English

Gondolen

Höjer sig över mängden och sticker ut. På många sätt. Ett landmärke med krog-Sveriges bästa utsikt där Mälaren möter havet, ett kök där klassisk meny möter nytänkande och en personal som möter gästerna som vänner.

Kung Gustav V invigde Gondolen 1935, den drevs länge av KF, men togs över av Erik Lallerstedt 1994. Nu drivs företaget av Eriks dotter Anna Lallerstedt, som vill förvalta och förnya på det sätt som gjort Gondolen till en av landets mest kända restauranger.

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(30/5-3/6)

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag/Monday
Smörglaserade gulbetor, krossad potatis, nakenhavre, friterad kål och ricottaost
Butter glaced yellow beetroot, crushed potato, naked oat, deep fried cabbage and ricotta cheese

Tisdag/Tuesday
Halstrad makrill, ratatouille, oliver, parmesan och hjärtsallad
Grilled mackerel, ratatouille, olives, parmesan and sallad

Onsdag/Wednesday
Rostad fläsksida, aubergine, avokado, tomatsalsa och friterad potatis
Roasted porkbelly, aubergine, avocado, tomato salsa and french fries

Torsdag/Thursday
Danska fiskfrikadeller, grillad morot, remouladsås och romansallad
Danish fish quenelles, grilled carrot, remoulade sauce and lettuce

Fredag/Friday
Ädelost- och valnötsfylld schnitzel, potatissallad a la Waldorf och rödvinssås
Blue cheese and walnut filled schnitzel, potato sallad a´la Waldorf and red vine sauce

Veckans Specialhusman - Weekly Special 135:-
Pannbiff, champinjonsås, bönor och kokt potatis
hamburger, mushroom sauce, beans and boiled potato

Vegetariskt - Vegetarian 135:-
Broccoli; kompott, rostad och rå. Serveras med cocobönor, picklad pumpa och västerbottenost
Broccoli; compote, roasted and raw, served with coco beans, pickled pumpkin and "västerbotten" cheese

Sallad - Salad 135:-
Ceasarsallad med räkor, ägg, parmesan och örtkrutonger
Grilled "Hagby" chicken, blue cheese, pears, beans and walnuts

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallersted's Shipowners Lunch

Smörrebröd med Sikaforsröra, forellrom och raspad pepparrot
"Smörre" sandwich with "Sikafors" spread trout roe and horse radish

Ert val av varmrätt
Main course of your choice

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Kungskrabba och avokado, serveras med kyld majssoppa, chiliaioli, späda skott och örter
King crab and avocado, served with chilled corn soup, chili aioli, young shoots and herbs

Stekt lammsadel med variation på betor, Öländsk getost, ramslök, rökt lammhjärta, brynt smör och lammsky
Fried saddle of lamb with a variation on beet roots, goat cheese from Öland, ramson, smoked lamb heart, browned butter and lamb gravy

Rabarber med gräddglass, nougatbavaroise, jordgubbssås och rostad vit choklad Rhubarb and ice cream, nougat bavaroise, strawberry sauce and roasted white choclat

Förrätter - Starters 95:-

Grillad zucchini och nypotatis med syrad grädde, mynta, fårost och hasselnötter
Grilled zuccini and new potato with soured cream, mint, cheep cheese and hazelnuts

Laxcarpaccio med sparris, rå pilgrimsmussla, silverlök och pepparrot
Salmon carpaccio with asparagus, raw scallop, white onion and horse radish

Kyckling- och madeiramousse med konfiterat anklår, serveras med ölkokt lök, grov senap och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with cofit duckleg served with beer boiled onion, mustard and grilled sour dough bread

Tartar på sotad kalvfilé med med västerbottenost, löjrom, spritärtor och picklad rabarber
Tartare on blackened fillet of veal with "Västerbotten" cheese bleak roe, green beans and pickled rhubarb

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad kummel med kronärtskocka- och musselfrikassé, syltad tomat och körvel
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot,
serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with taragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horse radish, served on sour dough bread with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-

