English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(23/4-27/4)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Kokt torsk, stekt bacon, pepparrot och senap- och dragonsås
Boiled cod, fried bacon, horseradish and mustard- and tarragon sauce

eller/or

Först till kvarn/limited nr. of portions

Kåldolmar, skysås, rårörda lingon och potatispuré
Cabbage dolma, gravy, sugared lingonberries and potato purée

Tisdag/Tuesday
Bakad lax, aioli, purjolök, kumminkokt morot och saffransbuljong
Baked salmon, aioli, leek, cumin boiled carrot and saffron broth

Onsdag/Wednesday
Vitlöksspäckad lammstek, potatissallad, picklad lök och kryddig lammsky
Garlic stuffed roast of lamb, potato salad, pickled onion and spicy lamb gravy

Torsdag/Thursday
Danska fiskfrikadeller, grillad morot, remouladsås, romansallad och citron
Danish fish meatballs, grilled carrot, remoulade sauce, romaine lettuce and lemon

Fredag/Friday
Grillad flankstek, chorizo, rostad majs, aubergine och dragonaioli
Grilled flank steak, chorizo, roasted corn, eggplant and tarragon aioli

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Stekt fläsk, persiljesås, blomkål och bönor
Fried pork belly, parsley sauce, cauliflower and beans

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Grillade grönsaker, bakad rotselleri, linser och chilimajonnäs
Grilled vegetables, baked celeriac, lentils and chili mayonnaise

Sallad - Salad 145:-
Grillat kycklingbröst, fetaostcréme, lök, tomat och oliver
Grilled chicken breast, feta cheese crème, onion, tomato and olives

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Bakad och friterad mandelpotatis med vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter
Baked and deep fried almond potatoes with white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete 140:-
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Sotad tartar på ryggbiff med cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rökt ankbröst, Sauternesgelé, sötsyrlig fänkål och rågbröd 165:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad lax med dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås och kokt potatis 295:-
Grilled salmon with dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce and boiled potatoes

Gondolens köttmacka; grillad ryggbiff, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med vit sparris, ärtor, bönor, mynta och karamelliserad dragonsky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with white asparagus, peas, beans, mint and caramelized tarragon gravy

Grillad entrecôte med vårlök, picklade rädisor, Café de Paris-smör och blomkål- och currykrokett 335:-
Grilled rib eye with spring onion, pickled radish, "Café de Paris" butter and cauliflower- and curry croquette

Desserter - Desserts

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul 130:-
Variation of ruhbarb with ginger brulee, browned butter creme and caramel crumb

Hasselnöt- och kaffekaka med äpple och calvadosglass 125:-
Hazelnut and coffee cake with apple and calvados ice cream

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

(30/4-4/5)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Lunchstängt
Closed for lunch

Tisdag/Tuesday
Lunchstängt
Closed for lunch

Onsdag/Wednesday
Krispig fläsksida, kimchi, avokado, jalapeño och koriander
Crispy pork belly, kimchi, avocado, jalapeño and coriander

Torsdag/Thursday
Varmrökta laxbiffar, brynt smör, gräddstuvad purjolök och lingon
Hot smoked salmon pattys, browned butter, cream stewed leeks and lingonberries

Fredag/Friday
Grillat majskycklingbröst, krämiga bönor, gemsallad och rödvin- och balsamicovinägersås
Grilled chicken breast, creamy beans, sucrine salad and red wine- and balsamic vinegar sauce

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Oxjärpar, pressgurka, lingon, potatispuré och gräddsås
Beef quenelles, pickled cucumber, lingonberries, potato purée and cream sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Gräslöksrisotto, grillad vit sparris, ramslökssmör, spetskål och krispigt vete
Chive risotto, grilled white asparagus, ramson butter, cabbage and crispy wheat

Sallad - Salad 145:-
Grillad grön sparris, vattenmelon, fetaost, cashewnötscrème och yoghurtdressing
Grilled green asparagus, watermelon, feta cheese, cashew nuts cream and yogurt dressing

