English

Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.
Vinbaren i entréplanet med viner i världsklass och 50 viner på glas varje dag.
Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(28/11-2/12)

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag/Monday
Kokt kalvbringa, rostade rotfrukter, ärtor och senapssås
Boiled breast of veal, roasted root vegetables, peas and mustard sauce

Tisdag/Tuesday
Friterad spättafilé, fänkålssallad, remouladsås, citron och pommes frites
Deeply fried fillet of plaice, fennel salad, remoulade sauce, lemon and french fries

Onsdag/Wednesday
Örtstekt kyckling, fänkål, polentacrème, rostade hasselnötter och parmesanost
Herb fried chicken, fennel, polenta creme, roasted hazelnuts and parmesan cheese

Torsdag/Thursday
Varm fisk- och skaldjursterrin, juliennegrönasker, kryddris och hummersås
Warm fish and shellfish terrine, shredded vegetables, spiced rice and lobster sauce

Fredag/Friday
Helstekt biff, grillade grönsaker, bearnaisesås, tomat- och löksallad
Roated beef, grilled vegetables, bearnaise sauce, tomato and onion salad

Veckans Specialhusman - Weekly Special 135:-
Pannbiff, svampsås, rårörda lingon, pressgurka och stekt potatis
Beefburger, mushroom sauce, sugared lingonberries, sliced pickled cucumber and fried potato

Vegetariskt - Vegetarian 135:-
Smörstekt rotselleri, bönchili, avokado, syrad grädde och romansallad
Butter fried celeriac, bean chili, avocado, soured cream and romane salad

Eriks Gondolens klassiska julbord 665:-
Classic Swedish Christmas Buffet

Förrätter - Starters 95:-

Rotsellerisoppa med vinteräpple, stekt svamp och tryffel
Celeriac soup with winter apple, fried mushroom and truffles

Toast Skagen med löjrom från Kalix
Toast with shrimp mayonnaise and bleak roe from Kalix

Ankleverterrin med sauternesgelé, kanderade hasselnötter, fikon och brioche
Terrine of duck liver with sauternes jelly, candied hazelnuts, figs and brioche

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad regnbågslax med vinterkål, silverlökscrème, forellrom, rostad mandel och hummermajonnäs
Baked rainbow trout with cabbage, silver onion crème, trout roe, roasted almond and lobster mayonnaise

Köttmacka; grillad ryggbiff, örtmajonnäs, bönor, picklad gulbeta och gruyèreost
Beef sandwich; grilled sirloin steak, herb mayonaise, beans, pickled yellow beet and Gruyère cheese

Helstekt kalvfilé, pumpa, rostad persiljerot, rödvinsglaserade kastanjer och veloutésås
Roasted fillet of veal, pumpkin, roasted parsley root, red wine glaced chestnuts and veloute sauce

Desserter - Desserts 95:-

Dessert från julbordet
Dessert from the christmas buffet

Annas chokladtårta
Anna's chocolate cake

Pocherat päron, lingonkräm och karamellkrisp
Poached pear, lingonberry creme and caramel crisps

(5/12-9/12)

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag/Monday Kokt kalvbringa, rostade rotfrukter och dillsås
Boiled breast of veal, roasted root vegetables and dill sauce

Tisdag/Tuesday Gravad lax, bönsallad, hovmästarsås och dillstuvad potatis
Marinated salmon, bean salad, sweet mustard sauce and potato cooked in white sauce with dill

Onsdag/Wednesday Lammgryta, paprika, vitkål, spiskummin och bulgur Lamb stew, sweet pepper, cabbage, cumin and bulgur

Torsdag/Thursday Citron- och ingefärsbakad torsk, musselbuljong, blomkål, zucchini och parmesanost
Lemon and ginger baked cod, mussel broth, cauliflower, zucchini and parmesan cheese

Fredag/Friday Skink- och ostfylld schnitzel, rödvinssmör, bönor, rödlök och klyftpotatis
Schnitzel filled with ham and cheese, red wine butter, beans, red onion and potato wedges

Veckans special - Weekly special 135:- Stekt kycklingbröst, broccoli, vita bönor, getost och pickles
Fried chicken breast, broccoli, white beans, goat's cheese and pickles

Vegetarisk - Vegetarian 135:- Lins- och kronärtskocksragû, syltad tomat, grillad lök, västerbottenost och tryffelcrème
Lentil and artichoke rague, pickled tomato, grilled onion, Västerbotten cheese and truffle creme

Förrätter - Starters 95:-

Rotsellerisoppa med vinteräpple, stekt svamp och tryffel
Celeriac soup with winter apple, fried mushroom and truffles

Toast Skagen med löjrom från Kalix
Toast with shrimp mayonnaise and bleak roe from Kalix

Ankleverterrin med sauternesgelé, kanderade hasselnötter, fikon och brioche
Terrine of duck liver with sauternes jelly, candied hazelnuts, figs and brioche

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad regnbåge med vinterkål, silverlökscrème, forellrom, rostad mandel och hummermajonnäs
Baked rainbow trout with cabbage, silver onion crème, trout roe, roasted almond and lobster mayonnaise