Mazarin med aprikos och pistageglass
Mazarin with apricot and pistachio ice cream

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut cake

Citron- och vaniljcrème med hallon- och lakritssorbet
Lemon and vanilla creme with pomegranate and sour cream ice cream

(6/6-10/6)

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters
Primörsallad med kronärtskocka, ramslök, tomat och rädisa serveras med bakat ägg och örtfärskost 130:-
Prime vegetables salad with artichoke, ramson, tomato and radish served with baked egg and herb cream cheese

Kungskrabba och avokado, serveras med kyld majssoppa, chiliaioli, späda skott och örter
King crab and avocado, served with chilled corn soup, chili aioli, young shoots and herbs

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50g/230:-
Bleak roe from Kalix, toast, red onion. crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 165:-
Half lobster with horse radish, mayonnaise and lemon

Laxcarpaccio med sparris, rå pilgrimsmussla, silverlök, rökt citrusmajonnäs och pepparrot 145kr
Salmon carpaccio with asparagus, raw scallop, white onion and horse radish

Kyckling- och madeiramousse med konfiterat anklår serveras med ölkokt lök, grov senap och grillat surdegsbröd 155:-
Chicken and madeira mousse with duck leg confit served with beer braised onion, coarse mustard and grilled levain

Tartar på sotad kalvfilé med västerbottenost, löjrom, spritärtor och picklad rabarber 165kr
Tartare on blackened fillet of veal with "västerbotten" cheese, bleak roe, peas and pickled ruhbarb

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabbsben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Kungskrabba och avokado, serveras med kyld majssoppa, chiliaioli, späda skott och örter
King crab and avocado, served with chilled corn soup, chili aioli, young shoots and herbs

Stekt lammsadel med variation på betor, Öländsk getost, ramslök, rökt lammhjärta, brynt smör och lammsky
Fried saddle of lamb with a variation on beet roots, goat cheese from Öland, ramson, smoked lamb heart, browned butter and lamb gravy

Rabarber med gräddglass, nougatbavaroise, jordgubbssås och rostad vit choklad Rhubarb and ice cream, nougat bavaroise, strawberry sauce and roasted white choclat

Varmrätter - Main Courses
Vit sparris från Smide gård med grillad spetskål, vårlök, lagrad herrgårdsost, kavringkrutonger och hollandaisesås 225kr
White asparagus from "smide gård" with grilled cabbage, spring onion, aged hard cheese, rye bread croutons and hollandaise sauce

Grillad kummel med skaldjur- och kronärtskockafrikassé, syltad tomat och körvel 335:-
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Bakad röding med grillad bläckfisk, salladslök, rimmat sidfläsk och vitlöksstekt savoykål 295:-
Baked char with grilled octopus, scallions, salt cured porkbelly and garlic fried savoy cabbage

Stekt lammsadel med variation på betor, öländsk getost, ramslök, rökt lammhjärta, brynt smör och lammsky
Fried venison roast beef served with glaced venison leg, smoked tomato, beans, green olives and game gravy

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa. Serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås 320kr
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Grillad entrecôte med sotad vårlök, rökt märgkrokett, grön sparris och dragonmajonnäs 330:-
Grilled ribeye with blackened spring onion, smoked marrow croquette, green asparagus and terragon matyonnaise

Desserter - Desserts
Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread 1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Roquefort med variation av äpple, karamelliserad råg och maltsirap 110:-
Roquefort with variation of apple, caramelized rye and malt syrup

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin på vit nektarin med portvinsglass, 2-3 personer 195:- Tarte tatin on white nectarine with port vine ice cream for 2-3 persons

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

Rabarber med gräddglass, nougatbavaroise, jordgubbssås och rostad vit choklad 130:-
Rhubarb and ice cream, nougat bavaroise, strawberry sauce and roasted white chocolate

Mörk chokladbrownie med brynt gräddglass, pecannöt och kolasås 135kr
Dark chocolate brownie with browned ice cream, pecannut and caramel sauce

