English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(15/10-19/10)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Smörbakad sej, kronärtskockspuré, rökt sidfläsk, mandel och Västerbottensost
Butter baked saithe, artichoke puree, smoked porkbelly, almond and "Västerbottens" cheese

Tisdag/Tuesday
Stekt lax, ratatouille, oliver, parmesan och grillad hjärtsallad
Fried salmon, ratatouille, olives, parmesan and grilled cabbage

Onsdag/Wednesday
Parisare, stekt ägg, stekt lök, krutonger och rostad rotselleri
Meat patties, fried egg, fried onion, croutons and roasted celeriac

Torsdag/Thursday
Danska fiskefrikadeller, grillad morot, remouladsås, romansallad och citron
Danish fish cakes, grilled carrot, remoulad sauce, romain salad and lemon

Fredag/Friday
Grillad fläskkarré, rödkål, äpple, calvadosgräddsås och kokt potatis
Grilled pork collar, red cabbage, apple, calvados cream sauce and boiled potatos

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Stekt kycklingbröst, vitlökssmör, Västerbottensost, bakad lök och rostad potatis
Fried chicken breast, garlic butter, "Västerbottens" cheese, baked onion and roasted potatos

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Kokta rödbetor, gryn, krossad potatis, brynt smör och ricottaost
Boiled beetroots, grouts, crushed potato, browned butter and ricotta cheese

Sallad - Salad 145:-
Räkor, spenat, bakat ägg, citronmajonnäs och kavringkrutonger
Shrimps, spinach, baked egg, lemon mayonnaise and dark rye bread croutons

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Bakad och friterad jordärtskocka med päron, stekt svamp, bakad vitlök och tryffel
Baked and deep fried Jerusalem artichoke with pear, fried mushroom, baked garlic and trouffles

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, chilimajonnäs och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Gondolens Säsongsmeny 565:-
Menu of the season

Lättgravad och eldad röding med tomatconsommé, avokado och sötmandel
Lightly cured and blackened char with toamato consomme, avocado and almond

Kyckling från Bjäre; stekt bröst och slarvsylta på låret med anklever, jordärtskocka och karamelliserad äppelsky
Chicken from "Bjäre"; fried breast and mincemeat of the leg with duck liver, Jerusalem artichoke and caramellised apple gravy

Toscamazarin med cheesecakemousse och svartvinbärscurd
Tosca Mazarin with cheesecake mousse and black currant curd

Förrätter - Starters

Bakad och friterad jordärtskocka med päron, stekt svamp, bakad vitlök och tryffel 140:-
Baked and deep fried Jerusalem artichoke with pear, fried mushroom, baked garlic and trouffles

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with preseved fennel, baked and chared leek, beluga lentils and dill

Sotad tartar på svensk ryggbiff med blomkål, picklad kålrabbi, espelettemajonnäs och Wrångebäcksost 165:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with cauliflower, pickled kohlrabi, espelette mayonnaise and Wrångebäck cheese

Ankleverterrin med grillat äpple, vinägerkokt sidfläsk, lingonchutney och brioche 170:-
Duck liver terrine with grilled apple, vinegar boiled pork belly, lingonberry chutney and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad öring med forellrom, schalottenlök, grillad gurka, pumpa, gröna enbär och smörsås 295:-
Baked trout with trout roe, shallots, grilled cucumber, pumpkin, green juniper berry and butter sauce

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, chilimajonnäs och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Svensk lamm; stek och bringa med kastanjepuré, svamp, inkokt plommon och madeirasås spräckt med brynt smör 315:-
Swedish lamb; roast and brisket with chestnut purée, mushrooms, poached plums and Madeira sauce with browned butter

Grillad svensk entrecôte med carciofini, bakad schalottenlök, friterad brysselkål, citrus- och dragonsmör och rödvinssås 345:-
Grilled swedish rib eye with carciofini, baked shallot, deep fried brussel sprouts, citrus- and tarragon butter and red wine sauce

Desserter - Desserts

Variation på äpple med karamelliserad färskostglass, calvadosganache och brynt smör 125:-
Variation of apple with caramelized cream cheese ice cream, calvados ganache and browned butter

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass 135:-
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberry and lemon ice cream

Hjortron med vaniljglass 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream

(22/10-26/10)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Kokt sej, ärtor och äggsås
Boiled saithe, peas and egg sauce

