English

Eriks Bakficka

Ett stenkast från Djurgårdsbron hittar du Eriks Bakficka, en charmig kvarterskrog med fokus på vällagad svensk husmanskost och goda drycker. Till oss är du alltid välkommen och vi gör allt för att du ska trivas och känna dig som hemma.

Varmt välkomna till Eriks Bakficka
önskar
familjen Lallerstedt med personal


Aktuellt på Bakfickan:

Eriks Midvintermeny 495:-
Hummerbisque
Oxkind Bourguignon
Crème Brûlée
Serveras t.o.m sista februari



Nyhetsbrev

Anmäl dig till Bakfickans nyhetsbrev och få uppdateringar om våra nyheter samt veckans lunchmeny.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Dagens husman - Homely fare 135:-
Måndag – Monday
Pepparrotskött med rostade rotsaker och kokt potatis
Beef and horseraddish stew with roasted root vegetables and boiled potatoes

Tisdag - Tuesday
Blodpudding med stekt fläsk, rårörda lingon och äpple
Black pudding with fried pork belly, lingonberries and apple

Onsdag - Wednesday
Kycklinggryta med röd curry, salladslök, paprika och ris
Chicken stew with red curry, scallion, bell pepper and rice

Torsdag - Thursday
Biff Lindström med vitlök– och persiljesmör, rostad potatis och rödvinssås
Beef ”Lindström” with garlic and parsley butter, roasted potatoes and red wine sauce

Fredag - Friday
Bakfickans skomakarlåda
Steak with potato puree, fried pork belly, leek and red wine sauce

Veckans rätter - Weekly dishes
Pocherad kolja med Sandefjordsås, ansjovis och potatis stomp 150:-
Poached haddock with ”Sandefjord” sauce, swedish anchovy and crushed potatoes

Kikärtsgryta med röd curry, chili, tofu och krispig majs 135:-
Chickpea casserole with red curry, chili, tofu and crispy corn

Caesarsallad med kyckling, bacon, krutonger och parmesan 145:-
Caesar salad with chicken, bacon, croutons and parmesan

Förrätter - Starters
Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 315:-
30g Bleak roe with classic accompaniments

Sill och strömming 3/5 sorter med kokt potatis och Västerbottensost ½ 145:- | 1/1 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Varmrätter - Main courses
Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 235:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 235:-
Erik’s cheeseburger/ bacon cheeseburger

Biff Rydberg 325:-

Desserter - Desserts
Crème brûlée 75:-

Chokladbrownie med dumleganache 65:-
Chocolate brownie with caramel ganache

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Veckans rätter - Weekly dishes
Under sportlovet serveras 4 olika veckans rätter istället för dagens husman

Viltfärsbiff med potatispuré, svampsås och svartvinbärsgelé 135:-
Game patties with potato puree, mushroom gravy and blackcurrant jelly

Panerad spätta med tartarsås, krispig kål, picklad lök och kokt potatis 150:-
Breaded plaice with tartar sauce, cabbage, pickled onion and boiled potatoes

Bakad rotselleri med broccoli, soyamajonnäs, endivesallad och hasselnötter 135:-
Baked celeriac with broccoli, soy mayonnaise, endives and hazelnuts

Räksallad med kokt ägg, gurka, tomat och dillcrème 145:-
Shrimp salad with eggs, cucumber, tomato and dill-mayonnaise

Förrätter - Starters
Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 315:-
30g Bleak roe with classic accompaniments

Sill och strömming 3/5 sorter med kokt potatis och Västerbottensost ½ 145:- | 1/1 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Varmrätter - Main courses
Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 235:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 235:-
Erik’s cheeseburger/ bacon cheeseburger

Biff Rydberg 325:-

Desserter - Desserts
Crème brûlée 75:-

Chokladbrownie med dumleganache 65:-
Chocolate brownie with caramel ganache

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Á la Carte
Förrätter - Starters
Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 315:-
30g Bleak roe with classic accompaniments

Sill & strömming 3/5 sorter med kokt potatis och Västerbottenost ½ 145:- | 1/1 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Sotad råbiff på svenskt nötytterlår ½ 155:- | 1/1 255:-
Seared beef tartar

Hummerbisque med gravad gös och majonnäs smaksatt med sotad kål 165:-
Lobster bisque with cured pike-perch and mayonaise flavoured with blackened cabbage

Carpaccio på svensk sotad kalvrostbiff med sötsyrlig dillcrème, bakad- och friterad morot 155:-
Veal carpaccio with sweet and sour dill crème, baked and deep fried carrot

Saltbakade betor med getost– och yoghurtcrème, lavendelhonung, bovete och mandel 135:-
Salt baked beetroots with chèvre and yoghurt crème, lavender honey, buckwheat and almonds

