English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(18/6-22/6)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Kall inkokt lax, sockerärtor, pressgurka, dillmajonnäs och kokt potatis
Cold poached salmon, sugar peas, pickled cucumber, dill mayonnaise and boiled potatoes

Tisdag/Tuesday
Kokt torsk, pancetta, pepparrot, senap- och körvelsås
Boiled cod, pancetta, horseradish, mustard- and chervil sauce

Onsdag/Wednesday
Glaserad högrev, pico de gallo, bönor och koriander
Glazed chuck, pico de gallo, beans and coriander

Torsdag/Thursday
Grillad öring, vitlöksstekt sparris, gurka, hollandaisesås och kokt potatis
Grilled trout, garlic fried asparagus, cucumber, hollandaise sauce and boiled potatoes

Fredag/Friday
Lunchstängt
Closed for lunch

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Gondolens merguezkorv, bulgursallad, sotade bönor och yoghurt
Gondolen's merguez sausage, bulgur salad, blackened beans and yogurt

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Ramslöksrisotto, spetskål, grön sparris och krispigt vete
Ramson risotto, point cabbage, green asparagus and crispy wheat

Sallad - Salad 145:-
Caesarsallad, räkor, ägg, morot och örtkrutonger
Caesar salad, shrimps, egg, carrots and herb croutons

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Bakad och friterad mandelpotatis med sotad skärböna, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter
Baked and deep fried almond potatoes with blackened string beans, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Gondolens köttmacka; grillad svensk flankstek, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök
Beef sandwich; grilled Swedish flank steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Bakad hälleflundra Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot
Baked halibut Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med sotad skärböna, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with blackened string beans, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Gondolens sill- och strömmingstallrik, serveras med klassiska tillbehör 120:-
Gondolen's herring platter, served with traditional condiments

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème 140:-
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Sotad tartar på svensk ryggbiff med cornichoner, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche 165:-
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios, brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad lax Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot 295:-
Baked salmon Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Gondolens köttmacka; grillad svensk flankstek, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onion

Svenskt lamm; stek och bringa med vaxbönor, bakad knipplök, tomat och ramslökssmörsås 310:-
Swedish lamb; roast and brisket with yellow wax bean, baked spring onion, tomato and ramson- butter sauce

Grillad svensk entrecôte med citron, friterad kapris, parmesan, ruccola, pommes Pont Neuf och rödvinssås 335:-
Grilled swedish rib eye with lemon, deep fried capers, parmesan, ruccola, pommes Pont Neuf and redwine sauce

Desserter - Desserts

Romrussinglass med vit choklad-blondie och kolasås 125:-
Rum- raisin icecream with white chocolate-blondie and caramel sauce

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass 130:-
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

(25/6-29/6)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Bakad spättafilé, dragon- och kaprisbuljong, endiv och citronsmör
Baked plaice fillet, tarragon- and capers broth, endive and lemon butter

Tisdag/Tuesday
Friterad kolja, tartarsås, ärtstomp, fänkål och citron
Deep fried haddock, tartar sauce, mashed peas, fennel and lemon

Onsdag/Wednesday
Choucroute garnie; surkål, fläsklägg, rökt sidfläsk, korv och senap
Choucroute garnie; sauerkraut, knuckle of pork, smoked pork belly, sausage and mustard

Torsdag/Thursday
Gravad lax, bönsallad, hovmästarsås och dillstuvad potatis
Cured salmon, bean salad, mustard sauce and dill stewed potatoes

Fredag/Friday
Grillad svensk flankstek, rödvinssmör, bakad schalottenlök, tomat och pommes frites
Grilled Swedish flank steak, red wine butter, baked shallot, tomato and french fries

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Pannbiff, löksky, saltgurka och kokt potatis
Salisbury steak, onion gravy, pickles and boiled potatoes

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Grillad spetskål, ruccolakräm, bönor, parmesan och bakat ägg
Grilled point cabbage, ruccola cream, beans, parmesan and baked egg

Sallad - Salad 145:-
Avokado, quinoa, hummus, rostade solrosfrö, oliver och mynta
Avocado, quinoa, hummus, roasted sunflower seeds, olives and mint