Tisdag/Tuesday
Bakad kolja, rostade rotfrukter, citronrisotto, musselbuljong och picklad rödlök
Baked haddock, roasted root vegetables, lemon risotto, mussel broth pickled red onion

Onsdag/Wednesday
Konfiterat kycklinglår, bön- och linsragû, Wrångebäcksost och kumminrostad morot
Confited chicken thigh, bean- and lentils ragout, "Wrångebäcks" cheese and caraway roasted carrot

Torsdag/Thursday
Grillad lax, paprika, bakad fänkål, ört- och sardellsmör och stekt potatis
Grilled salmon, bell pepper, baked fennel, herb- and anchovy butter and fried potato

Fredag/Friday
Grillad flankstek, rostad majs, aubergine och dragonmajonnäs
Grilled flank steak, roasted corn, aubergine and tarragon mayonnaise

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Köttbullar, lingon, pressgurka, kokt potatis och gräddsås
Meatballs, lingonberries, pickled cucumber, boiled potato and cream sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Krämig polenta, grillade grönsaker, salsa verde och parmesanost
Creamy polenta, grilled vegetables, salsa verde and parmesan cheese

Sallad - Salad 145:-
Citronstekt kalkonbröst, ädelost, päron, rotselleri och valnötter
Lemon fried turkey breast, blue cheese, pear, celeriac and walnuts

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Bakad och friterad jordärtskocka med päron, stekt svamp, bakad vitlök och tryffel
Baked and deep fried Jerusalem artichoke with pear, fried mushroom, baked garlic and trouffles

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, Chilimajonnäs och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Bakad och friterad jordärtskocka med päron, stekt svamp, bakad vitlök och tryffel 140:-
Baked and deep fried Jerusalem artichoke with pear, fried mushroom, baked garlic and trouffles

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

50 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 295:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with preseved fennel, baked and chared leek, beluga lentils and dill

Sotad tartar på svensk ryggbiff med blomkål, picklad kålrabbi, espelettemajonnäs och Wrångebäcksost 165:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with cauliflower, pickled kohlrabi, espelette mayonnaise and Wrångebäck cheese

Ankleverterrin med grillat äpple, vinägerkokt sidfläsk, lingonchutney och brioche 170:-
Duck liver terrine with grilled apple, vinegar boiled pork belly, lingonberry chutney and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad regnbåge med forellrom, schalottenlök, grillad gurka, pumpa, gröna enbär och smörsås 295:-
Baked rainbow trout with trout roe, shallots, grilled cucumber, pumpkin, green juniper berry and butter sauce

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, chilimajonnäs och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Svenskt lamm; stek och bringa med kastanjepuré, svamp, inkokt plommon och madeirasås spräckt med brynt smör 315:-
Swedish lamb; roast and brisket with chestnut purée, mushrooms, poached plums and Madeira sauce with browned butter

Grillad svensk entrecôte med carciofini, bakad schalottenlök, friterad brysselkål, citrus- och dragonsmör och rödvinssås 345:-
Grilled swedish rib eye with carciofini, baked shallot, deep fried brussel sprouts, citrus- and tarragon butter and red wine sauce

Desserter - Desserts

Variation på äpple med karamelliserad färskostglass, calvadosganache och brynt smör 125:-
Variation of apple with caramelized cream cheese ice cream, calvados ganache and browned butter

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass 135:-
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberry and lemon ice cream

Hjortron med vaniljglass 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Bakad och friterad jordärtskocka med päron, stekt svamp, bakad vitlök och tryffel 140:-
Baked and deep fried Jerusalem artichoke with pear, fried mushroom, baked garlic and trouffles

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 50gr./295:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 180:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Sotad tartar på svensk ryggbiff med blomkål, picklad kålrabbi, espelettemajonnäs och Wrångebäcksost 165:-
Tartare of blackened swedish sirloin with cauliflower, pickled kohlrabi, espelette mayonnaise and "Wrångebäck"cheese

Ankleverterrin med grillat äpple, vinägerkokt sidfläsk, lingonchutney och brioche 170:-
Duck liver terrine with grilled apple, vinegar boiled porkbelly. lingonberry chutney and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av kungskrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of king crab