Köttmacka; grillad ryggbiff, örtmajonnäs, bönor, picklad gulbeta och gruyèreost
Beef sandwich; grilled sirloin steak, herb mayonaise, beans, pickled yellow beet and Gruyère cheese

Helstekt kalvfilé, pumpa, rostad persiljerot, rödvinsglaserade kastanjer och veloutésås
Roasted fillet of veal, pumpkin, roasted parsley root, red wine glaced chestnuts and veloute sauce

Desserter - Desserts 95:-

Dessert från julbordet
Dessert from the christmas buffet

Annas chokladtårta
Anna's chocolate cake

Pocherat päron, lingonkräm och karamellkrisp
Poached pear, lingonberry creme and caramel crisps

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Rotsellerisoppa med vinteräpple, stekt svamp och tryffel 125 :-
Celeriac soup with winter apple, fried mushroom and truffles

Toast Skagen med löjrom från Kalix 135 :-
Toast with shrimp mayonnaise and bleak roe from Kalix

Ankleverterrin med sauternesgelé, kanderade hasselnötter, fikon och brioche 165:-
Tureen of duck liver with sauternes jelly, candied hazelnuts, figs and brioche

Varmrätter - Main Courses

Variation på jordärtskocka med bakat ägg, pressgurka, rostade nötter och smörsås 225:-
A variety of Jerusalem artichokes with baked egg, sliced pickled cucumber, roasted nuts and butter sauce

Bakad regnbågslax med vinterkål, silverlökscrème, forellrom, rostad mandel och hummermajonnäs 295:-
Baked rainbow trout with cabbage, silver onion crème, trout roe, roasted almond and lobster mayonnaise

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger 225:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Kalven; stekt filé och rökt hjärta med pumpapuré, rödvinsglaserad kastanj och persiljevelouté 320:-
Veal; fried fillet and smoked heart with pumpkin purée, red wine glaced chestnut and parsley veloute

Grillad ryggbiff, örtmajonnäs, bönor, picklad gulbeta och gruyère 225:-
Beef sandwich; grilled sirloin steak, herb mayonaise, beans, pickled yellow beet, Gruyère

Desserter - Desserts

Annas chokladtårta 125:-
Anna's chocolate cake

Pocherat päron med lingonkräm, päronsorbet och karamellkrisp 125:-
Poached pear with lingonberry creme, pear sorbet and caramel crisps

Förrätter - Starters 95:-

Rotsellerisoppa med vinteräpple, stekt svamp och tryffel
Celeriac soup with winter apple, fried mushroom and truffle

Toast Skagen med löjrom från Kalix
Toast with shrimp mayonnaise and bleak roe from Kalix

Ankleverterrin med sauternesgelé, kanderade hasselnötter, fikon och brioche
Tureen of duck liver with sauternes jelly, candied hazelnuts, figs and brioche

Kalvtartar, brynt smör, kål- och timjanskräm, cheddarost
Veal tartare, browned butter, cabbage- and thyme creme, cheddar cheese

Varmrätter - Main Courses 195:-

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Stekt torsk Bourguignon; vinägerkokt sidfläsk, pärllök, svamp, rödvinssås och mangold
Fried cod Bourguignon; pork belly boiled in vinegar, cocktail onion, mushroom, red wine sauce and spinach beet

Köttmacka; grillad ryggbiff med örtmajonnäs, bönor, picklad gulbeta och gruyèreost. Serveras på surdegsbröd med pommes frites
Beef sandwich; grilled sirloin steak with herb mayonaise, beans, pickled yellow beet and Gruyère cheese. Served on levain bread with french fries

Helstekt kalvfilé, pumpa, rostad persiljerot, rödvinsglaserade kastanjer och veloutésås
Roasted fillet of veal, pumpkin, roasted parsley root, red wine glaced chestnuts and veloute sauce

Köksmiddag - Bistro dinner menu 270:-

Rotsellerisoppa med vinteräpple, stekt svamp och tryffel
Celeriac soup with winter apple, fried mushroom and truffle

Eller/or

Ankleverterrin med sauternesgelé, kanderade hasselnötter, fikon och brioche
Tureen of duck liver with sauternes jelly, candied hazelnuts, figs and brioche

Gondolens fisk- och skaldjursgryta med aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Eller/or

Köttmacka; grillad ryggbiff, örtmajonnäs, bönor, picklad gulbeta och gruyère
Beef sandwich; grilled sirloin steak, herb mayonaise, beans, pickled yellow beet, Gruyère

Lamm för två/Lamb For two 390:-
Rostad lammstek från Oviken med kål, svamp, bakad schalottenlök och jordärtsskocka, serveras med cheddarcrème, aioli och lammsky
Roasted lamb steak from "oviken" with cabbage, mushroom, baked shallot and jerusalem artichoke, served with cheddar cheese creme and lamb gravy
Tillagningstid/ Cooking time 40min.

