English

Välkommen till Eriks Bakficka

Ett stenkast från Djurgårdsbron hittar du Eriks Bakficka, en charmig kvarterskrog som blandar proffsig matlagning med bra service.
Här är du alltid välkommen och vi gör allt för att du ska trivas och känna dig som hemma.

Varmt välkommen till
Eriks Bakficka önskar
familjen Lallerstedt med personal

Aktuellt på Bakfickan

Under hösten kommer Lennart Borrwall gästspela hos oss vid 3 tillfällen, mer om detta under fliken "Gästspel" till vänster.

För att uppmärksamma att Eriks Bakficka funnits i 30 år i år serverar vi en riktigt härlig Jubileumsmeny året ut.

Nu när julbordssäsongen snart är i full gång överallt så passar vi på att sticka ut lite från mängden.
Precis som tidigare år så låter vi Gondolen sköta julmaten, deras julbord är fantastiskt och väl värt ett besök!
Istället satsar vi på att servera riktigt goda klassiska rätter även nu i december.

Eriks Bakficka går på jullov
22 december går vi på Eriks Bakficka på jullov och öppnar igen kvällstid 9 januari, och som vanligt med luncher från 13 januari.

Välkommen

Bordsbokning:
[email protected] | 08-660 15 99



Nyhetsbrev

Anmäl dig till Bakfickans nyhetsbrev och få uppdateringar om våra nyheter samt veckans lunchmeny.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag - Monday
Kålpudding med sirapsky, rårörda lingon och kokt potatis
Cabbage pudding with sweet sauce, lingonberries and boiled potatos

Tisdag - Tuesday
Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon
Potato pancake with sliced pork belly and lingonberries

Onsdag - Wednesday
Confiterat anklår med spetskålssallad, äpple, Dijonsenap och rostad potatis
Duck leg confit with a pointed cabbage salad, apple, Dijon mustard and roasted potatos

Torsdag - Thursday
Viltskav med potatispuré, svartvinbärsgelé och stekt svamp
Game stew with potato puree, blackcurrant jelly and mushrooms

Fredag - Friday
Griskind Bourguignon med potatispuré, svamp och syltlök
Pork cheek Bourguignon with potato puree, mushrooms and pickled onions

Veckans Fisk - Weekly fish
Gravad lax med dillstuvad potatis och citron
Cured salmon with dill-creamed potatos and lemon

Veckans vegetariska - Weekly vegetarian
Ceviche med marinerad tofu, krispig majs, koriander, rödlök och friterad brysselkål
Ceviche with tofu, crispy corn, coriander, red onions and deep fried broussel sprouts

Decembermeny - December menu 365:-

Havskräftsoppa med skaldjursterrin
Langoustine soup with shellfish terrin

Rödvinsbräserad lammbog med rosmarinsky, stekt palsternacka och potatispuré
Red wine braised lamb shoulder with rosemary gravy, parsnips and potato puree

Förrätter - Starters

Bakfickans toast Skagen 175:- | 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 295:-
30g bleak roe classic

Sill och strömming 3 / 5 sorter med kokt potatis och Västerbottenost 145:- | 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Havskräftsoppa med skaldjursterrin 155:-
Langoustine soup with shellfish terrin

Varmrätter - Main Courses

Fisk- och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 225:-
Fish and shellfish casserole with shrimps, blue mussles, aioli and croutons

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 225:-
Erik´s cheeseburger / bacon cheeseburger

Biff Rydberg med senapsgrädde 325:-
Beef Rydberg with mustard cream

Rödvinsbräserad lammbog med rosmarinsky, stekt palsternacka och potatispuré 245:-
Red wine braised lamb shoulder with rosemary gravy, parsnips and potato puree

Lunchdesserter - Lunch desserts

Crème brûlée 75:-

Chokladmousse 65:-
Chocolate moussé

Bakfickans glass eller sorbet 40:- /kula
Home made ice cream or sorbet

Chokladtryfflar från Eriks Gondolen 30:- /st
Chocolate truffles from Erik's Gondolen

Förrätter - Starters

Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 295:-
30g Bleak roe with classic accompaniments