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Bakad och friterad mandelpotatis med vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter
Baked and deep fried almond potatoes with white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Gondolens köttmacka; grillad svensk flankstek, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök
Beef sandwich; grilled Swedish flank steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete 140:-
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Sotad tartar på svensk ryggbiff med cornichoner, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche 165:-
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios, brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad lax med skaldjurskorv, bönragû, parmesanost och syltad tomat 295:-
Grilled salmon with shellfish sausage, bean ragout, Parmesan, pickled tomato

Gondolens köttmacka; grillad svensk flankstek, surkål, dijonsenap, stekt ägg och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, sauerkraut, Dijon mustard, fried egg and deep fried onions

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med vit sparris, ärtor, bönor, mynta och karamelliserad dragonsky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with white asparagus, peas, beans, mint and caramelized tarragon gravy

Grillad entrecôte med vårlök, picklade rädisor, Café de Paris-smör och blomkål- och currykrokett 335:-
Grilled rib eye with spring onion, pickled radish, "Café de Paris" butter and cauliflower- and curry croquette

Desserter - Desserts

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul 130:-
Variation of ruhbarb with ginger brulee, browned butter creme and caramel crumb

Apelsinsorbet med Madeleinekaka, krispig dulceychoklad och Manjariganache 130:-
Orange sorbet with "Madeleine" cookie, crispy dulcey chocolate and Manjari ganache

Hjortron med vaniljglass 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete 140:-
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Sotad tartar på ryggbiff med cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål och rågbröd 165:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kamtjatkakrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ Kamtjatka crab leg

Varmrätter - Main Courses

Kryddsotad rotselleri med confiterade tomater, friterad kronärtskocka, spetskål, persilja och citronrisotto 225:-
Spice blackened celeriac with confited tomatoes, fried artichokes, cabbage, parsley and lemon risotto

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Grillad lax med dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås och kokt potatis 295:-
Grilled salmon with dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce and boiled potatoes

Bakad hälleflundra med sparris, kronärtskocka, syrad rödlök, kavring, blåmusslor och brynt smörkräm 345:-
Baked halibut with asparagus, artichoke, soured red onion, dark rye bread, blue mussels and browned butter cream

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med vit sparris, ärtor, bönor, mynta och karamelliserad dragonsky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with white asparagus, peas, beans, mint and caramelized tarragon gravy

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök 295:-
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Grillad entrecôte med vårlök, picklade rädisor, Café de Parissmör och blomkål- och currykrokett 335:-
Grilled rib eye with spring onion, pickled radishes, Café de Paris-butter and cauliflower- and curry croquette

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread
1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul 130:-
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Päronmousse med chokladmazarin, chokladcrème och päron- och myntasorbet 130:-
Pear mousse with chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Hasselnöt- och kaffekaka med äpple och calvadosglass 125:-
Hazelnut and coffee cake with apple and calvados ice cream

Crème brûlée med bär 115:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Bakad och friterad mandelpotatis med vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor och örter 135:-
Baked and deep fried almond potatoes with white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes and herbs

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete 140:-
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Toast Skagen med forellrom 135:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 175:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Sotad tartar på ryggbiff med cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula och dijonsenap 155:-
Tartare of blackened sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk and Dijon mustard

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche 165:-
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ½ Kamtjatkakrabben
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, ½ Kamtjatka crab leg

Varmrätter - Main Courses

Grillad vit sparris med ramslökssmör, spetskål, gräslöksrisotto och krispigt vete 225:-
Grilled white asparagus with ramson butter, cabbage, chive risotto and crispy wheat

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Grillad lax med skaldjurskorv, bönragû, parmesanost och syltad tomat 295:-
Grilled salmon with shellfish sausage, bean ragout, Parmesan and pickled tomato

