumber and dill

Tartar på sotad oxfilé, svartrot, brysselkål, parmesanost, dragon och friterad mandelpotatis 155:-
Tartare of blackened beef tenderloin, salsify, brussels sprouts, parmesan cheese, tarragon and fried potatoes

Ankleverterrin med päron, rostade hasselnötter, lönnsirap och brioche 165:-
Duck liver terrine with pear, toasted hazelnuts, maple syrup and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Varmrätter - Main Courses

Kronärtskocka Barigoule med svamp, hasselnötssmör, morot och friterad kål 225:-
Artichoke Barigoule with mushroom, hazelnut butter, carrot and fried cabbage

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Smörbakad hälleflundra med kronärtskocka, råstekt blomkål, blekselleri och persilja- och musselsås 325:-
Butter baked halibut with artichokes, fried cauliflower, celery and parsley and clam sauce

Grillad röding med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot, parmesanost och hummermajonnäs 295:-
Grilled char with savoy cabbage, smoked bacon, roasted cumin carrots, Parmesan cheese and lobster mayonnaise

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky 295:-
Roast of venison with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac creme, mushroom and spice gravy

Lammsadel med karamelliserad lök, röd spetskål, picklade plommon, bacon och madeirasås 310:-
Saddle of lamb with caramelised onion, red cabbage, pickled plum, bacon and medeira sauce

Grillad entrecôte med aubergine, getostkräm, olivsmör och rostad tomat- och mandelvinägrett 335:-
Grilled rib eye with eggplant, goat cheese cream, olive butter and roasted tomato and almond vinaigrette

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Hummersoppa med citrusmarinerad kammussla, forellrom, gurka och dill
Lobster soup with citrus- marinated scallop , trout roe, cucumber and dill

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky
Roast of venison with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac creme, mushroom and spice gravy

Mandelpannacotta med vaniljkokt äpple, kanelglass och krossade kolasnittar
Almond pannacotta with vanilla boiled apple, cinnamon ice cream and crushed caramel shortbread

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Mandelpannacotta med vaniljkokt äpple, kanelglass och krossade kolasnittar 130:-
Almond pannacotta with vanilla boiled apple, cinnamon ice cream and crushed caramel shortbread

Choklad-delice med rårörda havtorn, havtornssorbet och kanderade pecannötter 130:-
Chocolate-delice with sugared buckthorn, buckthorn sorbet and candied pecans

Halloncrème med pocherat päron och karamellkrisp 125:-
Raspberry creme with poached pear and caramel crisp

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Mellan och mindre-Medium and smaller

Grillad aubergine 75:-
getost, tomatvinägrett, rostad mandel
Grilled aubergine, goats cheese, tomato vinaigrette, roasted almond

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad with pickled onion and tomato

Jordärtskockssoppa 110:-
ramslökskapris, puylinser, tryffel
Jerusalem artichoke soup, ramson capers, puy lentils and trouffle

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Svamprisotto 95:-
citron, gräslök
Mushroom risotto, lemon and chive

Krossad friterad potatis 55:-
aioli, krasse
Crushed deep fried potato, aioli and cress

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise with buttered toast, trout roe and lemon

Grillad bläckfisk 85:-
kumminrostad morot, hummermajonnäs, parmesan
Grilled octopus, cumin roasted carrots, lobster mayonnaise, parmesan

Hummersoppa 125:-
svamp, Västerbottenost, konjak
Lobster soup with mushrooms, "Västerbotten" cheese and cognac

Kantareller 95:-
pancetta, olivsmör
Chanterelles, pancetta and olive butter

Oxfilétartar 115:-
svartrot, parmesan, dragon
Beef loin tartar, salsify, parmesan and tarragon

Kalv- och getostkroketter 85:-
harissamajonnäs, pickles
Veal- and goat cheese croquette, harissamayonnaise, pickels

Ankleverterrin 90:-
päron, hasselnöt, lönnsirap
Duck liver terrine with pear, hazelnuts and maple syrup

Kronärtskocka 145:-
morot, hasselnötssmör, friterad kål
Artichoke, carrot, hazelnut butter and deep fried cabbage

Grillad röding 155:-
bönor, blåmusslor, persilja
Grilled char with clams and parsley

Bjärekyckling 165:-
örtkräm, jordärtskocka, svamprisotto
Fried "Bjäre" chicken with herb creme, jerusalem artichoke and mushroom risotto

