English

Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.
Vinbaren i entréplanet med viner i världsklass och 50 viner på glas varje dag.
Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(19/2-23/2)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Pocherad sejfilé, hummersås, blomkål, sockerärtor och kokt potatis
Poached saithe fillet, lobster sauce, cauliflower, sugar peas and boiled potatoes

eller/or

Först till kvarn/limited portions

Stekt rådjurskorv, senapsstuvad potatis, saltgurka och inlagda rödbetor
Fried venison sausage, mustard creamed potatoes, pickles and pickled beets

Tisdag/Tuesday
Laxpudding, ärtor, brynt smör och pepparrot
Salmon pudding, peas, browned butter and horseradish

Onsdag/Wednesday
Biff Stroganoff, svamp, paprika och ris
Beef Stroganoff, mushrooms, peppers and rice

Torsdag/Thursday
Bakad spättafilé, oliver, sardeller, chilimajonnäs och friterad potatis
Baked plaice fillet, olives, anchovies, chili mayonnaise and deep fried potatoes

Fredag/Friday
Lammstek, fetaost, aubergine, tomatsås och confiterad potatis
Lamb steak, feta cheese, eggplant, tomato sauce and confited potatoes

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Baconlindad viltfärslimpa, spetskål, pressgurka, lingon och gräddsås
Bacon- wrapped game loaf, cabbage, pickled cucumber, lingonberries and cream sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Kumminrostade morötter, hummus, granatäpple, koriander och myntayoghurt
Cumin roasted carrots, hummus, pomegranate, coriander and mint yoghurt

Sallad - Salad 145:-
Kryddstekt kycklingbröst, rostad sötpotatis, kikärtor, parmesan och basilikadressing
Spicy fried chicken breast, roasted sweet potatoes, chickpeas, parmesan cheese and basilica dressing

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Glaserad rödbeta med stekt svamp, cashewnötsfärskost och kastanj
Glazed beetroot with fried mushrooms, cashew nut cream cheese and chestnut

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Sportlovsmeny 485:-
Winter holiday menu

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Förrätter - Starters

Glaserad rödbeta med stekt svamp, cashewnötsfärskost och kastanj 125:-
Glazed beetroot with fried mushrooms, cashew nut cream cheese and chestnut

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål 140:-
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Sotad tartar på ryggbiff med rödbeta, rostad hasselnöt, syrad gräddfil, pepparrot och bränd gräslök 155:-
Tartare of blackened sirloin with beetroot, roasted hazelnut, smetana, horseradish and chared chives

Ankleverterrin med dadlar, citrus- och farinkaramell, saltrostade solrosfrön och brioche 165:-
Duck liver terrine with dates, citrus and brown sugar caramel, salt roasted sunflower seeds and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad röding med rökt avokado, torkade oliver, syrad fänkål, salsa verde-smör och rödvinssås 295:-
Grilled char with smoked avocado, dried olives, soured fennel, salsa verde-butter and red wine sauce

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med variation på jordärtskocka och karamelliserad äpplesky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with variation of artichoke and caramelized apple gravy

Grillad entrecôte med pumpakrokett, bellaverde, syrad schalottenlök, talgmajonnäs och kalvsky 335:-
Grilled rib eye with pumpkin croquette, bellaverde, pickled shallots, tallow mayonnaise and veal gravy

Desserter - Desserts

Gondolens chokladdessert med citrussallad 130:-
Gondolen's chocolate dessert with citrus salad

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 130:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

(26/2-2/3)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Stekt panerad spätta, curryremoulad, sockerärtor, svartrot och kokt potatis
Fried breaded plaice, curry remoulade, sugar peas, black salsify and boiled potatoes

eller/or

Först till kvarn/limited nr. of portions

Kokt kalv i dillsås
Boiled veal in dill sauce

Tisdag/Tuesday
Bakad kolja, rostade rotfrukter, citronrisotto och picklad rödlök
Baked haddock, roasted root vegetables, lemon risotto and pickled red onion

Onsdag/Wednesday
Kryddbräserad lammbog, hummus, mynta och aubergine
Spice braised lamb shoulder, hummus, mint and eggplant

Torsdag/Thursday
Varmrökt lax, örtvitvinssås, spenat och broccolikompott
Smoked salmon, herb white wine sauce, spinach and broccoli compote

Fredag/Friday
Rådjursstek, gräddkokt svamp, rårörda tranbär, potatis- och rotselleripuré
Venison, creamed mushrooms, sugared cranberries, potato- and celeriac purée

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Pannbiff, ölbräserad potatis, lök och saltgurka
Salisbury steak, beer braised potatoes, onions and pickles

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Bön- och tomatragû, stekt pumpa och parmesan
Bean and tomato ragout, fried pumpkin and parmesan

