English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vår restaurang vid Slussen på Södermalm har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster med en hänförande utsikt över Söders takåsar. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster med utsikt över både Mälaren och Saltsjön. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails, drinkar och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster, med utsikt över Skeppsbron, Djurgårdsfärjorna och Skeppsholmen. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster med panorama över Gamla stan och Kastellholmen.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Ett extra plus för den stora terrassen i direkt anslutning till konferensrummet. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser och vinprovningar för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

Lunchstängt v.28 t.o.m. v.33 (köket t.o.m. V34)
hoppas ni har en härlig sommar och välkomna åter v.34

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Spetskål- och sparrissallad med pistage, dill, krutonger och parmesan 145:-
Point cabbage- and asparagus salad with pistachio, dill, croutons and parmesan cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Krossad färskpotatis med brynt smör, matjessill från Norröna, bakat ägg och citron 160:-
Crushed new potatoes with browned butter, pickled herring from Norröna, baked egg and lemon

Rillette på confiterad Bjärekyckling och Madeira med stekt svamp, vispat krassesmör och lök 165:-
Rilette of confited "Bjäre"chicken and Madeira with fried mushrooms, whipped watercress butter and onion

Tartar på sotat svenskt ytterlår med sommartryffel, blomkål, syrad lök och rostad mandel 175:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with summer truffles, cauliflower, pickled onions and roasted almonds

Skaldjur/rom - Shellfish/roe

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 220:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./255:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

½ Krabba 110:-
½ Crab
Räkor 125:-
Shrimps
Ostron 35:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 595:-

½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av Kamtjatkakrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of Kamtjatka crab

Varmrätter - Main Courses

Grillade grönsaker med kronärtskocka, citron- och vitlökssmör, krämigt vete och syltad grön tomat 285:-
Grilled vegetables with artichoke, lemon- and garlic butter, creamy wheat and pickled tomato

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 275:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad röding med spetskål, kronärtskocka, blåmusselsås, dill och hasselnötter 325:-
Baked char with point cabbage, artichoke, mussel sauce, dill and hazelnuts

Grillad hälleflundra med ostron- och persiljecrème, vaxbönor, skärbönor, smörkokt purjolök och citronvinägrett 345:-
Grilled halibut with oyster- and parsley cream, yellow wax beans, string beans, butter-cooked leeks and lemon vinaigrette

Tartar på sotat svenskt ytterlår med sommartryffel, blomkål, syrad lök, rostad mandel och pommes frites 275:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with summer truffles, cauliflower, pickled onions, roasted almonds and french fries

Kryddstekt lammrack med kantareller, schalottenlökspuré, grillad paprika, zucchini och lammsky 345:-
Spiced lamb rack with chanterelles, shallot purée, grilled peppers, zucchini and lamb gravy

Grillad och rödvinsglaserad svensk entrecôte med bakad vitlök, majrovor, sardellmajonnäs, parmesanost och friterad potatis 375:-
Grilled and red wine glazed Swedish entrecôte with baked garlic, turnips, anchovy mayonnaise, parmesan cheese and deep fried potatoes

Sommar på Gondolen-Summer at Gondolen 565:-

3 rätters meny
Valfritt från från förrätts-, varmrätts och dessertmenyn
3 course menu
free of choise from the starter-, main course- and dessert menu

Desserter - Desserts

Variation på jordgubbar med kokosmacarons, färskostchiboust och mandel 125:-
Variation of strawberries with coconut macarons, cream cheese- chiboust and almonds

Chokladbrownie med svarta vinbär, krossade chokladdrömmar och saltlakritsglass 120:-
Chocolate brownie with black currants, crushed chocolate cookies and salt liquorice ice cream

Citron- och mazarintårta med hallonmaränger, hallonsorbet och rostad mandel 120:-
Lemon- and mazarin cake with raspberry meringue, raspberry sorbet and roasted almonds

Crème brûlée med bär 115:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 145:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Köket stängt v.28 t.o.m. v.33
ut ur köksvärmen och in i sommarvärmen, välkomna åter v.34

