English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(14/1-18/1)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Gräslöksrisotto, stekt pancetta, syrad rödlök, zucchini, paprika och parmesan
Chive risotto, fried pancetta, souered red onion, zucchini, peppers and Parmesan cheese

Tisdag/Tuesday
Varmrökta laxbiffar, brynt smör, gräddstuvad purjolök och lingon
Hot smoked salmon patty, browned butter, creamed leek and lingonberries

Onsdag/Wednesday
Kalops, inlagda rödbetor och kokt potatis
Beef stew, pickled beets and boiled potatoes

Torsdag/Thursday
Bakad torsk, sockerärtor, bönor, pressgurka och romsås
Baked cod, sugar peas, beans, pickled cucumber and roe sauce

Fredag/Friday
Mixed grill; lammbringa, kycklinglår, nöt-köfte, svamp, rostade nötter, rödvinssås och friterad potatis
Mixed grill; lamb shoulder, chicken thighs, beef kufte, mushrooms, roasted nuts, red wine sauce and deep fried potatoes

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Köttbullar, lingon, pressgurka, kokt potatis och gräddsås
Meatballs, lingonberries, pickled cucumber, boiled potatoes and cream sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Bakad och sotad kålrot, pepparrotscrème, bakat ägg, sallad och pickles
Baked and blackened turnip, horseradish cream, baked egg, salad and pickles

Sallad - Salad 145:-
Rödbetor, linser, fetaost, krutonger, syrad lök och persilja
Beetroot, lentils, feta cheese, croutons, soured onions and parsley

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, Chilimajonnäs och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök 125:-
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

40 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 235:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with preseved fennel, baked and chared leek, beluga lentils and dill

Sotad tartar på ytterlår med Comtéost, timjanskräm, picklad och friterad steklök och endive 155:-
Tartare of blackened boneless beef outside with Comté- cheese, thyme cream, pickled and deep fried onion and endive

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche 170:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås 295:-
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, chilimajonnäs och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Ankan; stekt bröst och confiterad lår, med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås 315:-
The duck; fried breast and confit of leg with salsify, pumpkin, deep fried brussels sprouts and port wine sauce

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 345:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Desserter - Desserts

Chokladganachetårta med vispgrädde 95:-
Chocolate ganache cake with whipped cream

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet 125:-
Mango and vanilla pastry with mango and chili sorbet

Hjortron med vaniljglass 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream

(21/1-25/1)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Kåldolmar, gräddsås, rårörda lingon och potatispuré
Cabbage rolls, cream sauce, lingonberries and potato purée

Tisdag/Tuesday
Kall inkokt lax, sockerärtor, pressgurka och dillmajonnäs
Cold poached salmon, sugar peas, pickled cucumber and dill mayonnaise

Onsdag/Wednesday
Stekt fläsk, löksås, broccoli och kokt potatis
Fried pork belly, onion sauce, broccoli and boiled potatoes

Torsdag/Thursday
Bakad torsk, Sandefjordsås, gurka- och fänkålssallad, pepparrot, dill och kokt potatis
Baked cod, Sandefjord- sauce, cucumber- and fennel salad, horseradish, dill and boiled potatoes

Fredag/Friday
Grillad kyckling, aubergine, avokado, tomatsalsa och rostad potatis
Grilled chicken, eggplant, avocado, tomato salsa and roasted potatoes

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Kalvfrikassé, bönor, ärtor, citron och pepparrot
Veal fricassée, beans, peas, lemon and horseradish

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Lins- och böncurry, blomkål, kokosmjölk, mandel och koriander
Lentil- and bean curry, cauliflower, coconut milk, almonds and coriander

Sallad - Salad 145:-
Vitello Tonnato; kalvrostbiff, tonfiskdressing, kapris och blekselleri
Vitello Tonnato; roast beef of veal, tuna dressing, capers and celery

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, Chilimajonnäs och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök 125:-
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

40 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 235:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with preserved fennel, baked and chared leek, beluga lentils and dill

Sotad tartar på ytterlår med Comtéost, timjanskräm, picklad och friterad steklök och endive 155:-
Tartare of blackened boneless beef outside with Comté- cheese, thyme cream, pickled and deep fried onion and endive

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche 170:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås 295:-
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Köttmacka; grillad svensk flankstek, stekt ägg, avokado, parmesanost, chilimajonnäs och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, fried egg, avocado, parmesan cheese, chili mayonnaise and fried onion

Ankan; stekt bröst och confiterad lår, med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås 315:-
The duck; fried breast and confit of leg with salsify, pumpkin, deep fried brussels sprouts and port wine sauce

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 345:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Desserter - Desserts

Chokladganachetårta med vispgrädde 95:-
Chocolate ganache cake with whipped cream

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet 125:-
Mango and vanilla pastry with mango and chili sorbet

Hjortron med vaniljglass 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök 125:-
Saltbaked yellow beets with ajo blanco, "Wrångebäcks" cheese, apple, roasted almond and souered onion

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./235:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 180:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Sotad tartar på svensk ryggbiff med Comtéost, timjanskräm, picklad och friterad steklök och endive 165:-
Tartare of blackened Swedish sirloin with Comté- cheese, thyme cream, pickled and deep fried onion and endive

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche 170:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Varmrätter - Main Courses