Sallad - Salad 145:-
Grillat sidfläsk, avokado, tomat och nobisdressing
Grilled side pork, avocado, tomato and nobis dressing

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Glaserad rödbeta med stekt svamp, cashewnötsfärskost och kastanj
Glazed beetroot with fried mushrooms, cashew nut cream cheese and chestnut

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Sportlovsmeny 485:-
Winter holiday menu

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Förrätter - Starters

Glaserad rödbeta med stekt svamp, cashewnötsfärskost och kastanj 125:-
Glazed beetroot with fried mushrooms, cashew nut cream cheese and chestnut

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål 140:-
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Sotad tartar på ryggbiff med rödbeta, rostad hasselnöt, syrad gräddfil, pepparrot och bränd gräslök 155:-
Tartare of blackened sirloin with beetroot, roasted hazelnut, smetana, horseradish and chared chives

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål och rågbröd 165:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad lax med dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås och kokt potatis 295:-
Grilled salmon with dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce and boiled potatoes

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med variation på jordärtskocka och karamelliserad äpplesky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with variation of artichoke and caramelized apple gravy

Grillad entrecôte med pumpakrokett, bellaverde, syrad schalottenlök, talgmajonnäs och kalvsky 335:-
Grilled rib eye with pumpkin croquette, bellaverde, pickled shallots, tallow mayonnaise and veal gravy

Desserter - Desserts

Päronmousse med chokladmazarin, chokladcrème och päron- och myntasorbet 130:-
Pear mousse with chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 130:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Glaserad rödbeta med stekt svamp, cashewnötsfärskost, kastanj och vintertryffel 145:-
Glazed beetroot with fried mushrooms, cashew nut cream cheese, chestnut and winter truffles

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål 140:-
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Sotad tartar på ryggbiff med rödbeta, rostad hasselnöt, syrad gräddfil, pepparrot och bränd gräslök 155:-
Tartare of blackened sirloin with beetroot, roasted hazelnut, smetana, horseradish and burnt chives

Ankleverterrin med dadlar, citrus- och farinkaramell, saltrostade solrosfrön och brioche 165:-
Duck liver terrine with dates, citrus and brown sugar caramel, salt roasted sunflower seeds and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Varmrätter - Main Courses

Kryddsotad rotselleri med confiterade tomater, friterad kronärtskocka, spetskål, citronrisotto och persiljesås 225:-
Spice blackened celeriac with confited tomatoes, fried artichokes, cabbage, lemon risotto and parsley sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Grillad röding med rökt avokado, torkade oliver, syrad fänkål, salsa verde-smör och rödvinssås 295:-
Grilled char with smoked avocado, dried olives, pickled fennel, salsa verde butter and red wine sauce

Smörbakad skrei med kammussla, blomkålspuré, forellrom och ostronkräm 335:-
Butter baked "skrei"- cod with scallop, cauliflower purée, trout roe and oyster cream

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med variation på jordärtskocka och karamelliserad äpplesky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with variation of artichoke and caramelized apple gravy

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky 295:-
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Grillad entrecôte med vårlök, picklade rädisor, café de Paris-smör och blomkål- och currykrokett 335:-
Grilled rib eye with pumpkin croquette, bellaverde, pickled shallots and tallow mayonnaise

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread
1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 130:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Gondolens chokladdessert med citrussallad 130:-
Gondolen's chocolate dessert with citrus salad

Krusbärssorbet med vaniljcrème och krossade drömmar 125:-
Gooseberry sorbet with vanilla cream and crushed dream cookies

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Glaserad rödbeta med stekt svamp, cashewnötsfärskost, kastanj och vintertryffel 145:-
Glazed beetroot with fried mushrooms, cashew nut cream cheese, chestnut and winter truffles

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål 140:-
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Sotad tartar på ryggbiff med rödbeta, rostad hasselnöt, syrad gräddfil, pepparrot och bränd gräslök 155:-
Tartare of blackened sirloin with beetroot, roasted hazelnut, smetana, horseradish and burnt chives

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål och rågbröd 165:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Varmrätter - Main Courses

Kryddsotad rotselleri med confiterade tomater, friterad kronärtskocka, spetskål, citronrisotto och persiljesås 225:-
Spice blackened celeriac with confited tomatoes, fried artichokes, cabbage, lemon risotto and parsley sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Grillad lax med dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås och kokt potatis 295:-
Grilled salmon with dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce and boiled potatoes

Vitvinspocherad skrei med musslor, bakad purjolök, gruyèreost, vitvinssås och karljohansvamp 345:-
White wine poached "skrei"- cod with clams, baked leek and gruyère cheese, white wine sauce and porcini mushrooms

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med variation på jordärtskocka och karamelliserad äpplesky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with variation of artichoke and caramelized apple gravy