Sill och strömming 3/5 sorter med kokt potatis och Västerbottenost ½ 145:- | 1/1 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Havskräftsoppa med skaldjursterrin och äppelcrème 155:-
Langoustine soup with seafood terrine and apple compote

Sotad råbiff på svenskt nötinnanlår ½ 155:- | 1/1 245:-
Seared beef tartar

Älgcarpaccio med Västerbottencrème och jordärtskocka 165:-
Elk carpaccio with Västerbotten cheese and Jerusalem artichoke

Friterad getost med bakad rödbeta, dragonemulsion och rårörda svarta vinbär 125:-
Fried goat cheese with baked red beets, tarragon emulsion and blackcurrants

Varmrätter - Main courses

Bakad rotselleri med brynt smörsabayonne, svamp och hasselnötter 195:-
Roasted celeriac with browned butter sabayon, mushrooms and hazelnuts

Laxqueneller med havskräftsås, stuvad spenat, fänkål och kokt potatis 225:-
Salmon quenelles with langoustine sauce, creamed spinach, fennel and boiled potatoes

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 225:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Bakad Röding med blåmusslor, potatispuré, broccolini och Champagnesås 295:-
Baked char with mussels, potatoe puree, broccolini and Champagne sauce

Köttbullar med gräddsås, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka 195:-
Meatballs with creamy gravy, potatoe puree, lingon berries and pressed cucumber

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 225:-
Erik’s cheeseburger/ bacon cheeseburger

Hjortinnanlår med svamp, rårörda svarta vinbär, rödvinssås och potatiskaka 315:-
Venison with mushrooms, blackcurrants, red wine sauce and a potatoe cake

Biff Rydberg 325:-

Grillad entrecôte med café de Parissmör, pommes frites, rödvinssås och tomatsallad 315:-
Grilled entrecôte with café de Paris butter, fries, red wine sauce and a tomato salad

Desserter - Desserts

Bakfickans urval av svenska ostar 1 bit 45:- | 3 bitar 125:-
Bakfickan’s selection of Swedish cheeses

Vit chokladparfait med varm nyponsoppa och mandelsmul 95:-
White chocolate parfait with warm rosehip soup and crushed almond cookies

Crème brûlée 95:-

Chokladtarte med apelsinsorbet, honung och karamelliserade hasselnötter 125:-
Chocolate tarte with orange sorbet, honey and caramelized hazelnuts

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Förrätter - Starters

Tartar på: kammussla, räkor, röding och regnbågsrom
serveras med blåmusselsoppa smaksatt med saffran, Pernod och fänkål 175:-

Tartar of: scallop, shrimps, char and rainbow trout roe
served with a mussel soup with saffron, Pernod and fennel

Ankleverterrin: ankconfit, aprikoskompott, portvinsgelé och brioche 165:-
Terrine of Foie Gras: confit, apricot compote, port wine jam and brioche

Havskräftsoppa med skaldjursterrin och äppelcrème 155:-
Langoustine soup with seafood terrine and apple compote

Friterad getost med bakad rödbeta, dragonemulsion och rårörda svarta vinbär 125:-
Fried goat cheese with fried cabbage, baked red beets, tarragon emulsion and blackcurrants

Toast Skagen 175:-

Varmrätter - Main courses

Lax– och gäddfärsqueneller: parmesangratinerade med bladspenat och vitvinssås 225:-
Salmon and pike quenelles: parmesan gratinated with baby spinach and white wine sauce

Halstrad hälleflundra med skaldjurssavarin, ostron och Chablissås 315:-
Seared Halibut with shellfish savarin, oysters and Chablis sauce

Nattbakad lammstek med provencalska grönsaker, persillade, rosmarinsky och krispig potatis 290:-
Over night baked lamb roast with vegetables a la Provencal, parsley, garlic, rosemary gravy and potato crisps

Hjortinnanlår med svamp, rårörda svarta vinbär, rödvinssås och potatiskaka 315:-
Venison with mushrooms, blackcurrants, red wine sauce and a potato cake

Köttbullar med gräddsås, potatispuré, lingon och pressgurka 195:-
Meatballs with creamy gravy, potato puree, lingonberries and pressed cucumber

