English

Eriks Bakficka är tillbaka

Vi är äntligen tillbaka och har nu öppet som vanligt igen.
Lunch varje vardag 11.30-14.30,
Vi serverar 4 lunchrätter samt ett urval av våra a la Carte rätter.

Middag serveras från
17.00 Måndag - Torsdag
16.30 Fredag - Lördag
Under hösten kommer Lennart Borrwall gästspela hos oss vid 3 tillfällen, mer om detta under fliken "Gästspel" till vänster.

För att uppmärksamma att Eriks Bakficka funnits i 30 år i år serverar vi en riktigt härlig Jubileumsmeny året ut.

Varmt välkomna tillbaka önskar familjen Lallerstedt med personal.

Bordsbokning:
[email protected] | 08-660 15 99



Nyhetsbrev

Anmäl dig till Bakfickans nyhetsbrev och få uppdateringar om våra nyheter samt veckans lunchmeny.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Dagens Husman - Homely Fare 135:-

Måndag – Monday
Pepparotskött med morot, palsternacka och potatis
Beef stew with horseradish, carrots, parsnips and potatoes

Tisdag - Tuesday
Raggmunk med sidfläsk och rårörda lingon
Potato pancake with cured pork belly and lingonberries

Onsdag - Wednesday
Kycklinglårfilé med ratatouille, rostad potatis och fetaost
Chicken with ratatouille, roasted potatoes and feta cheese

Torsdag - Thursday
Fläskschnitzel med rostad potatis, gröna ärtor samt persilje– och sardellsmör
Pork schnitzel with roasted potatoes, grean peas and a parsley and anchovy butter

Fredag - Friday
Wallenbergare med potatispuré, rårörda lingon, brynt smör och gröna ärtor
”Wallenbergare” with potatoe puree, lingonberries, browned butter and green peas

Veckans Fisk - Our weekly Fish 150:-
Pocherad lubb med bouillabaissesås, saffransaioli, kokt potatis och fänkål
Poached cusk with sauce bouillabaisse, saffron aioli, boiled potatoes and fennel

Veckans Vegetariska - Our weekly Vegetarian 135:-
Bakad blomkål med svamp, picklad lök, äppeltapioka och hasselnötter
Roasted cauliflower with mushrooms, pickled onions, apple-tapioka and hazelnuts

Veckans Soppa - Our weekley Soup 135:-
Svampsoppa med varmrökt grissida och ägg 63°C
Mushroom soup with smoked pork belly and a 63°C egg

Förrätter - Starters
Bakfickans toast Skagen 175:- | 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 295:-
30g bleak roe classic

Sill och strömming 3 / 5 sorter med kokt potatis och Västerbottenost 145:- | 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Varmrätter - Main Courses
Fisk- och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 225:-
Fish and shellfish casserole with shrimps, blue mussles, aioli and croutons

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 225:-
Erik´s cheeseburger / bacon cheeseburger

Biff Rydberg med senapsgrädde 325:-
Beef Rydberg with mustard cream

Lunchdesserter - Lunch desserts

Crème brûlée 75:-

Bakfickans glass eller sorbet 40:- /kula
Home made ice cream or sorbet

Chokladtryfflar från Eriks Gondolen 30:- /st
Chocolate truffles from Erik's Gondolen

Förrätter - Starters

Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

Sill och strömming 3 eller 5 sorter med kokt potatis och Västerbottenost ½ 145:- | 1/1 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Havskräftsoppa med skaldjursterrin och äppelcrème 155:-
Langoustine soup with seafood terrine and appel compote

Råbiff på svenskt nötinnanlår ½ 155:- | 1/1 245:-
Beef tartar of Swedish beef

Viltterrin med friterad kål, inlagd svamp och cumberlandsås 155:-
Game terrine with fried cabbage, pickled mushrooms and cumberland sauce

Friterad getost med bakad rödbeta, dragonemulsion och rårörda svarta vinbär 125:-
Fried goat cheese with fried cabbage, baked red beets, tarragon emulsion and blackcurrants

Varmrätter - Main courses
Kvällens husman 145:-
The evenings homely fare

Bakad blomkål med svamp, picklad lök, äppeltapioka och hasselnötter 195:-
Roasted cauliflower with mushrooms, pickled onions, apple-tapioka and hazelnuts

Pocherad lubb med bouillabaissesås, saffrans aioli, kokt potatis och fänkål 195:-
Poached cusk with sauce bouillabaisse, saffron aioli, boiled potatoes and fennel

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 225:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Torsk Classic 335:-
Poached cod with shrimp, egg, horseradish, drawn butter and boiled potatoes