Desserter - Desserts 95:-

Karamellpannacotta med ingefärsglass, kvitten
Caramel panacotta with ginger ice cream, quince

Annas chokladtårta
Anna´s chocolate cake

Pocherat päron med lingonkräm
Poached pear with lingonberry creme

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 525:-

(Gäller till och med 27/11 2016)

Hummersoppa med halstrad kammussla, rostade jordärtskockor, puylinser och tomat
Lobster soup with lightly fried scallop, roasted jerusalem artichokes, puy lentils and tomato

Vinförslag
2014 Wild Yeast Chardonnay, Springfield Estate, Sydafrika 550:-
2014 Puilly Fuissé, Chateau Fuissé, Frankrike 625:-

Stekt hjortrack och bräserat hjortlägg, serveras med rotselleri, katrinplommon, grillad spetskål och kryddsky
Fried venison rack and braised venison shank, served with celeriac, prunes, grilled cabbage and spice gravy

Vinförslag

2010 Gigondas Cuvée Tradition, Domaine Santa Duc, Frankrike 750:-
2013 Vino Nobile di Montepulciano, Azienda Agricola Poliziano, Italien 650:-

Karamellpannacotta med ingefärsglass, kvitten och havre
Caramel panacotta with ginger ice cream, quince and rolled oats

Vinförslag
2013 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:- 2013 Dulce Monastrell, Bodegas Castaño 525:-

Gondolens redarmeny 545:-

(Gäller till och med 28/12 2016)

Ankleverterrin med sauternesgelé, kanderade hasselnötter, fikon och brioche
Tureen of duck liver with sauternes jelly, candied hazelnuts, figs and brioche

Vinförslag
2013 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 475:-
2012 Gewurztraminer Classic, Josmeyer, Alsace, Frankrike 575:-

Bakad regnbågslax med vinterkål, silverlökscrème, forellrom, rostad mandel och hummermajonnäs
Baked rainbow trout with cabbage, silver onion crème, trout roe and lobster mayonnaise

Vinförslag
2014 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 625:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Pocherat päron med lingonkräm, päronsorbet och karamellkrisp Poached pear with lingonberry creme, pear sorbet and caramel crisp

Vinförslag
2014 Terrassen Beerenauslese, Domäne Wachau, Wachau Österrike 525:-
2010 Petit Guiraud, Châtueau Guiraud, Sauternes, Frankrike 890:-

Meny Gondolen 545:-

(Gäller till och med 28/12 2016)

Toast Skagen
Toast with shrimp in dill mayonnaise with bleak roe

Vinförslag
2015 Riesling Qvinterra,Weingut Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland 495:-
2014 Chablis ”St Pierre, Le Domain d´Henri, Chablis, Frankrike 575:-

Helstekt kalvfilé med pumpa, rostad persiljerot, rödvinsglaserade kastanjer och veloutésås
Roast fillet of veal, roasted parsily root, redvine glaced chestnuts and veloute sauce

Veal; roasted fillet and smoked heart with pumpkin purée, red wine glaced chestnut and parsley veloute

Vinförslag
2013 Vina Pedrosa Crianza, Péres Pascuas, Ribera del Duero, Spanien 550:-
2014 Ca´Marcanda Promis, Gaja, Toscana,Italien 695:-

Annas chokladtårta
Annas chocolate cake

Vinförslag
2013 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 75cl 495:-
Fonseca 10 Years Old Tawny, Fonseca Guimaraens, Portugal 75cl 890:-

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30 - 14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00 - 01.00

Baren
Måndag 11.30 - 23.00
Tisdag - Fredag 11.30 - 01.00
Lördag 16.00 - 01.00

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Vi lägger inte ut alla bord för onlinebokning. Ring oss om Ni har något särskilt önskemål så hjälper vi Er med alternativ på telefon.

Lunch
Måndag – Fredag 11.30 – 14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 22.00,
Tisdag - Fredag 17.00 – 23.00
Lördag 16.00.23.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 6 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Boka". Läs också igenom Viktig restaurang information och godkänn vilkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Julbord på Eriks Gondolen

Vi står beredda för att ta emot era bokningar och förfrågningar, ring oss på 08-641 70 90 eller boka online.

Vi lägger inte ut alla bord för online-bokning. För sällskap över 8 personer ring restaurangen 08-641 70 90.

Förra året hade vi över 13 000 gäster som åt vårt klassiska traditionella julbord. I år hoppas vi på minst lika många.

Julbordet på Eriks Gondolen serveras mellan den 28:e november och 22:a december.

Våra sittningstider är:
Måndag-fredag
1:a sittningen kl. 11.30-14.30 2:a sittningen kl. 15.30-18.30 3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Lördag
1:a sittningen kl. 12.00-14.30 2:a sittningen kl. 15.30-18.30 3:e sittningen kl. 19.30-01.00

Söndag
1:a sittningen kl. 14.00-17.00 2:a sittningen kl. 18.00-21.00

Julbordspris 665:-

Om Ni är ett större sällskap rekommenderar vi att Ni använder entrén över Mosebacke.

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

Köket kallas Gondolens lilla kvarterskrog med 47 sittplatser mellan Matsalen och just köket. I Kökets avspända miljö serveras lika läckra rätter som i Matsalen, med bonusen att gästerna kan se köksproffsen jobba.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: info@eriks.se

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.