Mazarin med aprikos, pistageglass, vaniljmascarpone och kanderad mandel 125:- Mazarin with apricot, pistaschio ice cream, vanilla mascarpone and candied almonds

Citron- och vaniljcrème med hallon– och lakritssorbet, sirap och krossade drömmar 125:-
Lemon and vanilla creme with raspberry and licorice sorbet, syrup and crushed vanilla cookies

(30/5-3/6)

Förrätter - Starters 95:-
Grillad zucchini med nypotatis, syrad grädde,mynta, fårost och hasselnötter
Grilled zucchini with new potato, soured cream, minth, sheep’s cheese and hazelnuts

Laxcarpaccio med sparris, rå pilgrimsmussla, silverlök och pepparrot
Salmon carpaccio with asparagus, raw scallop, white onion and horse radish

Kyckling- och madeiramousse med konfiterat anklår, serveras med ölkokt lök, grov senap och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with cofit duckleg served with beer boiled onion, mustard and grilled sour dough bread

Tartar på sotad kalvfilé med västerbottenost, löjrom, spritärtor och picklad rabarber
Tartare on blackened fillet of veal with "västerbotten" hard cheese, bleak roe, green peas and pickled rhubarb

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba,
2 Ostron, Räkor, ½ Kungskrabbsben
½ Lobster, ½ Crab,
2 Oysters, Shrimps, ½ King crab leg

Kvartersmiddag - Bistro dinner meny 270:-
Förrätt/Starter
Laxcarpaccio med sparris, rå pilgrimsmussla, silverlök och pepparrot
Salmon carpaccio with asparagus, raw scallop, white onion and horse radish
Eller/Or
Kyckling- och madeiramousse med konfiterat anklår med ölkokt lök, grov senap och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with duck leg confit with beer braised onion, coarse mustard and grilled levain

Varmrätt/Main Course
Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons
Eller/Or
Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Varmrätter - Main Courses 195:-
Vit sparris med grillad spetskål, vårlök, lagrad herrgårdsost, kavringkrutonger och hollandaisesås
White asparagus with grilled cabbage, spring onion, aged hard cheese, rye bread croutons and hollandaise sauce

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad kummel med kronärtskocka- och musselfrikassé, syltad tomat och körvel
Grilled hake with artichoke and clam fricassee, pickled tomato and chervil

Grillad ryggbiff med dragonmajonnäs, bakat ägg, picklad lök och pepparrot,
serveras på surdegsbröd och med pommes frites
Grilled sirloin steak with taragon mayonnaise, baked egg, pickled onion and horse radish, served on sour dough bread with french fries

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Desserter - Desserts 95:-
Mazarin med aprikos och pistageglass
Mazarin with apricot and pistachio ice cream

Melonglass med kokoskaka
Melon ice cream with coconut cake

Citron- och vaniljcrème med hallon- och lakritssorbet
Lemon and vanilla crème with raspberry and licorice sorbet

(30/5-3/6)

Förrätter - Starters 95:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the partie are choosing the same menu. If the partie contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-
(Gäller till och med 15/6 2016)

Kungskrabba och avokado, serveras med kyld majssoppa, chiliaioli, späda skott och örter
King crab and avocado, served with chilled corn soup, chili aioli, young shoots and herbs

Vinförslag
2013 Catena Chardonnay, Bodegas Catena Zapata, Mendoza, Argentina 495:-
2012 Katherins Vineyard Chardonnay, Cambria estateVinery, Santa Maria Valley, USA 625:-

Stekt lammsadel med variation på betor, Öländsk getost, ramslök, rökt lammhjärta, brynt smör och lammsky
Fried saddle of lamb with a variation on beet roots, goat cheese from Öland, ramson, smoked lamb heart, browned butter and lamb gravy

Vinförslag
2014 Algueira Mencía, Agade Algueira, Ribeira Sacra, Spanien 495:-
2012 Vino Nobile di Montepulciano, Azienda Agricola Poliziano, Toscana, Italien 650:-