Köttbullar med gräddsås, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka 195:-
Meatballs with creamy gravy, potatoe puree, lingon berries and pressed cucumber

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 225:-
Erik’s cheeseburger/ bacon cheeseburger

Hjortinnanlår med höstsvamp, rårörda svarta vinbär, rödvinssås och potatiskaka 315:-
Venison with fall mushrooms, blackcurrants, redwine sauce and a potatoe cake

Biff Rydberg 325:-

Desserter - Desserts

Bakfickans urval av svenska ostar
1 bit 45:- | 3 bitar 125:-
Bakfickan’s selection of Swedish cheeses

Crème brûlée 75:-

Chokladtarte med apelsinsorbet, honung och karamelliserade hasselnötter 125:-
Chocolate tarte with orange sorbet, honey and caramelized hazelnuts

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Förrätter - Starters

Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

30g Kalixlöjrom med klassiska tillbehör 295:-
30g Bleak roe with classic accompaniments

Sill och strömming 3/5 sorter med kokt potatis och Västerbottenost ½ 145:- | 1/1 195:-
Pickled herring with boiled potatoes and Västerbotten cheese

Havskräftsoppa med skaldjursterrin och äppelcrème 155:-
Langoustine soup with seafood terrine and apple compote

Råbiff på svenskt nötinnanlår ½ 155:- | 1/1 245:-
Beef tartar of Swedish beef

Viltterrin med friterad kål, inlagd svamp och cumberlandsås 145:-
Game terrine with fried cabbage, pickled mushrooms and cumberland sauce

Friterad getost med bakad rödbeta, dragonemulsion och rårörda svarta vinbär 125:-
Fried goat cheese with baked red beets, tarragon emulsion and blackcurrants

Varmrätter - Main courses

Bakad spetskål med pumpapuré, sotad lök, frasig kål och picklad svamp 195:-
Roasted pointed cabbage with butternut squash puree, crispy cabbage and pickled mushrooms

Laxqueneller med havskräftsås, stuvad spenat, fänkål och kokt potatis 215:-
Salmon quenelles with langoustine sauce, creamed spinach, fennel and boiled potatoes

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 225:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Torsk Classic 335:-
Poached cod with shrimp, egg, horseradish, drawn butter and boiled potatoes

Köttbullar med gräddsås, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka 195:-
Meatballs with creamy gravy, potatoe puree, lingon berries and pressed cucumber

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 225:-
Erik’s cheeseburger/ bacon cheeseburger

Hjortinnanlår med höstsvamp, rårörda svarta vinbär, rödvinssås och potatiskaka 315:-
Venison with fall mushrooms, blackcurrants, redwine sauce and a potatoe cake

Biff Rydberg 325:-

Grillad svensk entrecôte med sotad lök, tryffel– och parmesansmör, pommes frites och grönsallad 355:-
Grilled entrecôte with blackened onions, truffle and parmesan butter, fries and salad

Desserter - Desserts

Bakfickans urval av svenska ostar 1 bit 45:- | 3 bitar 125:-
Bakfickan’s selection of Swedish cheeses

Blåbärspaj med vaniljsås 95:-
Blueberry pie with crème anglaise

Crème brûlée 75:-

Chokladtarte med apelsinsorbet, honung och karamelliserade hasselnötter 125:-
Chocolate tarte with orange sorbet, honey and caramelized hazelnuts

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen


Förrätter - Starters

Bourgognesniglar Provencale: Pernod, vitlök, champinjoner och tomat 135:-

Ankleverterrin: Fläsklägg, svartpepparpäron, portvinssirap och brioche 165:-

Ljummen "skaldjursbrûlée": Kammussla, räkor, hummer, blåmusslor och skummig hummerbuljong 155:-

Toast Skagen 175:-

Havskräftsoppa 155:-
Langoustine soup with seafood terrine and apple compote

Friterad getost med bakad rödbeta 125:-
Fried goat cheese with baked red beets, tarragon emulsion and blackcurrants

Varmrätter - Main courses

Lax- och gäddfärsqueneller: Kräftsås och bladspenat 225:-

Hel pocherad rödtunga: Champagnesås, regnbågsrom, finskurna grönsaker och fleurong 315:-

Lime- och honungsglaserat ankbröst au cassis: Savoykål, anklårsconfit och Karl-Johanpotatis 290:-

Bakad spetskål 195:-
Roasted pointed cabbage with butternut squash puree, crispy cabbage and pickled mushrooms

Köttbullar med potatispuré, lingon och pressgurka 195:-
Meatballs with creamy gravy, potatoe puree, lingon berries and pressed cucumber