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky 295:-
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Grillad entrecôte med vårlök, picklade rädisor, Café de Parissmör och blomkål- och currykrokett 335:-
Grilled rib eye with spring onion, pickled radishes, Café de Paris-butter and cauliflower- and curry croquette

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread
1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 130:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Päronmousse med chokladmazarin, chokladcrème och päron- och myntasorbet 130:-
Pear mousse with chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Krusbärssorbet med vaniljcrème och krossade drömmar 125:-
Gooseberry sorbet with vanilla cream and crushed dreams cookies

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Mindre-Smaller

Grillad bellaverde 65:-
syrad schalottenlök, gremolata
Grilled bellaverde, soured shallot, gremolata

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad, pickled onion and tomato

Glaserade rödbetor 95:-
stekt svamp, cashewnötsfärskost, kastanj
Glazed beetroot, fried mushrooms, cashew nut cream cheese, chestnut

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Vårlöksrisotto 65:-
bakad lök, konfiterad tomat
Spring onion risotto, baked onion, confited tomato

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe and lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, rökt gräddfil, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, smoked sour cream, potato chips, cress

Grillad bläckfisk 85:-
citron, aioli, blomkål, potatissmulor
Grilled octopus, lemon, aioli, cauliflower, potato crumbs

Hummersoppa 120:-
sesammarinerad lax, forellrom, ingefära, blomkål
Lobster soup, sesame marinated salmon, trout roe, ginger, cauliflower

Tartar 110:-
sotad ryggbiff, rödbeta, hasselnöt, pepparrot
Tartare of blackened sirloin, beetroot, hazelnut, horseradish

Ankleverterrin 90:-
dadlar, citrus- och farinkaramell, saltrostade solrosfrön
Duck liver terrine, dates, citrus and brown sugar caramel, salt roasted sunflower seeds

Blomkål– och currykrokett 75:-
talgmajonnäs, pickels
Cauliflower- and curry croquette, tallow mayonnaise, pickles

Mellan -Medium

Kryddrostad rotselleri 145:-
citronrisotto, confiterade tomater, kronärtskocka
Spice roasted celeriac, lemon risotto, confited tomatos, artichoke

Grillad röding 155:-
rökt avokado, torkade oliver, syrad fänkål, salsa verde-smör och rödvinssås
Grilled char, smoked avocado, dried olives, pickled fennel, salsa verde butter and red wine sauce

Stekt ankbröst 165:-
ankkorv, kålrot, lökcréme, kryddsky
Fried duck breast, duck sausage, swede, onion creme, spice gravy

Lamm 165:-
stekt sadel och grillad bringa, jordärtskocka, karamelliserad äppelsky
Lamb; fried saddle and grilled brisket, artichoke, caramelized apple gravy

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Rib eye

eller/or

Rådjursbog (2 personer) 395:-
Shoulder clod of venison

eller/or

Hel hälleflundra (2-3 personer) 735:-
Whole halibut

serveras med grillad citron, aioli, sallad, gremolata och pommes frites
served with grilled lemon, aioli, salad, gremolata and french fries

eller/or

rotselleripuré, svamp, spetskål, karamelliserad lök och kalvsky
celeriac puree, mushroom, cabbage, caramelized onion and veal gravy

eller/or

brynt smör, räkor, pepparrot och kokt potatis
browned butter, shrimp, horseradish and boiled potatoes

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplatå 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Semla 130:-
à la Gondolen
Swedish cream and almond bun, à la Gondolen

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin, vanilla ice cream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Gondolens chokladdessert 130:-
citrussallad
Gondolen's chocolate dessert, citrus salad

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Mindre-Smaller

Grillad blomkål 65:-
syrad schalottenlök, gremolata
Grilled cauliflower, soured shallot, gremolata

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad, pickled onion and tomato

Glaserade rödbetor 95:-
stekt svamp, cashewnötsfärskost, kastanj
Glazed beetroot, fried mushrooms, cashew nut cream cheese, chestnut

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Vårlöksrisotto 65:-
bakad lök, konfiterad tomat
Spring onion risotto, baked onion, confited tomato

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe and lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, rökt gräddfil, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, smoked sour cream, potato chips, cress

Grillad bläckfisk 85:-
citron, aioli, blomkål, potatissmulor
Grilled octopus, lemon, aioli, cauliflower, potato crumbs

Hummersoppa 120:-
sesammarinerad lax, forellrom, ingefära, blomkål
Lobster soup, sesame marinated salmon, trout roe, ginger, cauliflower

Tartar 110:-
sotad ryggbiff, rödbeta, hasselnöt, pepparrot
Tartare of blackened sirloin, beetroot, hazelnut, horseradish