Rabarber med gräddglass, nougatbavaroise, jordgubbssås och rostad vit choklad Rhubarb and ice cream, nougat bavaroise, strawberry sauce and roasted white choclat

Vinförslag
2012 Moscato d’Asti La Lupa75:-/gl. 495:-
2010 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, 525:-

Gondolens redarmeny 545:-
(Gäller till och med 6/7 2016)

Kyckling- och madeiramousse med konfiterat anklår serveras med ölkokt lök, grov senap och grillat surdegsbröd
Chicken and madeira mousse with duck leg confit served with beer braised onion, coarse mustard and grilled levain

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 475:-
2009 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 575:-

Bakad röding med grillad bläckfisk, salladslök, rimmat sidfläsk och vitlöksstekt savoykål
Baked char with grilled octopus, scallions, salt cured porkbelly and garlic fried savoy cabbage

Vinförslag
2011 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Citron- och vaniljcrème med hallon– och lakritssorbet, sirap och krossade drömmar
Lemon and vanilla creme with raspberry and licorice sorbet, syrup and crushed vanilla cookies

Vinförslag
2013 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau Österrike 525:-
2010 Petit Guiraud, Châtueau Guiraud, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-
(Gäller till och med 7/7 2016)

Laxcarpaccio med sparris, rå pilgrimsmussla, silverlök, rökt citrusmajonnäs och pepparrot
Salmon carpaccio with asparagus, raw scallop, white onion and horse radish

Vinförslag
2014 Spice Route Chenin Blanc, Spice Route Winery, Swartland, Sydafrika 450:-
2013 Bourgogne Blanc Les Femelottes, Domaine Chavy-Chouet, Côte d’Or, Frankrike 575:-

Kalven; helstekt filé och glaserad bringa. Serveras med rostad sparris, spenat, hasselnötssmör och madeirasås
Veal; roast fillet and glaced brisket served with roasted asparagus, spinach, hazelnut butter and madeira sauce

Vinförslag
2012 Crasto Reserva, Quinta do Crasto, Duoro, Portugal 625:-
2013 Les Terrasses Vinyes Velles, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 750:-

Mazarin med aprikos, pistageglass, vaniljmascarpone och kanderad
Mazarin with apricot, pistaschio ice cream, vanilla mascarpone and candied almonds

Vinförslag
2011 La Perlara,Ca’Rugate, Recioto di Soave, Italien 525:-
2008 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaji, Ungern 575:-

Meny Classic 545:-
(gäller från 11/4 till och med 11/6 2016)

Toast Skagen
Toast with shrimp mayonnaise

Vinförslag
2014 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2013 Chablis ”St Pierre, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Helstekt kalvfilé med baconlindade harricots verts, rödvinsglaserade lökar, senapssmörsås och örtslungad potatis
Roast veal fillet with bacon wrapped green beans, red wine glaced onions, mustard butter sauce and potatoes hurled in herbs

Vinförslag
2011 Vina Pedrosa Crianza, Péres Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2013 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Eriks chokladdessert med hallon
Eriks chocolat dessert

Vinförslag
2009 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 75cl 495:-
Fonseca 10 Years Old Tawny, Fonseca Guimaraens, Portugal 75cl 890:-

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30 - 14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00 - 01.00

Baren
Måndag 11.30 - 23.00
Tisdag - Fredag 11.30 - 01.00
Lördag 16.00 - 01.00

Taket (uteservering)
Måndag - Lördag från 16.00

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Vi lägger inte ut alla bord för onlinebokning. Ring oss om Ni har något särskilt önskemål så hjälper vi Er med alternativ på telefon.

