English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vår restaurang vid Slussen på Södermalm har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster med en hänförande utsikt över Söders takåsar. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster med utsikt över både Mälaren och Saltsjön. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails, drinkar och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster, med utsikt över Skeppsbron, Djurgårdsfärjorna och Skeppsholmen. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster med panorama över Gamla stan och Kastellholmen.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Ett extra plus för den stora terrassen i direkt anslutning till konferensrummet. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser och vinprovningar för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(20/5-24/5)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Oxjärpar, pressgurka, lingon, potatispuré och gräddsås
Beef quenelles, pickled cucumber, lingonberries, potato purée and cream sauce

Tisdag/Tuesday
Pocherad torsk, ärtor, broccoli, Sandefjordsås och kokt potatis
Poached cod, peas, broccoli, Sandefjord sauce and boiled potatoes

Onsdag/Wednesday
Glaserad fläskkarré, romansallad, caesardressing, picklad lök och bönor
Glazed pork collar, romaine salad, caesar dressing, pickled onions and beans

Torsdag/Thursday
Ångad kolja, kålragû, gröna oliver och dragon
Steamed haddock, cabbage ragout, green olives and tarragon

Fredag/Friday
Grillat kycklingbröst, polenta, zucchini, rostade nötter, salsa verde och friterad potatis
Grilled chicken breast, polenta, zucchini, roasted nuts, salsa verde and deep fried potatoes

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Kryddstekt rostbiff, stekt lök, rostade rotfrukter och dansk remouladsås
Spice fried roast beef, fried onion, roasted root vegetables and danish remoulad sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Pumpa- och majschili, tomat, avokado, saltrostade pumpakärnor och koriander
Pumpkin- and corn chili, tomato, avocado, salt roasted pumpkin seeds and coriander

Sallad - Salad 145:-
Varmrökt lax, bakat ägg, kapris, äpple och senapsdressing
Hot smoked salmon, baked egg, capers, apple and mustard dressing

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Spetskål- och vit sparrissallad med pistage, dill, surdegskrutonger och parmesan
Point cabbage- and white asparagus salad with pistachio, dill, sourdough croutons and parmesan cheese

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

eller
or

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris och syrad kålrabbi
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus and pickled kohlrabi

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

eller
or

Lammet; stekt sadel och brässerad bog med sparris, yoghurt, spritärtor, primörmorot och kryddsky
Lamb; fried saddle and braised shoulder with asparagus, yogurt, green peas, early season carrot and spiced gravy

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Spetskål- och vit sparrissallad med pistage, dill, surdegskrutonger och parmesan 145:-
Point cabbage- and white asparagus salad with pistachio, dill, sourdough croutons and parmesan cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

40 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 255:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris och syrad kålrabbi 175:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus and pickled kohlrabi

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 260:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter 295:-
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi och pommes frites 260:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi and french fries

Lammet; stekt sadel och brässerad bog med sparris, yoghurt, spritärter, primörmorot och kryddsky 295:-
Lamb; fried saddle and braised shoulder with asparagus, yogurt, green peas, early season carrot and spiced gravy

Grillad svensk entrecôte med vinägerglaserade brytbönor, confiterad tomat, vårlök, kanariska potatisar och dragonemulsion 375:-
Grilled Swedish entrecôte with vinegar glazed snap beans, confited tomato, spring onion, canarian potatoes and tarragon emulsion

Desserter - Desserts

Citron- och flädercrème med hallonglass och krossade drömmar 120:-
Lemon- and elderflower cream with raspberry ice cream and crushed cookies

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet 125:-
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

(27/5-31/5)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Fläsk; kokt lägg och rökt sida, surkål, äpple och buljong
Pork; boiled knuckle and smoked belly, sauerkraut, apple and broth

Tisdag/Tuesday
Friterad torsk, tartarsås, ärtstomp, fänkål och citron
Deep fried cod, sauce tartare, mashed peas, fennel and lemon