Lammsadel 165:-
röd spetskål, picklade plommon, bacon, madeirasås
Rack of lamb, red cabbage, pickled plum, bacon, madeira sauce

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
prearing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Ribeye

eller-or

Hel hälleflundra (2-3 personer) 735:-
Whole halibut

serveras med grillad citron, harissamajonnäs, sallad, gremolata och friterad potatis
served with grilled lemon, harissa mayonnaise, salad, gremolata and deep fried potato

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplatå 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin with vanilla icecream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla icecream and almond chavings

Choklad- och nougatdelice 130:-
havtornsorbet, kanderade pekannötter
Chocolate- and nougat delice, buckthorn sorbet and candied pecans

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Mellan och mindre-Medium and smaller

Grillad aubergine 75:-
getost, tomatvinägrett, rostad mandel
Grilled aubergine, goats cheese, tomato vinaigrette, roasted almond

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad with pickled onion and tomato

Jordärtskockssoppa 110:-
ramslökskapris, puylinser, tryffel
Jerusalem artichoke soup, ramson capers, puy lentils and trouffle

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Krossad friterad potatis 55:-
aioli, krasse
Crushed deep fried potato, aioli and cress

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise with buttered toast, trout roe and lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, rökt gräddfil, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, smoked sour cream, potato chips, cress

Grillad bläckfisk 85:-
kumminrostad morot, hummermajonnäs, parmesan
Grilled octopus, cumin roasted carrots, lobster mayonnaise, Parmesan cheese

Hummersoppa 125:-
kammussla, forellrom, gurka
Lobster soup with scallop, trout roe, cucumber

Stekt svamp 95:-
bacon, olivsmör
Fried mushrooms, bacon, olive butter

Tartar 115:-
sotad oxfilé, äggula, lökcrème, syrlig kål
Blackened beef loin tartar, egg yolk, onion cream, sour cabbage

Kalv- och getostkroketter 85:-
harissamajonnäs, pickles
Veal- and goat cheese croquette, harissamayonnaise, pickels

Ankleverterrin 90:-
päron, hasselnöt, lönnsirap
Duck liver terrine with pear, hazelnuts and maple syrup

Kronärtskocka 145:-
morot, hasselnötssmör, friterad kål
Artichoke, carrot, hazelnut butter and deep fried cabbage

Grillad röding 155:-
bönor, blåmusslor, persilja
Grilled char with clams and parsley

Rådjurstek 165:-
fänkålskorv, rotselleri, svamp, kryddsky
Roast of venison, fennel sausage, celeriac, mushrooms, spice gravy

Lammsadel 165:-
röd spetskål, picklade plommon, bacon, madeirasås
Rack of lamb, red cabbage, pickled plum, bacon, madeira sauce

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
prearing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Rib eye

eller/or

Rådjursbog (2 personer) 395:-
Shoulder clod of venison

eller/or

Hel hälleflundra (2-3 personer) 735:-
Whole halibut

serveras med grillad citron, harissamajonnäs, sallad, gremolata och friterad potatis
served with grilled lemon, harissa mayonnaise, salad, gremolata and deep fried potato

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplatå 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream and almond chavings

Choklad-delice 130:-
havtornsorbet, kanderade pekannötter
Chocolate-delice, buckthorn sorbet and candied pecans

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 18/10 2017)

Enbärsgravad lax med dillgurka, fänkålssallad, smetana och honung
Juniper marinated salmon with dill cucumber, fennel salad, smetana and honey

Vinförslag
2016 Albariño de Fefiñanes, Palacio de Fefiñanes, Rias Baixas, Spanien 475:-
2016 Sancerre Blanc, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 575:-

Stekt Bjärekyckling med svamprisotto, citron- och vindruvssky, jordärtskocka och örtcrème
Fried chicken from Bjärefågel with mushroom risotto, lemon and grape gravy, artichoke and herb cream

Vinförslag
2015 Fralù Langhe Nebbiolo, Bruno Rocca, Piemonte, Italien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Mazarin med inkokta äpplen, whiskey, mynta och limesorbet
Mazarin with poached apples, whiskey, mint and lime sorbet

Vinförslag
2016 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 8/11 2017)

Ankleverterrin med päron, rostade hasselnötter, lönnsirap och brioche
Duck liver terrine with pear, toasted hazelnuts, maple syrup and brioche

Vinförslag
2015 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad röding med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot, parmesanost och hummermajonnäs
Grilled char with savoy cabbage, smoked bacon, roasted cumin carrots, Parmesan cheese and lobster mayonnaise