Bakad hälleflundra med sparris, kronärtskocka, syrad rödlök, kavring, blåmusslor och brynt smörkräm 345:-
Baked halibut with asparagus, artichoke, soured red onion, dark rye bread, blue mussels and browned butter cream

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med vit sparris, ärtor, bönor, mynta och karamelliserad dragonsky 310:-
Lamb; fried saddle and grilled brisket with white asparagus, peas, beans, mint and caramelized tarragon gravy

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök 295:-
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Grillad entrecôte med vårlök, picklade rädisor, Café de Parissmör och blomkål- och currykrokett 335:-
Grilled rib eye with spring onion, pickled radishes, Café de Paris-butter and cauliflower- and curry croquette

Gondolens Säsongsmeny 525:-
Menu of the season

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread
1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul 130:-
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Apelsinsorbet med madeleinekaka, krispig dulceychoklad och Manjariganache 130:-
Orange sorbet with "Madeleine" cookie, crispy dulcey chocolate and Manjari ganache

Hasselnöt- och kaffekaka med äpple och calvadosglass 125:-
Hazelnut and coffee cake with apple and calvados ice cream

Crème brûlée med bär 115:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 140:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Mindre-Smaller

Grillad blomkål 65:-
syrad schalottenlök, gremolata
Grilled cauliflower, soured shallot, gremolata

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad, pickled onion and tomato

Bakad och friterad mandelpotatis 95:-
vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor
Baked and deep fried almond potatoes, white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Vårlöksrisotto 65:-
bakad lök, konfiterad tomat
Spring onion risotto, baked onion, confited tomato

Blomkål– och currykrokett 75:-
aioli, pickels
Cauliflower- and curry croquette, aioli, pickles

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe and lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Halstrad kammussla 130:-
kronärtskocka, brynt smörkräm, gremolata
Seared scallop, artichoke, browned butter creme, gremolata

Smörad havskräftsuljong 120:-
med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered sea crayfish broth with nettles creme, citrus marinated salmon, cucumber and crispy wheat

Tartar 110:-
sotad ryggbiff, cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula, dijonsenap
Tartare of blackened sirloin with cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk, Dijon mustard

Ankleverterrin 90:-
rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål, rågbröd
Duck liver terrine, smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Mellan -Medium

Kryddrostad rotselleri 155:-
citronrisotto, confiterade tomater, kronärtskocka
Spice roasted celeriac, lemon risotto, confited tomatos, artichoke

Grillad lax 165:-
dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås
Grilled salmon, dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce

Stekt ankbröst 175:-
gulbetor, rostad mandel, riven anklever, ragû på puylinser, ramslök
Fried duck breast, yellow beetroot, roasted almond, grated duck liver and ragout of puy lentils, ramson

Lamm 175:-
Lammet; stekt sadel och grillad bringa, vit sparris, ärtor, bönor, mynta, karamelliserad dragonsky
Lamb; fried saddle and grilled brisket, white asparagus, beans, mint, caramellised tarragon gravy

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Rib eye

eller/or

Glaserat kalvlägg (2 personer) 395:-
Glazed veal shank

serveras med grillad citron, aioli, sallad, gremolata och pommes frites
served with grilled lemon, aioli, salad, gremolata and french fries

eller/or

vit sparris, ärtor, bönor och dragonsky
white asparagus, peas, beans and tarragon gravy

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Variation på rabarber 130:-
ingefärsbrûlée, brynt smörkräm, kolasmul
Variation of rhubarb, ginger brûlée, browned butter cream, caramel crumbs

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin, vanilla ice cream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Päronmousse 130:-
chokladmazarin, chokladcrème, päron- och myntasorbet
Pear mousse, chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Mindre-Smaller

Grillad blomkål 65:-
syrad schalottenlök, gremolata
Grilled cauliflower, soured shallot, gremolata

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad, pickled onion and tomato

Bakad och friterad mandelpotatis 95:-
vit sparris, ärtcrème, Brillat Savarin, rädisor
Baked and deep fried almond potatoes, white asparagus, pea cream, Brillat Savarin, radishes