Onsdag/Wednesday
Confiterat anklår, savoykål, rostad mandel och persiljepuré
Confit of duck thigh, savoy cabbage, roasted almonds and parsley purée

Torsdag/Thursday
Lunchstängt
Closed for lunch

Fredag/Friday
Lunchstängt
Closed for lunch

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Pannbiff, champinjonsås, rårörda lingon och kokt potatis
Meat patty, champignon sauce, lingonberries and boiled potatoes

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Tabbouleh, grillad gurka, fetaost, yoghurt, aubergine och zucchini
Tabbouleh, grilled cucumber, feta cheese, yogurt, eggplant and zucchini

Sallad - Salad 145:-
Citrusmarinerade räkor, karamelliserad lök, aioli, oliver och torkad tomat
Citrus marinated shrimps, caramelized onions, aioli, olives and dried tomato

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Spetskål- och vit sparrissallad med pistage, dill, surdegskrutonger och parmesan
Point cabbage- and white asparagus salad with pistachio, dill, sourdough croutons and parmesan cheese

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

eller
or

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris och syrad kålrabbi
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus and pickled kohlrabi

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

eller
or

Lammet; stekt sadel och brässerad bog med sparris, yoghurt, spritärter, primörmorot och kryddsky
Lamb; fried saddle and braised shoulder with asparagus, yogurt, green peas, early season carrot and spiced gravy

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Spetskål- och vit sparrissallad med pistage, dill, surdegskrutonger och parmesan 145:-
Point cabbage- and white asparagus salad with pistachio, dill, sourdough croutons and parmesan cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

40 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 255:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris och syrad kålrabbi 175:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus and pickled kohlrabi

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 260:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Bakad röding med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter 295:-
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi och pommes frites 260:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi and french fries

Lammet; stekt sadel och brässerad bog med sparris, yoghurt, spritärter, primörmorot och kryddsky 295:-
Lamb; fried saddle and braised shoulder with asparagus, yogurt, green peas, early season carrot and spiced gravy

Grillad svensk entrecôte med vinägerglaserade brytbönor, confiterad tomat, vårlök, kanariska potatisar och dragonemulsion 375:-
Grilled Swedish entrecôte with vinegar glazed snap beans, confited tomato, spring onion, canarian potatoes and tarragon emulsion

Desserter - Desserts

Citron- och flädercrème med hallonglass och krossade drömmar 120:-
Lemon- and elderflower cream with raspberry ice cream and crushed cookies

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet 125:-
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Saltbakad och rökt rotselleri med dukkah, stekt svamp, rostad mandel, citronvinägrett och riven fetaost 155:-
Salt baked and smoked celeriac with dukkah, fried mushrooms, roasted almonds, lemon vinaigrette and grated feta cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./255:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 210:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Nässelsoppa med bakat ägg, forellrom, picklad gurka, knipplök och kavring 180:-
Nettle soup with baked egg , trout roe, pickled cucumber, onion and dark rye bread

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris och syrad kålrabbi 175:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus and pickled kohlrabi

Ankleverterrin med rabarberkompott, grillad lök, fläsklägg och mandel 195:-
Duck liver terrine with rhubarb compote, grilled onions, pork knuckle and almonds

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 110:-
½ Crab
Räkor 125:-
Shrimps
Ostron 35:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 595:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av Kamtjatkakrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of Kamtjatka crab

Varmrätter - Main Courses

Grillad vit sparris med ramslökssmör, spetskål, krämigt vete och parmesan 285:-
Grilled white asparagus with ramson butter, cabbage, creamy wheat and parmesan

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 275:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad röding med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter 325:-
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Grillad Hjälmargös med primörer, syrligt krabbsmör, fläder, aubergine och kroketter 345:-
Grilled pike-perch from Hjälmaren with early season vegetables, sour crab butter, elderflower, eggplant and croquettes

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi och pommes frites 260:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi and french fries

Grillad och vitvinsbräserad svensk lammbog med vit sparris, svamp, ramslökskapris och örtvelouté 310:-
Grilled and white wine braised Swedish shoulder of lamb with white asparagus, mushrooms, pickled ramsonberries and herb velouté