Ankleverterrin 90:-
rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål, rågbröd
Duck liver terrine, smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Mellan -Medium

Kryddrostad rotselleri 145:-
citronrisotto, confiterade tomater, kronärtskocka
Spice roasted celeriac, lemon risotto, confited tomatos, artichoke

Grillad lax 155:-
dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås
Grilled salmon, dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce

Stekt ankbröst 165:-
ankkorv, kålrot, lökcréme, kryddsky
Fried duck breast, duck sausage, swede, onion creme, spice gravy

Lamm 165:-
stekt sadel och grillad bringa, jordärtskocka, karamelliserad äppelsky
Lamb; fried saddle and grilled brisket, artichoke, caramelized apple gravy

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Rib eye

eller/or

Rådjursbog (2 personer) 395:-
Shoulder clod of venison

eller/or

Hel hälleflundra (2-3 personer) 735:-
Whole halibut

serveras med grillad citron, aioli, sallad, gremolata och pommes frites
served with grilled lemon, aioli, salad, gremolata and french fries

eller/or

jordärtskockspuré, spetskål, karamelliserad lök, kryddsky, Café de Paris-smör
Jerusalem artichoke purée, cabbage, caramelized onion, spiced gravy, Café de Paris-butter

eller/or

brynt smör, räkor, pepparrot och kokt potatis
browned butter, shrimp, horseradish and boiled potatoes

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplatå 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Semla 130:-
à la Gondolen
Swedish cream and almond bun, à la Gondolen

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin, vanilla ice cream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Päronmousse 130:-
chokladmazarin, chokladcrème, päron- och myntasorbet
Pear mousse, chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer

alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 11/4 2018)

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Vinförslag
2015 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Ürziger Würzgarten Riesling Alte Reben, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 745:-

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Vinförslag
2014 La Montesa Crianza, Palacios-Remondo, Rioja, Spanien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Vinförslag
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 28/2 2018)

Ankleverterrin med dadlar, citrus- och farinkaramell, saltrostade solrosfrön och brioche
Duck liver terrine with dates, citrus and brown sugar caramel, salt roasted sunflower seeds and brioche

Vinförslag
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad röding med rökt avokado, torkade oliver, syrad fänkål, salsa verde-smör och rödvinssås
Grilled char with smoked avocado, dried olives, pickled fennel, salsa verde butter and red wine sauce

Vinförslag
2016 Bourgogne Blanc Les Femelottes, Domaine Chavy-Chouet, Côte d’Or, Frankrike 575:-
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-

Gondolens chokladdessert med citrussallad
Gondolen's chocolate dessert with citrus salad

Vinförslag
Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-
10 Year Old Tawny Port, Taylors Fladgate, Duoro, Portugal 895:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 21/3 2018)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra, Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis "St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med variation på jordärtskocka och karamelliserad äpplesky
Lamb; fried saddle and grilled brisket with variation of artichoke and caramelized apple gravy

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana, Italien 695:-

Krusbärssorbet med vaniljcrème och krossade drömmar
Gooseberry sorbet with vanilla cream and crushed dreams cookies

Vinförslag
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington State, USA 495:-
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer

alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 11/4 2018)

Hummersoppa med sesammarinerad lax, forellrom, ingefära och råstekt blomkål
Lobster soup with sesame marinated salmon, trout roe, ginger and fried cauliflower

Vinförslag
2015 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Riesling Heimbourg, Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike 725:-

Stekt ankbröst och grillad ankkorv med stekt kålrot, lökcrème, morotspuré och kryddsky
Fried duck breast and grilled duck sausage with fried turnip, onion cream, carrot purée and spiced gravy

Vinförslag
2014 La Montesa Crianza, Palacios-Remondo, Rioja, Spanien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Vinförslag
2015 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 2/4 2018)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål och rågbröd
Duck liver terrine with smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Vinförslag
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad lax med dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås och kokt potatis
Grilled salmon with dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce and boiled potatoes

Vinförslag
2016 Bourgogne Blanc Les Femelottes, Domaine Chavy-Chouet, Côte d’Or, Frankrike 575:-
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-

Päronmousse med chokladmazarin, chokladcrème och päron- och myntasorbet
Pear mousse with chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Vinförslag
2015 Les Pins, Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike 425:-
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington State, USA 495:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 21/3 2018)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra, Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis "St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med variation på jordärtskocka och karamelliserad äpplesky
Lamb; fried saddle and grilled brisket with variation of artichoke and caramelized apple gravy

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana, Italien 695:-

Krusbärssorbet med vaniljcrème och krossade drömmar
Gooseberry sorbet with vanilla cream and crushed dreams cookies

Vinförslag
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Petit Giraud, Château Giraud, Sauternes, Frankrike 875:-

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.