Varmrätter - Main Courses

Spetskålsrulle med tomat, kronärtskocka, sotad aubergine, rostad paprika och brynt smör- och hasselnötsvinägrett 235:-
Cabbage roll with tomato, artichoke, blackened eggplant, roasted bell pepper and browned butter- and hazelnut vinaigrette

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad regnbåge med forellrom, schalottenlök, grillad gurka, pumpa, gröna enbär och smörsås 295:-
Baked rainbow trout with trout roe, shallots, grilled cucumber, pumpkin, green juniper berry and butter sauce

Grillad gös med rimmad tomat, blåmusslor, avokado, picklade senapsfrön och rökt majonnäs 330:-
Grilled pike-perch with cured tomato, mussels, avocado, pickled mustard seeds and smoked mayonnaise

Svensk lamm; stek och bringa med kastanjepuré, svamp, inkokt plommon och madeirasås spräckt med brynt smör 315:-
Swedish lamb; roast and brisket with chestnut purée, mushrooms, poached plums and Madeira sauce with browned butter

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky 295:-
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Grillad svensk entrecôte med carciofini, bakad schalottenlök, friterad brysselkål, citrus- och dragonsmör och rödvinssås 345:-
Grilled swedish rib eye with carciofini, baked shallot, deep fried brussel sprouts, citrus- and tarragon butter and red wine sauce

Gondolens Säsongsmeny 565:-
Menu of the season

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Desserter - Desserts

Vårt urval av ostar med tryffelhonung, fikonmarmelad och Gondolens knäckebröd
Our selection of cheese with truffle honey, fig marmelade and Gondolen´s crisp bread
1 bit 45:-/ 3 bitar 90:-/ 5 bitar 125:-

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass 135:-
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Chokladbrûlée med salt chokladkräm, banankaka och bananglass 135:-
Chocolat brûlée with salty chocolat creme, banana cake and banana ice cream

Variation på äpple med karamelliserad färskostglass, calvadosganache och brynt smör 125:-
Variation of apple with caramelized cream cheese ice cream, calvados ganache and browned butter

Crème brûlée med bär 120:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Snacks

Grönsallad 55:-
picklad lök, syltad tomat
Green salad, pickled onion, tomato

Bakad och friterad jordärtskocka 95:-
päron, stekt svamp, bakad vitlök, tryffel
Baked and deep fried Jerusalem atichoke, pear, fried mushroom, baked garlic, truffle

Vinkokta kronärtskockor 110:-
bakad lök, grillat äpple, citrus- och dragonsmör
Artichokes boiled in wine, baked onion, grilled apple, citrus- and tarragon butter

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Jalapeño Poppers 75:-
pickels
Jalapeño Poppers, pickles

Bakad pumpa och grillad gurka 85:-
picklad steklök, blåmusslor, smörsås
Baked pumpkin and grilled cucumber, pickled onion, mussels, butter sauce

Hummersoppa 115:-
fänkål, purjolök, puylinser, dill
Lobster soup, fennel, leeks, puy lentils, dill

Förrätter-Starters

Toast Skagen 145:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Tartar 155:-
sotad svensk ryggbiff, blomkål, picklad kålrabbi, espelettemajonnäs, Wrångebäcksost
Tartare of blackened Swedish sirloin, cauliflower, kohlrabi, espelette mayonnaise, ”Wrångebäck” cheese

Ankleverterrin 160:-
äpple, vinägerkokt sidfläsk, lingonchutney
Duck liver terrine, apple, vinegar boiled pork belly, lingonberry chutney

Varmrätter-Main courses

Spetskålsrulle 195:-
tomat, kronärtskocka, sotad aubergine, rostad paprika, brynt smör- och hasselnötsvinägrett
Cabbage roll with tomato, artichoke, blackened aubergine, roasted pepper, browned butter- and hazelnut vinagrette

Grillad gös 290:-
rimmad tomat, blåmusslor, avokado, picklade senapsfrön, rökt majonnäs
Grilled pike-perch, cured tomato, mussels, avocado, pickled mustard seeds, smoked mayonnaise

Stekt hjortfransyska 255:-
kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron, viltsky
Fried knuckle of venison, spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear, game gravy

Svenskt lamm; 275:-
stek och bringa, kastanjepuré, svamp, inkokt plommon, madeirasås, brynt smör
Swedish lamb; steak and brisket, chestnut purée, mushroom, boiled plum, madeira sauce, browned butter