Stekt ankbröst med variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta och smörsås 325:-
Fried duck breast with variation of beets, Swedish cheep cheese, smoked duck heart and butter sauce

Grillad svensk entrecôte med vinägerglaserade brytbönor, confiterad tomat, vårlök, kanariska potatisar och dragonemulsion 375:-
Grilled Swedish entrecôte with vinegar glazed snap beans, confited tomato, spring onion, canarian potatoes and tarragon emulsion

Gondolens Säsongsmeny 595:-
Menu of the season

Nässelsoppa med bakat ägg, forellrom, picklad gurka, knipplök och kavring
Nettle soup with baked egg , trout roe, pickled cucumber, onion and dark rye bread

Stekt ankbröst med variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta och smörssås
Fried duck breast with variation of beets, Swedish cheep cheese, smoked duck heart and butter sauce

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

Desserter - Desserts

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 245:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet 125:-
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

Choklad- och nougatdelice med yoghurtparfait, saltrostade nötter och karamell 120:-
Chocolate- and nougat delice with yoghurt parfait, salt roasted nuts and caramel

Variation på ananas med romglass, kokoskaka och maränger 120:-
Variation of pineapple with rum ice cream, coconut cake and meringues

Crème brûlée med bär 115:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 145:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Spetskål- och vit sparrissallad med pistage, dill, surdegskrutonger och parmesan 145:-
Point cabbage- and white asparagus salad with pistachio, dill and sourdough croutons and parmesan cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./255:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 210:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Nässelsoppa med bakat ägg, forellrom, picklad gurka, knipplök och kavring 180:-
Nettle soup with baked egg , trout roe, pickled cucumber, onion and dark rye bread

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris och syrad kålrabbi 175:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus and pickled kohlrabi

Ankleverterrin med rabarberkompott, grillad lök, fläsklägg och mandel 195:-
Duck liver terrine with rhubarb compote, grilled onions, pork knuckle and almonds

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 110:-
½ Crab
Räkor 125:-
Shrimps
Ostron 35:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 595:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av Kamtjatkakrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of Kamtjatka crab

Varmrätter - Main Courses

Grillade primörer med kronärtskocka, ramslökssmör, krämigt vete och syltad tomat 285:-
Grilled early season vegetables with artichoke, ramson butter, creamy wheat and pickled tomato

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 275:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad röding med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter 325:-
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Grillad Hjälmargös med primörer, syrligt krabbsmör, fläder, aubergine och kroketter 345:-
Grilled pike-perch from Hjälmaren with early season vegetables, sour crab butter, elderflower, eggplant and croquettes

Tartar på sotat svenskt ytterlår med Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi och pommes frites 260:-
Tartare of blackened Swedish beef topside with Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi and french fries

Lammet; stekt sadel och brässerad bog med sparris, yoghurt, spritärter, primörmorot och kryddsky 355:-
Lamb; fried saddle and braised shoulder with asparagus, yogurt, green peas, early season carrot and spiced gravy

Stekt ankbröst med variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta och smörsås 325:-
Fried duck breast with variation of beets, Swedish cheep cheese, smoked duck heart and butter sauce

Grillad svensk entrecôte med vinägerglaserade brytbönor, confiterad tomat, vårlök, kanariska potatisar och dragonemulsion 375:-
Grilled Swedish entrecôte with vinegar glazed snap beans, confited tomato, spring onion, canarian potatoes and tarragon emulsion

Gondolens Säsongsmeny 595:-
Menu of the season

Nässelsoppa med bakat ägg, forellrom, picklad gurka, knipplök och kavring
Nettle soup with baked egg , trout roe, pickled cucumber, onion and dark rye bread

Stekt ankbröst med variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta och smörssås
Fried duck breast with variation of beets, Swedish cheep cheese, smoked duck heart and butter sauce

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

Desserter - Desserts

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 245:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet 125:-
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