Varmrätter - Main courses
Grillad spetskål med sås på fermenterad chili och kokos, rostad mandel, picklad rödlök, koriander och dill 195:-
Grilled pointed cabbage with fermented chili and coconut sauce, roasted almonds, pickled red onions, coriander and dill

Laxqueneller med hummersås, stuvad spenat, fänkål och kokt potatis 235:-
Salmon quenelles with lobster sauce, creamed spinach, fennel and boiled potatoes

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 235:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Grillad skrei med jordärtskocka, morötter, spetskål, kalvvelouté och potatispuré 315:-
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, carrots, pointed cabbage, veal velouté and potato puree

Ångad röding med champagnesås, forellrom, inlagd gurka, blekselleri och kokt potatis 295:-
Steamed char with champagne sauce, trout roe, pickled cucumber, celery and boiled potatoes

Köttbullar med gräddsås, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka 195:-
Meatballs with creamy gravy, potato puree, lingonberries and pressed cucumber

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 235:-
Erik’s cheeseburger/ bacon cheeseburger

Oxkind Bourguignon med potatispuré, champinjoner, varmrökt fläsksida och syltlök 265:-
Beef cheek Bourguignon with potato puree, mushrooms, smoked pork belly and pearl onions

Biff Rydberg 325:-

Grillad entrecôte med café de Parissmör, pommes frites, rödvinssås och tomatsallad 325:-
Grilled entrecôte with café de Paris butter, fries, red wine sauce and a tomato salad

Desserter - Desserts
Bakfickans urval av ost 1 bit 50:- | 3 bitar 135:-
Bakfickan’s selection of cheese

Vit chokladparfait med varm nyponsoppa och mandelsmul 95:-
White chocolate parfait with warm rosehip soup and crushed almond cookies

Chokladbavaroise med blåbärscréme, frystorkade blåbär och passionsfruktssorbet 125:-
Chocolate bavaroise with blueberry créme, lyophilized blueberries and passionfruit sorbet

Crème brûlée 95:-

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Menyförslag - Menu suggestions

Bakfickans Teatermeny 395:-
½ Toast Skagen

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Kaffe och chokladtryffel från Eriks Gondolen
Coffee and chocolate truffle from Eriks Gondolen

Eriks Midvintermeny 495:-
Hummerbisque med gravad gös och majonnäs smaksatt med sotad kål
Lobster bisque with cured pike-perch and mayonaise flavoured with blackened cabbage

Oxkind Bourguignon med potatispuré, champinjoner, varmrökt fläsksida och syltlök
Beef cheek Bourguignon with potato puree, mushrooms, smoked pork belly and pearl onions

Crème Brûlée

Lunch
Måndag-Fredag.....11:30 - 14:30


Middag
Måndag-Tisdag.....17:00 - 21:00
Onsdag-Torsdag...17:00 - 22:00
Fredag-Lördag......16:30 - 22:30

Välkomna!

Eriks Bakficka

Fredrikshovsgatan 4
115 23 Stockholm

08-660 15 99 | [email protected]

Visa på karta

Titel

Innehåll för sidan.

Bordsbokning

Vänligen notera att sittningstiden för lunch är 60 minuter och för middag 120 minuter.
För längre tid samt övriga önskemål, vänligen kontakta hovmästaren på
08-660 15 99 alternativt
[email protected]

Företaget

Erik Lallerstedt började sin krögarkarriär som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York.
Efter att ha återvänt hem till Stockholm studerade han på Hasselbackens restaurangskola och efter avklarade studier började han som hotellchef på hotell Saga i Borlänge.
Ett år senare återvände han till Stockholm och började som köksmästare på inneklubben Alexandras och därefter på Kabyssen Wasa.

Tillsammans med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången delägare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin.
En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att öppna restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan, på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Där låg tidigare kvarterskrogen Ceasar och då familjen Lallerstedt bodde i närheten så passade läget bra.
Erik Lallerstedt gjorde det till sin vana att besöka sina krogar varje kväll för att hälsa på gästerna och gör så än idag, men lite mer sporadiskt.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet.
Gondolen var ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993.

Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen.
Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det och idag kan Eriks Gondolen förutom det även erbjuda en festvåning samt Gastronomin, där mindre sällskap kan lära sig mer om matlagning och vin.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna under denna tid och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.
Idag är Erik Lallerstedt pensionär, men kommer fortfarande förbi och ser till att alla har det bra och att maten smakar som den ska.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben.
Hon utbildade sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm.
1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Eriks Bakficka.
Sedan dess har hon axlat ett allt större ansvar för företaget och våren 2013 tog hon över som styrelseordförande för hela koncernen.

2018 öppnade Anna Lallerstedt sin första egna restaurang, Eriks Basar. Restaurangen ligger i det nybyggda kvarteret basaren på Hantverkargatan 71D.