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.
These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 585:-

(Gäller till och med 21/8 2019)

Rillette på confiterad Bjärekyckling och Madeira, stekt svamp, vispat krassesmör och lök
Rilette of confited "Bjäre"chicken and Madeira, fried mushrooms, whipped watercress butter and onion

Vinförslag
2016 Il Bacialé, Braida di Giacomo Bologna, Piemonte, Italien 550:-
2014 Willamette Valley Pinot Noir, J. Christopher, Oregon, Usa 775:-

Grillad hälleflundra med ostron- och persiljecrème, vaxbönor, skärbönor, smörkokt purjolök och citronvinägrett
Grilled halibut with oyster- and parsley cream, yellow wax beans, string beans, butter-cooked leeks and lemon vinaigrette

Vinförslag
2017 Life from Stone Sauvignon Blanc, Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 550:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 755:-

Variation på jordgubbar med kokosmacarons, färskostchiboust och mandel
Variation of strawberries with coconut macarons, cream cheese- chiboust and almonds

Vinförslag
2017 Moscato d’Asti La Lupa, Alfiero Boffa, Piemonte, Italien 335:-
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-

Gondolens redarmeny 610:-

(Gäller till och med 4/9 2019)

Tartar på sotat svenskt ytterlår med sommartryffel, blomkål, syrad lök och rostad mandel
Tartare of blackened Swedish beef topside with summer truffles, cauliflower, pickled onions and roasted almonds

Vinförslag
2016 Dolcetto Bric del Salto, Sottimano, Piemonte, Italien 495:-
2016 Vinum Optimum Pinot Noir, Rabl, Kamptal, Österrike 545:-

Bakad röding med spetskål, kronärtskocka, blåmusselsås, dill och hasselnötter
Baked char with point cabbage, artichoke, mussel sauce, dill and hazelnuts

Vinförslag
2017 Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 575:-
2016 Karia Chardonnay Stag’s Leap Wine Cellar, Napa Valley, USA 795:-

Chokladbrownie med svarta vinbär, krossade chokladdrömmar och saltlakritsglass
Chocolate brownie with black currants, crushed chocolate cookies and salt liquorice ice cream

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 695:-
S/A Antique Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 555:-

(Gäller till och med 25/9 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2017 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2017 Sancerre Blanc, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 595:-

Kryddstekt lammrack med kantareller, schalottenlökspuré, grillad paprika, zucchini och lammsky
Spiced lamb rack with chanterelles, shallot purée, grilled peppers, zucchini and lamb gravy

Vinförslag
2015 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-
2016 Emilio Moro, Bodegas Emilio Moro, Ribera Del Duero, Spanien 675:-

Citron- och mazarintårta med hallonmaränger, hallonsorbet och rostad mandel
Lemon- and mazarin cake with raspberry meringue, raspberry sorbet and roasted almonds

Vinförslag
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Baren

Cocktailbaren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är restaurangens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt Söders takåsar, stadshuset och Mälaren. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.
Boka bord>>>

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och har panoramautsikt över Gamla stan och Stockholms inlopp. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Skeppsholmen.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Sommartider
Tisdag - Lördag 17.00 - 01.00

Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restauranginformation och godkänn villkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Sommartider
Matsalen och Baren (6:e juli - 17:e augusti)

Tisdag - Lördag 17.00 - 01.00

Taket (när vädret tillåter)
Måndag - Torsdag 16:00 -
Fredag - Lördag 15:00 -

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: [email protected]

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.

TAKET...

...på Eriks Gondolen är vår sommarrestaurang och bar som ligger precis där; på TAKET, en trappa upp från Eriks Gondolen och 33 meter ovanför slussen. Med vidunderlig utsikt ut över Stadshuset, Gamla Stan, Gröna Lund, Saltsjön, Mälaren, Stomatolskylten och det spännande Slussenbygget.

Öppettider (när vädret tillåter)
Måndag - Torsdag 16:00 -
Fredag - Lördag 15:00 -

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.