Choklad- och nougatdelice med yoghurtparfait, saltrostade nötter och karamell 120:-
Chocolate- and nougat delice with yoghurt parfait, salt roasted nuts and caramel

Citron- och flädercrème med hallonglass och krossade drömmar 120:-
Lemon- and elderflower cream with raspberry ice cream and crushed cookies

Crème brûlée med bär 115:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 145:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Snacks

Grönsallad 55:-
Green salad

Vinägerglaserade brytbönor 55:-
Vinegar glazed snap beans

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Cheddarkroketter 75:-
Cheddar croquettes

Göskroketter med aioli 75:-
Pike perch croquettes with aioli

Kvällens chark 95:-
Charcuteries

Vit sparris med ramslökssmör 85:-
White asparagus, ramson butter

Mandelpotatischips 35:-
Almond potato chips

Förrätter-Starters

Saltbakad och rökt rotselleri 155:-
dukkah, stekt svamp, rostad mandel, citronvinägrett, fetaost
Salt baked and smoked celeriac, dukkah, fried mushrooms, roasted almonds, lemon vinaigrette, grated feta cheese

Toast Skagen 165:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 130:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Nässelsoppa 145:- med bakat ägg, forellrom, picklad gurka, knipplök och kavring
Nettle soup with baked egg , trout roe, pickled cucumber, onion and dark rye bread

Tartar på sotat svenskt ytterlår 165:-
Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi
Tartare of blackened Swedish beef topside, Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi

Ankleverterrin 170:-
rabarberkompott, grillad lökj, fläsklägg, mandel
Duck liver terrine with rhubarb compote, grilled onions, pork knuckle and almonds

Varmrätter-Main courses

Grillad vit sparris 255:-
ramslökssmör, spetskål, krämigt vete, parmesan
White asparagus, ramson butter, point cabbage, creamy wheat, parmesan

Bakad röding 265:-
med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter 265:-
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Tartar på sotat svenskt ytterlår 245:-
Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi och pommes frites
Tartare of blackened Swedish beef topside, Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi and french fries

Stekt ankbröst 285:-
variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta, smörsås
Fried duck breast, variation of beets, swedish cheep cheese, smoked duck heart, butter sauce

Grillad svensk lammbog 285:-
vit sparris, svamp, ramslökkapris, örtvelouté
Grilled Swedish shoulder of lamb, white asparagus, mushrooms, pickled ramsonberries, herb velouté

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Svensk entrecôte (500g) 595:-
Swedish rib eye

Grillad torskrygg (350g) 585:-
Grilled loin of cod

Serveras med;
brytbönor, confiterad tomat, vårlök, kanariska potatisar och dragonemulsion
served with snap beans, confit of tomato, spring onion, canarian potatoes and tarragon emulsion

eller/or

grönsallad, syltade tomater, vit sparris, krämigt vete och smörsås
green salad, pickled tomatoes, white asparagus, creamy wheat and butter sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 260:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 35:-/st
Oysters

Halv krabba 110:-
Half a crab

Räkor 125:-
Shrimps

Halv hummer 210:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 585:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 120:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 245:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Choklad- och nougatdelice 120:-
yoghurtparfait, saltrostade nötter och karamell
Chocolate- and nougat delice with yoghurt parfait, salt roasted nuts and caramel

Hjortron 145:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Rabarber 125:-
citronkaka, kardemummasnö, citroncurd
Rhubarb, lemon cake, cardamom powder, lemon curd

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Chokladtryffel 30:-
Chocolat trouffle

Snacks

Grönsallad 55:-
Green salad

Vinägerglaserade brytbönor 55:-
Vinegar glazed snap beans

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Cheddarkroketter 75:-
Cheddar croquettes

Kvällens chark 95:-
Charcuteries

Vit sparris med ramslökssmör 85:-
White asparagus, ramson butter

Mandelpotatischips 35:-
Almond potato chips

Förrätter-Starters

Spetskål- och vit sparrissallad 125:-
pistage, dill, surdegskrutonger, parmesan
Point cabbage- and white asparagus salad, pistachio, dill, sourdough croutons, parmesan cheese