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Bakad och friterad mandelpotatis med sotad skärböna, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter
Baked and deep fried almond potatoes with blackened string beans, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Gondolens köttmacka; grillad svensk flankstek, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök
Beef sandwich; grilled Swedish flank steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Bakad hälleflundra Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot
Baked halibut Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med sotad skärböna, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with blackened string beans, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Gondolens sill- och strömmingstallrik, serveras med klassiska tillbehör 120:-
Gondolen's herring platter, served with traditional condiments

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème 140:-
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Sotad tartar på svensk ryggbiff med cornichoner, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche 165:-
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios, brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad lax Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot 295:-
Baked salmon Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Gondolens köttmacka; grillad svensk flankstek, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onion

Svenskt lamm; stek och bringa med vaxbönor, bakad knipplök, tomat och ramslökssmörsås 310:-
Swedish lamb; roast and brisket with yellow wax bean, baked spring onion, tomato and ramson- butter sauce

Grillad svensk entrecôte med citron, friterad kapris, parmesan, ruccola, pommes Pont Neuf och rödvinssås 335:-
Grilled swedish rib eye with lemon, deep fried capers, parmesan, ruccola, pommes Pont Neuf and redwine sauce

Desserter - Desserts

Romrussinglass med vit choklad-blondie och kolasås 125:-
Rum- raisin icecream with white chocolate-blondie and caramel sauce

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass 130:-
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med sotad skärböna, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with blackened string beans , pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème 140:-
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Sotad tartar på svensk ryggbiff med cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche 165:-
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kamtjatkakrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ Kamtjatka crab leg

Varmrätter - Main Courses

Grillad vit sparris med ramslökssmör, spetskål, gräslöksrisotto och krispigt vete 225:-
Grilled white asparagus with ramson butter, cabbage, chive risotto and crispy wheat

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Grillad lax med skaldjurskorv, bönragû, parmesanost och syltad tomat 295:-
Grilled salmon with shellfish sausage, bean ragout, Parmesan and pickled tomato

Bakad hälleflundra Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot 335:-
Baked halibut Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Svenskt lamm; stek och bringa med grön sparris, bakad knipplök, tomat och ramslökssmörsås 310:-
Swedish lamb; steak and brisket with green asparagus, baked spring onion, tomato and ramson butter sauce

Grisen; glaserad fläskfilé från Bärnagården och lufttorkad skinka från Dalsjöfors med grillad gemsallad, kantareller, rimmad gurka, och svarta oliver 295:-
The pig; glazed pork tenderloin from Bärnagården and cured ham from Dalsjöfors with grilled gem salad, chantarelles, salted cucumber and black olives

Grillad svensk entrecôte med citron, friterad kapris, parmesanost, ruccola, pommes Pont Neuf och rödvinssås 335:-
Grilled Swedish rib eye with lemon, deep fried capers, Parmesan, ruccola, pommes Pont Neuf and red wine sauce

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Bakad hälleflundra Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot
Baked halibut Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread
1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass 130:-
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Apelsinsorbet med madeleinekaka, krispig dulceychoklad och Manjariganache 130:-
Orange sorbet with "Madeleine" cookies, crispy dulcey chocolate and Manjari ganache

Romrussinglass med vit choklad-blondie och kolasås 125:-
Rum raisin ice cream with white chocolate-blondie and caramel sauce

Crème brûlée med bär 115:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Mindre-Smaller

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad, pickled onion and tomato

Bakad och friterad mandelpotatis 95:-
sotad skärböna, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor
Baked and deep fried almond potatoes, blackened string beans, pea cream, Brillat Savarin, radishes

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Gräslöksrisotto 75:-
vit sparris, ramslök, parmesan
Chive risotto, white asparagus, ramson, Parmesan

Jalapeño Poppers 75:-
pickels
Jalapeño Poppers, pickles

Kronärtskocka 85:-
sotad majs, primörmorot, grön sparris
Artichoke, blackened corn, spring carrot, green asparagus