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 225:-
Fish and shelfish stewwith shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Bakad rotselleri med brynt smörsabayonne, svamp och hasselnötter 195:- Roasted celeriac with browned butter sabayon, mushrooms and hazelnuts

Deserter - Desserts

Tarte Tatin med brynt smörglass 115:-
Tarte Tatin with browned butter ice cream

Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade mandlar och nötter 115:-
Chocolate sabayon with orange, sour cream sorbet and caramelized almonds and nuts

E.T.C: espresso, tryffel, Calvados ( 3 cl. ) 120:-

Crème brûlée 95:-

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Eriks Jubileumsmeny 495:-

I år är det 30 år sedan Eriks Bakficka öppnade, det firar vi med följande meny
It is 30 years since Eriks Bakficka opened, and we are celebrating that with the following menu

Havskräftsoppa
Langoustine soup

Hjortinnanlår med höstsvamp, rårörda svarta vinbär, rödvinssås och potatiskaka
Venison with fall mushrooms, black currents, redwine sauce and a potatoe cake

Crème Brûlée

Teatermeny 395:-

Perfekt för er som har lite ont om tid innan en föreställning
Perfect for guests who are in a bit of a hurry

½ Toast Skagen

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aoli and croutons

Kaffe och chokladtryffel från Eriks Gondolen
Coffee and truffle from Eriks Gondolen

Lunch
Måndag-Fredag.....11:30 - 14:30


Middag
Måndag-Tisdag.....17:00 - 21:00
Onsdag-Torsdag...17:00 - 22:00
Fredag-Lördag......16:30 - 22:30

Eriks Bakficka

Fredrikshovsgatan 4
115 23 Stockholm

08-660 15 99 | [email protected]

Visa på karta

Bordsbokning

Vänligen notera att sittningstiden för lunch är 60 minuter och för middag 120 minuter.
För längre tid samt övriga önskemål, vänligen kontakta hovmästaren på
08-660 15 99 alternativt
[email protected]

Företaget

Erik Lallerstedt började sin krögarkarriär som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York.
Efter att ha återvänt hem till Stockholm studerade han på Hasselbackens restaurangskola och efter avklarade studier började han som hotellchef på hotell Saga i Borlänge.
Ett år senare återvände han till Stockholm och började som köksmästare på inneklubben Alexandras och därefter på Kabyssen Wasa.

Tillsammans med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången delägare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin.
En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att öppna restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan, på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Där låg tidigare kvarterskrogen Ceasar och då familjen Lallerstedt bodde i närheten så passade läget bra.
Erik Lallerstedt gjorde det till sin vana att besöka sina krogar varje kväll för att hälsa på gästerna och gör så än idag, men lite mer sporadiskt.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet.
Gondolen var ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993.

Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen.
Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det och idag kan Eriks Gondolen förutom det även erbjuda en festvåning samt Gastronomin, där mindre sällskap kan lära sig mer om matlagning och vin.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna under denna tid och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.
Idag är Erik Lallerstedt pensionär, men kommer fortfarande förbi och ser till att alla har det bra och att maten smakar som den ska.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben.
Hon utbildade sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm.
1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Eriks Bakficka.
Sedan dess har hon axlat ett allt större ansvar för företaget och våren 2013 tog hon över som styrelseordförande för hela koncernen.

2018 öppnade Anna Lallerstedt sin första egna restaurang, Eriks Basar. Restaurangen ligger i det nybyggda kvarteret basaren på Hantverkargatan 71D.

Gästspel på Bakfickan

3 lördagar under hösten kommer Lennart Borrwall att gästspela hos oss.
26 oktober
16 november
14 december

Menyn kommer variera under dessa lördagar, och så fort vi kan kommer vi att presentera rätterna här samt lite mer utförligt under fliken Lennart Borrwall
Menyer -> A la carte -> Lennart Borrwall

14 december är det åter dags för gästspel:

Förrätter:
Tartar på kammussla | Ankleverterrin
Varmrätter
Nattbakad lammstek | Halstrad hälleflundra | Lax- och gäddfärsqueneller
Desserter:
Tarte Tatin med brynt smörglass | Chokladsabayonne

Bordsbokning:
[email protected] | 08-660 15 99