Toast Skagen 165:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 145:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Nässelsoppa 145:- med bakat ägg, forellrom, picklad gurka, knipplök och kavring
Nettle soup with baked egg , trout roe, pickled cucumber, onion and dark rye bread

Tartar på sotat svenskt ytterlår 165:-
Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi
Tartare of blackened Swedish beef topside, Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi

Ankleverterrin 170:-
rabarberkompott, grillad lök, fläsklägg, mandel
Duck liver terrine with rhubarb compote, grilled onions, pork knuckle and almonds

Varmrätter-Main courses

Grillade primörer 255:-
kronärtskocka, ramslökssmör, krämigt vete, syltad tomat
Grilled early season vegetables, artichoke, ramson butter, creamy wheat, pickled tomato

Bakad röding 265:-
med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter 265:-
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Tartar på sotat svenskt ytterlår 245:-
Västerbottenscrème, grillad grön sparris, syrad kålrabbi och pommes frites
Tartare of blackened Swedish beef topside, Västerbottens- cheese cream, grilled green asparagus, pickled kohlrabi and french fries

Stekt ankbröst 285:-
variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta, smörsås
Fried duck breast, variation of beets, swedish cheep cheese, smoked duck heart, butter sauce

Lammet; stekt sadel och brässerad bog 285:-
sparris, yoghurt, spritärter, primörmorot, kryddsky
Lamb; fried saddle and braised shoulder, asparagus, yogurt, green peas, early season carrot, spiced gravy

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Svensk entrecôte (500g) 595:-
Swedish rib eye

serveras med brytbönor, confiterad tomat, vårlök, kanariska potatisar och dragonemulsion
served with snap beans, confit of tomato, spring onion, canarian potatoes and tarragon emulsion

eller/or

grönsallad, syltade tomater, vit sparris, krämigt vete och smörsås
green salad, pickled tomatoes, white asparagus, creamy wheat and butter sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 260:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 35:-/st
Oysters

Halv krabba 110:-
Half a crab

Räkor 125:-
Shrimps

Halv hummer 210:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 585:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 120:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 245:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Choklad- och nougatdelice 120:-
yoghurtparfait, saltrostade nötter, karamell
Chocolate- and nougat delice with yoghurt parfait, salt roasted nuts, caramel

Hjortron 145:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Rabarber 125:-
citronkaka, kardemummasnö, citroncurd
Rhubarb, lemon cake, cardamom powder, lemon curd

Crème brûlée 115:-
Crème brûlée

Chokladtryffel 30:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.
These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 585:-

(Gäller till och med 12/6 2019)

Nässelsoppa med bakad äggula, forellrom, sotad knipplök och kavring
Nettle soup with baked egg yolk, trout roe, blackened onion and dark rye bread

Vinförslag
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 755:-

Stekt ankbröst med variation på betor, svensk getost, rökt ankhjärta och smörssås
Fried duck breast with variation of beets, Swedish goat cheese, smoked duck heart and butter sauce

Vinförslag
2016 Il Bacialé, Braida di Giacomo Bologna, Piemonte, Italien 550:-
2015 Propiedad Viñas Viejas, Palacios Remondo, Rioja, Spanien 825:-

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

Vinförslag
2017 Moscato d’Asti La Lupa, Alfiero Boffa, Piemonte, Italien 335:-
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-

Gondolens redarmeny 610:-

(Gäller till och med 3/7 2019)

Ankleverterrin med rabarberkompott, grillad lök, fläsklägg och mandel
Duck liver terrine with rhubarb compote, grilled onions, pork knuckle and almonds

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 540:-
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-

Bakad röding med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Vinförslag
2017 Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 575:-
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-

Choklad- och nougatdelice med yoghurtparfait, saltrostade nötter och karamell
Chocolate- and nougat delice with yoghurt parfait, salt roasted nuts and caramel

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 695:-
S/A Antique Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 555:-

(Gäller till och med 22/5 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2017 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2017 Sancerre Blanc, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 595:-