Fisk- och skaldjursgryta 225:-
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aioli and croutons

Hjortinnanlår med höstsvamp 315:-
Venison with fall mushrooms, blackcurrants, redwine sauce and a potatoe cake

Desserter - Desserts

Lakritsparfait: Kolasås, pistagenötter och hallonmaräng 100:-

Oeuf a la neige: Snöägg med vaniljsås 95:-

E.T.C: Espresso Tryffel Cognac/Calvados 120:-

Crème Brûlée 75:-

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Tryfflar från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Eriks Jubileumsmeny 495:-

I år är det 30 år sedan Eriks Bakficka öppnade, det firar vi med följande meny
It is 30 years since Eriks Bakficka opened, and we are celebrating that with the following menu

Havskräftsoppa
Langoustine soup

Hjortinnanlår med höstsvamp, rårörda svarta vinbär, rödvinssås och potatiskaka
Venison with fall mushrooms, black currents, redwine sauce and a potatoe cake

Crème Brûlée

Teatermeny 395:-

Perfekt för er som har lite ont om tid innan en föreställning
Perfect for guests who are in a bit of a hurry

½ Toast Skagen

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger
Fish and shellfish stew with shrimp, blue mussels, aoli and croutons

Kaffe och chokladtryffel från Eriks Gondolen
Coffee and truffle from Eriks Gondolen

Lunch
Måndag-Fredag.....11:30 - 14:30


Middag
Måndag-Tisdag.....17:00 - 21:00
Onsdag-Torsdag...17:00 - 22:00
Fredag-Lördag......16:30 - 22:30

Eriks Bakficka

Fredrikshovsgatan 4
115 23 Stockholm

08-660 15 99 | [email protected]

Visa på karta

Bordsbokning

Vänligen notera att sittningstiden för lunch är 60 minuter och för middag 120 minuter.
För längre tid samt övriga önskemål, vänligen kontakta hovmästaren på
08-660 15 99 alternativt
[email protected]

Företaget

Erik Lallerstedt började sin krögarkarriär som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York.
Efter att ha återvänt hem till Stockholm studerade han på Hasselbackens restaurangskola och efter avklarade studier började han som hotellchef på hotell Saga i Borlänge.
Ett år senare återvände han till Stockholm och började som köksmästare på inneklubben Alexandras och därefter på Kabyssen Wasa.

Tillsammans med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången delägare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin.
En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att öppna restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan, på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Där låg tidigare kvarterskrogen Ceasar och då familjen Lallerstedt bodde i närheten så passade läget bra.
Erik Lallerstedt gjorde det till sin vana att besöka sina krogar varje kväll för att hälsa på gästerna och gör så än idag, men lite mer sporadiskt.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet.
Gondolen var ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993.

Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen.
Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det och idag kan Eriks Gondolen förutom det även erbjuda en festvåning samt Gastronomin, där mindre sällskap kan lära sig mer om matlagning och vin.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna under denna tid och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.
Idag är Erik Lallerstedt pensionär, men kommer fortfarande förbi och ser till att alla har det bra och att maten smakar som den ska.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben.
Hon utbildade sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm.
1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Eriks Bakficka.
Sedan dess har hon axlat ett allt större ansvar för företaget och våren 2013 tog hon över som styrelseordförande för hela koncernen.

2018 öppnade Anna Lallerstedt sin första egna restaurang, Eriks Basar. Restaurangen ligger i det nybyggda kvarteret basaren på Hantverkargatan 71D.

Gästspel på Bakfickan

3 lördagar under hösten kommer Lennart Borrwall att gästspela hos oss.
26 oktober
16 november
14 december

Menyn kommer variera under dessa lördagar, och så fort vi kan kommer vi att presentera rätterna här samt under fliken Lennart Borrwall
Menyer -> A la carte -> Lennart Borrwall

Förrätter
Bourgognesniglar Provencale | Ankleverterrin | "Skaldjursbrûlée"
Varmrätter
Lax- och gäddfärsqueneller | Hel pocherad Rödtunga | Lime- och honungsglaserat Ankbröst
Desserter
Lakritsparfait | Oeufs a la neige - Snöägg med vaniljsås

Bordsbokning:
[email protected] | 08-660 15 99



Mårten Gås på Eriks Bakficka

7 - 9 november serverar vi traditionell Gåsamiddag

Meny

Svartsoppa med kråskorv
alternativt havskräftsoppa
med skaldjursterrin

Stekt gåsbröst med inkokt rödkål, brysselkål, rissolépotatis
och Calvadossky

Äppelpaj med vaniljsås

Spettekaka

Menypris 495:- | Vinpaket 395:-