Meny på TAKET

Snacks

Popcorn med lagrad hårdost 65:-
Popcorn with aged cheese

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Strömmings boquerones 55:-
Herring boquerones

Mandelpotatischips med sikrom och gräslök 85:-
Almondpotato chips with lavaret roe and chives

Kycklingvingar med ädelost och chili 95:-
Chicken wings with blue cheese and chili

Salchichonkroketter med mojo rojo och aioli 75:-
Salchichon croquettes with mojo rojo and aioli

Förrätter/Starters

Friterad Saganaki med bifftomat och lök 115:-
Deep fried Saganaki with beef tomato and onion

Glaserade rödbetor med brynt smör, rostade nötter, krasse och getost 125:-
Glazed beetroot with browned butter, roasted nuts, cress and goat cheese

Toast Skagen med forellrom och dill 165:-
Shrimp mayonnaise with trout roe and dill

Löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche och citron 255:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche and lemon

Tartar på sotat svenskt ytterlår med picklad silverlök, dijonsenap och friterad kapris 155:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with pickled silver onion, dijon mustard and deep fried capers

Skaldjur/Shellfish (serveras från kl 17:00)

Ostron med schalottenlöksvinägrett och citron 35:-/st
Oysters with shallot vinaigrette and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och toast 210:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and toast

Skaldjursplateau; halv hummer, halv krabba, två ostron, räkor och ett halvt kamtjatkakrabb-ben, serveras med toast, hovmästarsås, majonnäs, pepparrot och citron 595:-
Shellfish Plateau; half lobster, half crab, two oysters, shrimps, half kamtjatka crab leg served with toast, mustard sauce, mayonnaise, horseradish and lemon

Varmrätter/Main Courses

Falafel med kryddrostad morot, spetskål, mynta, koriander, hasselnötter och yoghurt 195:-
Falafel with spice roasted carrot, point cabbage, mint, coriander, hazelnuts and yogurt

Grönsallad med sotade bönor, picklad tomat, confiterat kycklinglår och grillat bröd 205:-
Green salad with blackened beans, pickled tomato, confit of chicken thigh and grilled bread

Örtmarinerad och grillad dourade med citron och grön chili 295:-
Herb marinated and grilled sea bream with lemon and green chili

Rimmad lax med pepparrot, spenatsallad, syrad rödlök och dill 265:-
Lightly salted salmon with horseradish, spinach salad, soured red onion and dill

Cheeseburgare med karamelliserad lök och gurkrelish 235:-
Cheeseburger with caramelized onions and cucumber relish

Glaserad Pluma Iberico med rostad chili- och grönsakssalsa, citron och aioli 285:-
Glazed Pluma Iberico with roasted chili- and vegetable salsa, lemon and aioli

Grillad svensk entrecôte (500g) med salsa, rödvinssås och gremolata 635:-
500g Grilled Swedish rib eye with salsa, red wine sauce and gremolata

Tillbehör/Condiments 55:-/st

Sotade bönor med dijonnaise och gräslök
Blackened beans with dijonnaise and chives

Parmesanslungade pommes frites med silverlök och grön chili
Parmesan tossed french fries with silver onions and green chili

Kokt och dillslungad färskpotatis med smetana och forellrom
Boiled and dill tossed new potatoes with smetana and trout roe

Krossad friterad potatis med mojo rojo
Crushed deep fried potatoes with mojo rojo

Grönsallad med picklad tomat och syrad lök
Green salad with pickled tomato and pickled onion

Desserter/Desserts

Rabarber med vaniljglass och kardemummasmul 110:-
Rhubarb with vanilla ice cream and cardamom crumble

Chokladtårta med vispad grädde 110:-
Chocolate cake with whipped cream

Madeleinekakor (8 st) 95:-
Madeleine Cookies

Dagens glass 40:-
Ice cream of the day

Chokladtryffel 30:-
Chocolate trouffle

Med resevation för eventuella byten i menyn
With subject to some changes in the menu