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Gräslöksrisotto 65:-
bakad lök, konfiterad tomat
Chive risotto, baked onion, confited tomato

Blomkål– och currykrokett 75:-
aioli, pickels
Cauliflower- and curry croquette, aioli, pickles

Toast Skagen 135:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe and lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Halstrad kammussla 130:-
kronärtskocka, brynt smörkräm, gremolata
Seared scallop, artichoke, browned butter creme, gremolata

Smörad havskräftsuljong 120:-
nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered sea crayfish broth, nettles creme, citrus marinated salmon, cucumber and crispy wheat

Tartar 110:-
sotad ryggbiff, cornichons, rödlök, kapris, rödbeta, äggula, dijonsenap
Tartare of blackened sirloin, cornichons, red onion, capers, beetroot, egg yolk, Dijon mustard

Ankleverterrin 90:-
rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt, brioche
Duck liver terrine, rhubarb, sweet-sour white onion, grilled salad, pistachios, brioche

Mellan-Medium

Vit sparris 155:-
ramslökssmör, spetskål, gräslöksrisotto, krispigt vete
White asparagus, ramson butter, cabbage, chive risotto, crispy wheat

Grillad lax 165:-
skaldjurskorv, bönragû, parmesanost, syltad tomat
Grilled salmon, shellfish sausage, bean ragout, Parmesan, pickled tomato

Stekt ankbröst 175:-
gulbetor, rostad mandel, riven anklever, ragû på puylinser, ramslök
Fried duck breast, yellow beetroot, roasted almond, grated duck liver and ragout of puy lentils, ramson

Lammet; 175:-
stekt sadel och grillad bringa, vit sparris, ärtor, bönor, mynta, karamelliserad dragonsky
Lamb; fried saddle and grilled brisket, white asparagus, beans, mint, caramellised tarragon gravy

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 490:-
Rib eye

eller/or

Glaserat kalvlägg (2 personer) 395:-
Glazed veal shank

serveras med grillad citron, aioli, sallad, gremolata och pommes frites
served with grilled lemon, aioli, salad, gremolata and french fries

eller/or

vit sparris, ärtor, bönor och dragonsky
white asparagus, peas, beans and tarragon gravy

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 225:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Beef sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 175:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Variation på rabarber 130:-
ingefärsbrûlée, brynt smörkräm, kolasmul
Variation of rhubarb, ginger brûlée, browned butter cream, caramel crumbs

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Tarte tatin 225:-
vaniljglass, 2-3 personer
Tarte tatin, vanilla ice cream, 2-3 persons

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Apelsinsorbet 130:-
madeleinekaka, dulceychoklad, Manjariganache
Orange sorbet, madeleine cookie, dulcey chocolate Manjari ganache

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 13/6 2018)

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Vinförslag
2015 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Riesling Heimbourg, Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike 725:-

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Vinförslag
2015 La Montesa Crianza, Palacios-Remondo, Rioja, Spanien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Vinförslag
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2016 La Lupa Moscato d’Asti, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien 590:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 2/5 2018)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sauternesgelé, sötsyrlig fänkål och rågbröd
Duck liver terrine with smoked duck breast, Sauternes jelly, sweet-sour fennel and rye bread

Vinförslag
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad lax med dillstekt spetskål, lökconfit, pancetta, senapsmörsås och kokt potatis
Grilled salmon with dill fried cabbage, onion confit, pancetta, mustard butter sauce and boiled potatoes

Vinförslag
2016 Bourgogne Blanc Les Femelottes, Domaine Chavy-Chouet, Côte d’Or, Frankrike 575:-
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-

Päronmousse med chokladmazarin, chokladcrème och päron- och myntasorbet
Pear mousse with chocolate mazarin, chocolate cream and pear- and mint sorbet