Lunch
Måndag – Fredag 11.30 – 14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag - Fredag 17.00 – 23.00, Lördagar 16.00 – 23.00
Bokningar gjord 18,30 eller tidigare disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Boka". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Köket kallas Gondolens lilla kvarterskrog med 47 sittplatser mellan Matsalen och just köket. I Kökets avspända miljö serveras lika läckra rätter som i Matsalen, med bonusen att gästerna kan se köksproffsen jobba.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

TAKET på Eriks Gondolen

Den 27:e maj blir det sommar! Då öppnar vi upp TAKET på Eriks Gondolen för säsongen. Vår sommarrestaurang uppe på taket 33 meter ovanför Slussen. En bar med god öl och de senaste drinkarna. Ett kök med grillat som tema. Skön musik. En vidunderlig utsikt.

Klockan 16.00 slår vi upp portarna och fortsätter med det varje måndag till lördag hela sommaren. Stängt bara om vädrets makter inte är med oss.

Välkommen

Öppettider: (om vädret tillåter)

Måndag - Lördag från 16.00

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.

Meny på TAKET

Förrätter-Starters

Tre små gröna; 150:-
Grillad aubergine, fetaostkräm, dill, vårlök
Glaserad rödbeta, brynt smör, Västerbottenost, hasselnötter
Friterad svartrot, syrad lök, örtdipp
Three little green;
Grilled aubergine, feta cheese creme, dill and spring onion
Glaced beetroot, browned butter, "västerbotten" cheese, hazelnuts Deep fried salsify, soured onion and herb spread

Tre små från havet; 150:-
skagenröra med löjrom
Inkokt lax med pepparrot, färskost, avokado
Krabbkaka, spenat, aioli
Sea times three;
Shrimp spread with bleak roe
poached salmon,horse radish, cottage cheese, avocado crabcake, spinach, aioli

Tre små kött; 150:-
Salchichonkrokett, steklök och ramslök
Kyckling- och madeiramousse, lökmarmelad, cornichons
Kalvtartar, sparris, Västerbottenost
Meat times three; Salchichon croquette, small onions and ramson
Chicken and madeira mousse, onion marmelade and cornichons
veal tartar, asparagus and "västerbotten" cheese

Löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och toast 230:-
Bleak roe from Kalix with red onion, creme fraiche, lemon and toast

Varmrätter - Main courses

Grillad kummel, sparris, syltad tomat, sotat lök och smörsås 275:-
Grilled hake, asparagus, pickled tomato, blackened onion and butter sauce

Kalvkorv, ramslöksmajonnäs, rökt sidfläsk, tomatsalsa och färskpotatis 225:-
Veal sausage, ramsons mayonnaise, smoked pork belly, tomato salsa and new potato

Grillad entrecôte, harissamajonnäs, bönor, citron och pommes frites 335:-
Grilled rib eye, harissa mayonnaise, beans, lemon and french fries

Sparris, sommarkål, bakat ägg, färskost och pärlkorn 195:-
Asparagus, summer cabbage, baked egg, cream cheese and Jobs tears

Mixed grill

Ryggbiff, kalvkorv och lammrack
eller
Kummel, bläckfisk och pilgrimsmussla
eller
Spetskål, zucchini, sparris och majskolv

Sirloin steak, veal sausage and lamb rack
or
Hake, octopus and scallop
or
Cabbage, zucchini, asparagus and corn on the cob

Mixed grill serveras med tomat- och avokadosalsa, syltad tomat, sotad lök, pickles,
dragonmajonnäs, harissamajonnäs, sallad, pommes frites och citron
Served with tomato and avocado salsa, pickled tomato, blackened onion, pickles, tarragon mayonnaise, harissa mayonnaise, salad, french fries and lemon

295:-/person för kött och fisk 225:-/person för vegetarisk 295:-/person for meat and fish 225:-/person for vegeterian

Desserter - Desserts

Rabarber, nougatbavaroise och rostad vit choklad 95:-
Rhubarb, nougat bavaroise and roasted white chocolat

Crème brûlée 95:-
Crème brûlée

Takets chokladdessert med hallon 95:-
Our chocolat dessert with raspberry

Chokladtryffel 25-
Chocolate truffle

Med resevation för eventuella byten i menyn With subject to some changes in the menu

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 14 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.