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe and lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Confiterad Bjärekyckling 85:-
pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot, rökt getostcrème
Confited chicken from Bjäre, pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot, smoked goat cheese cream

Tartar 110:-
sotad svensk ryggbiff, cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula, dijonsenap
Tartare of blackened Swedish sirloin, cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin 90:-
rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt, brioche
Duck liver terrine, rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios, brioche

Mellan-Medium

Vit sparris 155:-
ramslökssmör, spetskål, gräslöksrisotto, krispigt vete
White asparagus, ramson butter, pointed cabbage, chive risotto, crispy wheat

Grillad lax 165:-
skaldjurskorv, bönragû, parmesanost, syltad tomat
Grilled salmon, shellfish sausage, bean ragout, Parmesan, pickled tomato

Grisen; 165:-
glaserad fläskfilé från Bärnagården och lufttorkad skinka från Dalsjöfors, kantareller, rimmad gurka, svarta oliver
The pig; glazed pork tenderloin from Bärnagården and cured ham from Dalsjöfors, chantarelles, salted cucumber, black olives

Svenskt lamm 175:-
steken, bringan, grön sparris, bakad knipplök, tomat, ramslökssmörsås
Swedish lamb; steak, brisket, green asparagus, baked spring onion, tomato, ramson butter sauce

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Rib eye

eller/or

Glaserat kalvlägg (2 personer) 395:-
Glazed veal shank

serveras med parmesancrème, grillad citron, aioli, sallad, gremolata och pommes frites
served with parmesan cream, grilled lemon, aioli, salad, gremolata and french fries

eller/or

grön sparris, bakad lök, tomat- och chilisalsa och rödvinssås
green asparagus, baked onion, tomato and chilli salsa and red wine sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Variation på jordgubbar 130:-
citronkaka, citronglass
Variation of strawberries, lemon cake, lemon ice cream

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin, vanilla ice cream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Romrussinglass 125:-
vit choklad-blondie, kolasås
Rum raisin ice cream, white chocolate blondie, caramel sauce

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 22/8 2018)

Confiterad Bjärekyckling med rostade pumpakärnor, aprikos, rågbröd, picklad morot och rökt getostcrème
Confited chicken from Bjäre with roasted pumpkin seeds, apricot, rye bread, pickled carrot and smoked goat cheese cream

Vinförslag
2016 Life from Stone Sauvignon Blanc, Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 450:-
2015 Vinum Optimum Pinot Noir, Rabl, Kamptal, Österrike 545:-

Bakad hälleflundra Barigoule; kronärtskocka, sotad majs, skärbönor och primörmorot
Baked halibut Barigoule; artichoke, blackend corn, string beans and spring carrot

Vinförslag
2013 Catena Chardonnay, Bodegas Catena Zapata, Mendoza, Argentina 495:-
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-

Variation på jordgubbar med citronkaka och citronglass
Variation of strawberries with lemon cake and lemon ice cream

Vinförslag
2016 La Lupa Moscato d’Asti, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien 335:-
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 4/7 2018)

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios and brioche

Vinförslag
2016 Bernkasteler Lay Kabinett Riesling, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2015 Heimbourg Riesling, Domaine Zind Humbrecht, Alsace, Frankrike 750:-

Grillad lax med skaldjurskorv, bönragû, parmesanost och syltad tomat
Grilled salmon with shellfish sausage, bean ragout, Parmesan and pickled tomato

Vinförslag
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-
2015 Karia Chardonnay, Stag’s Leap, Napa Valley, USA 795:-

Apelsinsorbet med madeleinekaka, krispig dulceychoklad och Manjariganache
Orange sorbet with "Madeleine" cookies, crispy dulcey chocolate and Manjari ganache

Vinförslag
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-
2013 DV by Château Doisy-Vedrines, Château Doisy-Vedrines, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 4/7 2018)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2016 Sancerre Sauvage, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 675:-

Svenskt lamm; stek och bringa med grön sparris, bakad knipplök, tomat och ramslökssmörsås
Swedish lamb; steak and brisket with green asparagus, baked spring onion, tomato and ramson butter sauce

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2011 Château de Rochemorin, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike 650:-

Romrussinglass med vit choklad-blondie och kolasås
Rum raisin ice cream with white chocolate-blondie and caramel sauce

Vinförslag
2014 Moscatel de Setúbal, J.P. Vinhos S.A., Setúbal, Portugal 495:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

TAKET

Äntligen! Sommaren är snart här och i och med det så öppnar vi upp, för 24:e året i rad, TAKET.