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 550:-
Rib eye

serveras med carciofini, bakad schalottenlök, friterad brysselkål, citrus- och dragonsmör och rödvinssås
served with carciofini, baked shallot, deep fried brussel sprouts, citrus- and tarragon butter and red wine sauce

eller/or

grönsallad, gremolata, aioli, rödvinssås och pommes frites
salad, gremolata, aioli, red wine sauce and french fries

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 230:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 180:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 225:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Chokladbrûlée 135:-
salt chokladkräm, banakaka, bananglass
Chocolat brûlée, salty chocolat creme, banana cake, banana ice cream

Hjortron 150:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Karamellbavaroise 135:-
hasselnötter, lingon, citronglass
Caramel bavaroise, hazelnuts, lingonberries, lemon ice cream

Äpple 125:-
karamelliserad färskostglass, calvadosganache, brynt smör
Apple, caramelized cream cheese ice cream, calvados ganache, browned butter

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella

prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 565:-

(Gäller till och med 24/11 2018)

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Vinförslag
2016 Catena Chardonnay, Bodega Catena Zapata, Mendoza, Argentina 525:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 655:-

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Vinförslag
2014 Viña Pedrosa Crianza, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Ribera Del Duero, Spanien 575:-
2015 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana, Italien 695:-

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal, J.P. Vinhos S.A., Setúbal, Portugal 695:-
2015 Château Tirecul la Gravière Les Pins, Château Tirecul, Sud - Ouest, Frankrike 425:-

Gondolens redarmeny 585:-

(Gäller till och med 7/11 2018)

Ankleverterrin med grillat äpple, vinägerkokt sidfläsk, lingonchutney och brioche
Duck liver terrine with grilled apple, vinegar boiled porkbelly. lingonberry chutney and brioche

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 500:-
2015 Heimbourg Riesling, Domaine Zind Humbrecht, Alsace, Frankrike 750:-

Grillad gös med rimmad tomat, blåmusslor, avokado, picklade senapsfrön och rökt majonnäs
Grilled pike-perch with cured tomato, mussels, avocado, pickled mustard seeds and smoked mayonnaise

Vinförslag
2017 Pouilly-Fumé, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 675:-
2017 Sauvignon Winkl, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien 550:-

Chokladbrûlée med salt chokladkräm, banankaka och bananglass
Chocolat brûlée with salty chocolat creme, banana cake and banana ice cream

Vinförslag
Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-
2015 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-

Meny Gondolen 575:-

(Gäller till och med 21/11 2018)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2016 Sancerre Sauvage, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 950:-

Svensk lamm; stek och bringa med kastanjepuré, svamp, inkokt plommon och madeirasås spräckt med brynt smör
Swedish lamb; roast and brisket with chestnut purée, mushrooms, poached plums and Madeira sauce with browned butter

Vinförslag
2015 Sonoma County Zinfandel, Seghesio Family Vineyards, California, USA 575:-
2015 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Variation på äpple med karamelliserad färskostglass, calvadosganache och brynt smör
Variation of apple with caramelized cream cheese ice cream, calvados ganache and browned butter

Vinförslag
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Julbord på Eriks Gondolen

Vi står beredda för att ta emot era bokningar och förfrågningar, ring oss på 08-641 70 90 eller boka online.

Vi lägger inte ut alla bord för online-bokning. För sällskap över 16 personer ring restaurangen 08-641 70 90.

Förra året hade vi över 13 000 gäster som åt vårt klassiska traditionella julbord. I år hoppas vi på minst lika många.

Julbordet på Eriks Gondolen serveras mellan den 26:e november och 22:a december.

Våra sittningstider är:
Måndag-fredag
1:a sittningen kl. 11.30-14.30
2:a sittningen kl. 15.30-18.30
3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Lördag
1:a sittningen kl. 12.00-14.30
2:a sittningen kl. 15.30-18.30
3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Söndag
1:a sittningen kl. 14.00-17.00
2:a sittningen kl. 18.00-21.00

Julbordspris 695:-

Om Ni är ett större sällskap rekommenderar vi att Ni använder entrén över Mosebacke.

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen


För reservationer mellan 26:e november och 23:e december hänvisar vi till julbordssidan>>>

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.