Vinförslag
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Vinery, Kalifornien, USA 625:-
2014 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrike 850:-

Choklad-delice med rårörda havtorn, havtornssorbet och kanderade pecannötter
Chocolate-delice with sugared buckthorn, buckthorn sorbet and candied pecans

Vinförslag
2013 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Tokaj, Ungern 575:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 22/11 2017)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis ”St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammsadel med karamelliserad lök, röd spetskål, picklade plommon, bacon och madeirasås
Saddle of lamb with caramelised onion, red cabbage, pickled plum, bacon and medeira sauce

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Halloncrème med pocherat päron och karamellkrisp
Raspberry creme with poached pear and caramel crisp

Vinförslag
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington state, USA 495:-
2016 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 26/11 2017)

Hummersoppa med citrusmarinerad kammussla, forellrom, gurka och dill
Lobster soup with citrus marinated scallop, trout roe, cucumber and dill

Vinförslag
2014 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Macconais, Frankrike 625:-
2014 Riesling Heimbourg, Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike 725:-

Rådjursstek med grillad fänkålskorv, lättrökt rotsellericrème, svamp och kryddsky
Roast of venison with grilled fennel sausage, lightly smoked celeriac creme, mushroom and spice gravy

Vinförslag
2015 Fralù Langhe Nebbiolo, Bruno Rocca, Piemonte, Italien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Mandelpannacotta med vaniljkokt äpple, kanelglass och krossade kolasnittar
Almond pannacotta with vanilla boiled apple, cinnamon ice cream and crushed caramel shortbread

Vinförslag
2016 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 8/11 2017)

Ankleverterrin med päron, rostade hasselnötter, lönnsirap och brioche
Duck liver terrine with pear, toasted hazelnuts, maple syrup and brioche

Vinförslag
2015 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad röding med savoykål, rökt sidfläsk, kumminrostad morot, parmesanost och hummermajonnäs
Grilled char with savoy cabbage, smoked bacon, roasted cumin carrots, Parmesan cheese and lobster mayonnaise

Vinförslag
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Vinery, Kalifornien, USA 625:-
2014 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrike 850:-

Choklad-delice med rårörda havtorn, havtornssorbet och kanderade pecannötter
Chocolate-delice with sugared buckthorn, buckthorn sorbet and candied pecans

Vinförslag
2013 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Tokaj, Ungern 575:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 22/11 2017)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis ”St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammsadel med karamelliserad lök, röd spetskål, picklade plommon, bacon och madeirasås
Saddle of lamb with caramelised onion, red cabbage, pickled plum, bacon and medeira sauce

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Halloncrème med pocherat päron och karamellkrisp
Raspberry creme with poached pear and caramel crisp

Vinförslag
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington state, USA 495:-
2016 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau, Österrike 525:-

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Inför sommaren stängde vi KÖKET för renovering. Det kaklades, målades, tapetserades och byttes möbler (men lugn - långbordet behöll vi). Nu är vi klara och fredagen den 8:e september öppnade vi istället uppdaterade KÖKET. Med ny meny, nytt dryckesutbud, mer musik och fler sittplatser.

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Vi lägger inte ut alla bord för onlinebokning. Ring oss om Ni har något särskilt önskemål så hjälper vi Er med alternativ på telefon.

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Julbord på Eriks Gondolen

Vi står beredda för att ta emot era bokningar och förfrågningar, ring oss på 08-641 70 90 eller boka online.

Vi lägger inte ut alla bord för online-bokning. För sällskap över 12 personer ring restaurangen 08-641 70 90.

Förra året hade vi över 13 000 gäster som åt vårt klassiska traditionella julbord. I år hoppas vi på minst lika många.

Julbordet på Eriks Gondolen serveras mellan den 27:e november och 22:a december.

Våra sittningstider är:
Måndag-fredag
1:a sittningen kl. 11.30-14.30
2:a sittningen kl. 15.30-18.30
3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Lördag
1:a sittningen kl. 12.00-14.30
2:a sittningen kl. 15.30-18.30
3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Söndag
1:a sittningen kl. 14.00-17.00
2:a sittningen kl. 18.00-21.00

Julbordspris 695:-
Lunchsittning måndag - fredag mellan 28/11 och 13/12 495:-

Om Ni är ett större sällskap rekommenderar vi att Ni använder entrén över Mosebacke.

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.