TAKET på Eriks Gondolen är vår sommarrestaurang som ligger precis där; på TAKET, våningen över Eriks Gondolen och 33 meter ovanför slussen. Med vidunderlig utsikt ut över Stadshuset, Gamla Stan, Gröna Lund, Saltsjön, Mälaren, Stomatolskylten och det spännande Slussenbygget.

Öppettider (när vädret tillåter)
Måndag - Torsdag 16:00 -
Fredag - Lördag 15:00 -

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.



Snacks och förrätter/Snacks and starters

Grillad blomkål och bellaverde med syrad lök och picklade senapsfrön 75:-
Grilled cauliflower and bellaverde with soured onions and pickled mustard seeds

Glaserad rödbeta med rostade nötter och lättrökt getost 85:-
Glazed beetroot with roasted nuts and lightly smoked goat cheese

Grönsallad med syltad tomat och vårlök 55:-
Green salad with pickled tomato and spring onion

Jalapeño Poppers med pickles 75:-
Jalapeño Poppers with pickles

Marinerade oliver 55:-
Marinated olives

Skagenröra med forellrom och dill 135:-
Shrimp mayonnaise with trout roe and dill

50g Löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, och citron 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche and lemon

Tartar på sotad svensk ryggbiff med dragon, friterad kapris och Västerbottensost 145:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with tarragon, fried capers and Västerbotten cheese

Skaldjur/Shellfish (serveras från kl 17.00)

Ostron med schalottenlöksvinägrett och citron 35:-/st
Oysters with shallot vinaigrette and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och toast 175:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and toast

Skaldjursplateau; halv hummer, halv krabba, två ostron, räkor, halvt kamtjatkakrabba-ben med tillbehör 555:-
Shellfish Plateau; half lobster, half crab, two oysters, shrimps, half kamtjatka crab leg with condiments

Varmrätter/Main Courses

Spetskål med sparris, auberginecrème, krispigt vete och ramslökssmörsås 185:-
Cabbage with asparagus, eggplant cream, crispy wheat and ramson butter sauce

Grillad hälleflundra med citronfärskost, grön sparris, syltad tomat och bakad schalottenlök 295:-
Grilled halibut with lemon cream cheese, green asparagus, pickled tomatoes and baked shallots

Sommarsallad med sotade bönor, grillad lax/majskycklingbröst, rökt sidfläsk och brödkrutonger 195:-
Summer salad with blackened beans, grilled salmon or chicken breast, smoked bacon and croutons

Glaserad Pluma Iberico med rostad chili- och grönsakssalsa, citron och koriander 255:-
Glazed Pluma Iberico with roasted chili and vegetable salsa, lemon and coriander

Köttmacka; grillad svensk flankstek, romansallad, avokado, parmesanost, espelettemajonnäs och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled Swedish flank steak, romaine salad, avocado, Parmesan cheese, espelette mayonnaise and deep fried onions

Entrecôte 500g med salsa, rödvinssås, gremolata och syrad silverlök 595:-
Rib eye with salsa, red wine sauce, gremolata and soured white onion

Varmrätterna serveras med kokt potatis eller pommes frites
The main courses are served with boiled potatoes or french fries

Desserter/Desserts

Key lime pie med maräng och hallon 110:-
Key lime pie with meringue and raspberries

Crème brûlée med bär 110:-
Crème brûlée with berries

Jordgubbar med grädde och socker 95:-
Strawberries with cream and sugar

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Med resevation för eventuella byten i menyn
With subject to some changes in the menu

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Öppettider midsommar
Midsommarafton 16.00 - 01.00
Midsommardagen 16.00 - 24.00

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.