Grillad och vitvinsbräserad svensk lammbog med vit sparris, svamp, ramslökskapris och örtvelouté
Grilled and white wine braised Swedish shoulder of lamb with white asparagus, mushrooms, pickled ramsonberries and herb velouté

Vinförslag
2015 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-
2016 Emilio Moro, Bodegas Emilio Moro, Ribera Del Duero, Spanien 675:-

Variation på ananas med romglass, kokoskaka och maränger
Variation of pineapple with rum ice cream, coconut cake and meringues

Vinförslag
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.
These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 585:-

(Gäller till och med 12/6 2019)

Nässelsoppa med bakad äggula, forellrom, sotad knipplök och kavring
Nettle soup with baked egg yolk, trout roe, blackened onion and dark rye bread

Vinförslag
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 755:-

Stekt ankbröst med variation på betor, svensk fårost, rökt ankhjärta och smörssås
Fried duck breast with variation of beets, Swedish cheep cheese, smoked duck heart and butter sauce

Vinförslag
2016 Il Bacialé, Braida di Giacomo Bologna, Piemonte, Italien 550:-
2015 Propiedad Viñas Viejas, Palacios Remondo, Rioja, Spanien 825:-

Inkokta rabarber med citronkaka, kardemummasnö, citroncurd och rabarbersorbet
Poached rhubarb with lemon cake, cardamom powder, lemon curd and rhubarb sorbet

Vinförslag
2017 Moscato d’Asti La Lupa, Alfiero Boffa, Piemonte, Italien 335:-
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-

Gondolens redarmeny 610:-

(Gäller till och med 3/7 2019)

Ankleverterrin med rabarberkompott, grillad lök, fläsklägg och mandel
Duck liver terrine with rhubarb compote, grilled onions, pork knuckle and almonds

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 540:-
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-

Bakad röding med spetskål, vit sparris, kronärtskocka, brynt smör och rostade hasselnötter
Baked char with point cabbage, white asparagus, artichoke, browned butter and roasted hazelnuts

Vinförslag
2017 Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 575:-
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-

Choklad- och nougatdelice med yoghurtparfait, saltrostade nötter och karamell
Chocolate- and nougat delice with yoghurt parfait, salt roasted nuts and caramel

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 695:-
S/A Antique Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 555:-

(Gäller till och med 3/7 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2017 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2017 Sancerre Blanc, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 595:-

Lammet; stekt sadel och brässerad bog med sparris, yoghurt, spritärter, primörmorot och kryddsky
Lamb; fried saddle and braised shoulder with asparagus, yogurt, green peas, early season carrot and spiced gravy

Vinförslag
2015 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-
2016 Emilio Moro, Bodegas Emilio Moro, Ribera Del Duero, Spanien 675:-

Citron- och flädercrème med hallonglass och krossade drömmar 120:-
Lemon- and elderflower cream with raspberry ice cream and crushed cookies

Vinförslag
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Baren

Cocktailbaren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är restaurangens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt Söders takåsar, stadshuset och Mälaren. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.
Boka bord>>>

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och har panoramautsikt över Gamla stan och Stockholms inlopp. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Skeppsholmen.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restauranginformation och godkänn villkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Taket (när vädret tillåter)
Måndag - Torsdag 16:00 -
Fredag - Lördag 15:00 -

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: [email protected]

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.

TAKET

Nu är sommaren här och i och med det så öppnar vi upp, för 25:e året i rad, TAKET.

TAKET på Eriks Gondolen är vår sommarrestaurang och bar som ligger precis där; på TAKET, en trappa upp från Eriks Gondolen och 33 meter ovanför slussen. Med vidunderlig utsikt ut över Stadshuset, Gamla Stan, Gröna Lund, Saltsjön, Mälaren, Stomatolskylten och det spännande Slussenbygget.

Öppettider (när vädret tillåter)
Måndag - Torsdag 16:00 -
Fredag - Lördag 15:00 -

Vi tar inga bordsreservationer men gör vårt bästa för att alla skall få sitta.