Vinförslag
2015 Les Pins, Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike 425:-
2013 Dr L Riesling Ice Wine, Chateau Ste Michelle, Washington State, USA 495:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 23/5 2018)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra, Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis "St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med vit sparris, ärtor, bönor, mynta och karamelliserad dragonsky
Lamb; fried saddle and grilled brisket with white asparagus, peas, beans, mint and caramelized tarragon gravy

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana, Italien 695:-

Hasselnöt- och kaffekaka med äpple och calvadosglass
Hazelnut- and coffee cake with apple and calvados ice cream

Vinförslag
2014 Moscatel de Setúbal, J.P. Vinhos S.A., Setúbal, Portugal 495:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 13/6 2018)

Smörad havskräftsbuljong med nässelkräm, citrusrimmad lax, gurka och krispigt vete
Buttered langoustine broth with nettle cream, citrus cured salmon, cucumber and crispy wheat

Vinförslag
2015 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Riesling Heimbourg, Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike 725:-

Stekt ankbröst med gulbetor, rostad mandelcrème, riven anklever och ragû på puylinser och ramslök
Fried duck breast with yellow beetroot, roasted almond cream, grated duck liver and ragout of puy lentils and ramson

Vinförslag
2015 La Montesa Crianza, Palacios-Remondo, Rioja, Spanien 550:-
2013 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Variation på rabarber med ingefärsbrûlée, brynt smörkräm och kolasmul
Variation of rhubarb with ginger brûlée, browned butter cream and caramel crumbs

Vinförslag
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2016 La Lupa Moscato d’Asti, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien 590:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 4/7 2018)

Ankleverterrin med rabarber, sötsyrlig silverlök, grillad sallad, pistagenöt och brioche
Duck liver terrine with rhubarb, sweet & sour white onion, grilled salad, pistachios and brioche

Vinförslag
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 625:-

Grillad lax med skaldjurskorv, bönragû, parmesanost och syltad tomat
Grilled salmon with shellfish sausage, bean ragout, Parmesan and pickled tomato

Vinförslag
2015 Benchbreak Chardonnay, Cambria Estate Winery, Kalifornien, USA 625:-
2014 Reeves Point Chardonnay, Jacob’s Creek, South Australia, Australien 650:-

Apelsinsorbet med madeleinekaka, krispig dulceychoklad och Manjariganache
Orange sorbet with "Madeleine" cookies, crispy dulcey chocolate and Manjari ganache

Vinförslag
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-
2013 DV by Château Doisy-Vedrines, Château Doisy-Vedrines, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 23/5 2018)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Riesling Qvinterra, Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2015 Chablis "St Pierre", Le Domaine d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Lammet; stekt sadel och grillad bringa med vit sparris, ärtor, bönor, mynta och karamelliserad dragonsky
Lamb; fried saddle and grilled brisket with white asparagus, peas, beans, mint and caramelized tarragon gravy

Vinförslag
2014 Vina Pedrosa Crianza, Pérez Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana, Italien 695:-

Hasselnöt- och kaffekaka med äpple och calvadosglass
Hazelnut- and coffee cake with apple and calvados ice cream

Vinförslag
2014 Moscatel de Setúbal, J.P. Vinhos S.A., Setúbal, Portugal 495:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

TAKET

Äntligen! Sommaren är snart här och i och med det så öppnar vi upp, för 24:e året i rad, TAKET.

I år så öppnar vi upp TAKET den 18 maj.

TAKET på Eriks Gondolen är vår sommarrestaurang som ligger precis där; på TAKET, våningen över Eriks Gondolen och 33 meter ovanför slussen. Med vidunderlig utsikt ut över Stadshuset, Gamla Stan, Gröna Lund, Saltsjön, Mälaren, Stomatolskylten och det spännande Slussenbygget.

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Helgöppettider
Valborg 16.00 - 01.00
Första maj 16.00 - 01.00

Kristi himmelsfärdsdag 10/5 16.00 - 01.00
Fredag 11/5 16.00 - 01.00

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.