English

Eriks Bakficka

Ett stenkast från Djurgårdsbron hittar du Eriks Bakficka, en charmig kvarterskrog med fokus på vällagad svensk husmanskost och goda drycker. Till oss är du alltid välkommen och vi gör allt för att du ska trivas och känna dig som hemma.

Varmt välkomna till Eriks Bakficka
önskar
familjen Lallerstedt med personal


Aktuellt på Bakfickan:

Kära gäster,
Vi har för tillfället ändrat våra öppettider samt så serverar vi en lite mindre meny som varierar från vecka till vecka (kvällsmenyn) och från dag till dag (lunchmenyn).
Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och alla rätter går bra att beställa för avhämtning med 25% rabatt.
Vi hoppas på er förståelse och att snart kunna återgå till våra vanliga rutiner igen.
Välkomna!

25% på mat för avhämtning
Beställ på
08-660 15 99

Bakfickans hundralapp
13.30-14.30 kostar dagens husman och veckans vegetariska alternativ 100:-/st.
Gäller tis - fre så långt det räcker och går ej att kombinera med andra rabatter



Nyhetsbrev

Anmäl dig till Bakfickans nyhetsbrev och få uppdateringar om våra nyheter samt veckans lunchmeny.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Lunch

Kära gäster,

För tillfället serverar vi en dagsaktuell och något begränsad meny bestående av:
1 dagens husman och 1 vegetariskt alternativ
samt 1 förrätt, 2 varmrätter och 2 desserter från à la cartemenyn.
Vi kommer publicera menyn på vårt instagramkonto @eriksbakficka varje förmiddag.

À la Carte v.14

Förrätter - Starters
Toast Skagen ½ 175:- | 1/1 275:-

Carpaccio på svensk sotad kalvrostbiff med sötsur dillcrème och morot 155:-
Veal carpaccio with sweet and sour dill crème and carrot

Inkokt vit sparris med hollandaise och smulad kavring 135:-
White asparagus with sauce hollandaise, and crumbled dark rye bread

Varmrätter - Main courses
Bakad blomkål med morotscrème, bakad lök, svartkål, sojabönor och sojavinägrette 175:-
Baked cauliflower with carrot puree, onion, kale, soy beans and soy vinaigrette

Eriks cheeseburgare med eller utan bacon 235:-
Erik’s cheeseburger/bacon cheeseburger

Fisk– och skaldjursgryta med räkor, blåmusslor, aioli och krutonger 235:-
Fish and shellfish stew with shrimps, mussels, aioli and croutons

Kryddsotad röding med stuvad savoykål, sotad gurka, kokt potatis och havskräftsås 295:-
Blackened char with creamy savoy cabbage, blackened cucumber and langoustine sauce

Biff Rydberg på svensk hängmörad oxfile 335:-

Desserter - Desserts
Bakfickans urval av ost 1 bit 50:- | 3 bitar 135:-
Bakfickan’s selection of cheese

Brownie med dumleganache, vispad pannacotta och passionsfruktsorbet 115:-
Brownie with caramel ganache, whipped pannacotta and passionfruit sorbet

Bakfickans glass eller sorbet 40:-/kula
Bakfickans ice cream or sorbet

Chokladtryffel från Eriks Gondolen 30:-/st
Chocolate truffle from Eriks Gondolen

Lunch
Tisdag - Fredag.....11:30 - 14:30

Middag
Tisdag -Torsdag.....17:00 - 21:00

Välkomna!

Eriks Bakficka

Fredrikshovsgatan 4
115 23 Stockholm

08-660 15 99 | [email protected]

Visa på karta

Titel

Innehåll för sidan.

Bordsbokning

Vänligen notera att sittningstiden för lunch är 60 minuter och för middag 120 minuter.
För längre tid samt övriga önskemål, vänligen kontakta hovmästaren på
08-660 15 99 alternativt
[email protected]

Företaget

Erik Lallerstedt började sin krögarkarriär som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York.
Efter att ha återvänt hem till Stockholm studerade han på Hasselbackens restaurangskola och efter avklarade studier började han som hotellchef på hotell Saga i Borlänge.
Ett år senare återvände han till Stockholm och började som köksmästare på inneklubben Alexandras och därefter på Kabyssen Wasa.

Tillsammans med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången delägare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin.
En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att öppna restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan, på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Där låg tidigare kvarterskrogen Ceasar och då familjen Lallerstedt bodde i närheten så passade läget bra.
Erik Lallerstedt gjorde det till sin vana att besöka sina krogar varje kväll för att hälsa på gästerna och gör så än idag, men lite mer sporadiskt.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet.
Gondolen var ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993.

Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen.
Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det och idag kan Eriks Gondolen förutom det även erbjuda en festvåning samt Gastronomin, där mindre sällskap kan lära sig mer om matlagning och vin.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna under denna tid och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.
Idag är Erik Lallerstedt pensionär, men kommer fortfarande förbi och ser till att alla har det bra och att maten smakar som den ska.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben.
Hon utbildade sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm.
1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Eriks Bakficka.
Sedan dess har hon axlat ett allt större ansvar för företaget och våren 2013 tog hon över som styrelseordförande för hela koncernen.

2018 öppnade Anna Lallerstedt sin första egna restaurang, Eriks Basar. Restaurangen ligger i det nybyggda kvarteret basaren på Hantverkargatan 71D.