English

Aktuellt på Bakfickan

PGA Covid-19

Vi har för tillfället en mindre meny som byts veckovis samt ändrade öppettider.
Vi ser också till att hålla avstånd genom att bara använda vartannat bord. Vi tvättar händerna ofta och noggrant, spritar beröringsytor, bord och bänkar regelbundet och vid minsta sjukdomssymptom så stannar vi hemma!
Hos oss betalar du kontaktlöst antingen med swish eller Maîtres.
Även kort och kontanter går bra.

Bakfickans 100-lapp

Mellan 13.30-14.30 kostar dagens husman och det vegetariska alternativet endast 100:-, perfekt för en sen lunch i lugn och ro.



Nyhetsbrev

Anmäl dig till Bakfickans nyhetsbrev och få uppdateringar om våra nyheter samt veckans lunchmeny.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Titel

Innehåll för sidan.

Lunch

Tisdag - Fredag.......11:30 - 14:30

Middag

Tisdag - Onsdag......17:00 - 21:00
Torsdag - Fredag.....17:00 - 21:30

Avvikande öppettider:
4/7 - 11/8 Semesterstängt
12-14 och 18-21 augusti öppet från 17.00
(Lunchen öppnar åter 25/8)

Eriks Bakficka

Fredrikshovsgatan 4
115 23 Stockholm

08- 660 15 99 | [email protected]

Visa på karta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Bakfickans nyhetsbrev och få uppdateringar om våra nyheter samt veckans lunchmeny.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Bordsbokning

Vänligen notera att sittningstiden för lunch är 60 minuter och för middag 120 minuter.
För längre tid samt övriga önskemål, vänligen kontakta hovmästaren på
08- 660 15 99
alternativt
[email protected]

Företaget

Erik Lallerstedt började sin krögarkarriär som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York.
Efter att ha återvänt hem till Stockholm studerade han på Hasselbackens restaurangskola och efter avklarade studier började han som hotellchef på hotell Saga i Borlänge.
Ett år senare återvände han till Stockholm och började som köksmästare på inneklubben Alexandras och därefter på Kabyssen Wasa.

Tillsammans med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången delägare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin.
En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att öppna restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan, på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Där låg tidigare kvarterskrogen Ceasar och då familjen Lallerstedt bodde i närheten så passade läget bra.
Erik Lallerstedt gjorde det till sin vana att besöka sina krogar varje kväll för att hälsa på gästerna och gör så än idag, men lite mer sporadiskt.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet.
Gondolen var ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993.

Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen.
Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det och idag kan Eriks Gondolen förutom det även erbjuda en festvåning samt Gastronomin, där mindre sällskap kan lära sig mer om matlagning och vin.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna under denna tid och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.
Idag är Erik Lallerstedt pensionär, men kommer fortfarande förbi och ser till att alla har det bra och att maten smakar som den ska.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben.
Hon utbildade sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm.
1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Eriks Bakficka.
Sedan dess har hon axlat ett allt större ansvar för företaget och våren 2013 tog hon över som styrelseordförande för hela koncernen.

2018 öppnade Anna Lallerstedt sin första egna restaurang, Eriks Basar. Restaurangen ligger i det nybyggda kvarteret basaren på Hantverkargatan 71D.

Menyförslag

Dags att fira studenten, skolavslutning eller kanske någon annan speciell dag?
Beställ och hämta hos oss på Eriks Bakficka, välj mellan:

Lilla menyn 235:-/portion
• Grönsallad
• Potatissallad med örtmajonäs, picklad och rostad lök
• Caesarsallad med kyckling, parmesan, krutonger, bacon
• Rostbiff och curryremoulad
• Kryddbakad morot, lime- och honungsyoghurt, granatäpple och mynta
Stora menyn 315:-/portion
• Grönsallad
• Toastbröd
• Skagenröra
• Sotad grön sparris med tryffelmajonnäs
• Potatissallad med örtmajonnäs, picklad och rostad lök
• Caesarsallad med kyckling, parmesan, krutonger och bacon
• Varmrökt lax med pepparotscrème
• Rostbiff med curryremoulad
• Kryddbakad morot, lime- och honungsyoghurt, granatäpple och mynta
Har du frågor, önskemål eller vill göra en beställning så når du oss på 08-660 15 99 eller på [email protected] Priserna gäller vid beställning för minst 15 personer och vi behöver din beställning senast 48 timmar i förväg