Variation på pumpa med sotad kål, bakat ägg, smörsås och vintertryffel 235:-
Variation of pumpkin with blackened cabbage, baked egg, butter sauce and winter truffle

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad regnbåge med forellrom, schalottenlök, grillad gurka, pumpa, gröna enbär och smörsås 295:-
Baked rainbow trout with trout roe, shallots, grilled cucumber, pumpkin, green juniper berry and butter sauce

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås 315:-
Grilled skrei cod with artichoke, garlic fried mussels, vinter apple and white wine sauce

Svensk lammstek med ragû på lammbog, savoykål, grillad portabello och anklever, picklad kålrabbi och aprikos 315:-
Swedish roast of lamb with ragout of lamb shoulder clod, savoy cabbage, grilled portabello mushroom and duck liver, pickled kohlrabi and apricot

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky 295:-
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 345:-
Swedish ribeye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Gondolens Säsongsmeny 565:-
Menu of the season

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Desserter - Desserts

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass 135:-
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Chokladtårta med vispgrädde och vaniljglass 135:-
Chocolate cake with whipped cream and vanilla icecream

Mjuk pepparkaka med lingonmousse, kanelglass och kardemummatryffel 125:-
Soft gingerbread with lingonberry mousse, cinnamon ice cream and cardamom truffle

Crème brûlée med bär 120:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök 125:-
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

Toast Skagen med forellrom 145:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./235:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 180:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill 145:-
Lobster soup with preserved fennel, baked and charred leek, beluga lentils and dill

Sotad tartar på ytterlår med Comtéost, timjanskräm, picklad och friterad steklök och endive 155:-
Tartare of blackened boneless beef outside with Comté- cheese, thyme cream, pickled and deep fried onion and endive

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche 170:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 105:-
½ Crab
Räkor 115:-
Shrimps
Ostron 32:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 545:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av Kamtjatkakrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of Kamtjatka crab

Varmrätter - Main Courses

Variation på pumpa med sotad kål, bakat ägg, smörsås och vintertryffel 235:-
Variation of pumpkin with blackened cabbage, baked egg, butter sauce and winter truffle

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 230:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad röding med grillad purjolök, betor, silverlökscrème, forellrom och rågbrödskrutonger 295:-
Baked char with grilled leek, beet, silver onion cream, trout roe and rye bread croutons

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås 315:-
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Ankan; stekt bröst och konfiterat lår med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås 315:-
The duck; fried breast and confit of leg with salsify, pumpkin, deep fried brussels sprouts and port wine sauce

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky 295:-
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 345:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Gondolens Säsongsmeny 565:-
Menu of the season

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill
Lobster soup with preserved fennel, baked and charred leek, beluga lentils and dill

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Desserter - Desserts

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 225:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass 135:-
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Chokladtårta med vispgrädde och vaniljglass 135:-
Chocolate cake with whipped cream and vanilla ice cream

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet 125:-
Mango and vanilla pastry with mango and chili sorbet

Crème brûlée med bär 120:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 150:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Snacks

Grönsallad 55:-
Green salad

Grillade grönsaker 55:-
Grilled vegetables

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Cheddarkroketter 75:-
Cheddar croquettes

Kvällens chark 95:-
Charcuteries

Friterad jordärtskocka, bearnaisesås 85:-
Deep fried Jerusalem artichoke, bearnaise sauce

Tryffelchips 95:-
Truffle chips

Förrätter-Starters

Saltbakade gulbetor 125:-
ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel
Salt baked yellow beets, ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond

Toast Skagen 145:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 125:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Hummersoppa 135:-
fänkål, purjolök, belugalinser, dill
Lobster soup, fennel, leeks, beluga lentils, dill

Tartar 155:-
sotad svensk ryggbiff, Comtéost, timjanskräm, picklad och friterad steklök
Tartare of blackened Swedish sirloin, Comté- cheese, thyme cream, pickled and deep fried onion

Ankleverterrin 160:-
rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, sauternegelé, brioche
Duck liver terrine, smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly, brioche

Varmrätter-Main courses

Pumpa 195:-
sotad kål, bakat ägg, smörsås, vintertryffel
Pumpkin, blackened cabbage, baked egg, butter sauce, winter truffle

Bakad regnbåge 255:-
forellrom, schalottenlök, pumpa, gröna enbär, smörsås
Baked rainbow trout, trout roe, shallots, pumpkin, green juniper berry, butter sauce

Stekt hjortfransyska 255:-
kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron, viltsky
Fried knuckle of venison, spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear, game gravy

Svensk lammstek 275:-
ragû på lammbog, savoykål, grillad portabello och anklever, picklad kålrabbi, aprikos
Swedish lamb steak, ragout on shoulder of lamb, savoy cabbage, grilled portabello and duck liver, pickled kohlrabi, apricot

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 550:-
Rib eye

Grillad och äppelglaserad skrei (350g) 510:-
Grilled and apple glazed skrei- cod

serveras med grillade grönsaker, friterad potatis, aioli och rödvinssås
served with grilled vegetables, deep fried potatoes, aioli and red wine sauce

eller/or

grönsallad, syltade tomater, sotat pumpa, gremolata och bearnaisesås
green salad, pickled tomatoes, blackened pumpkin, gremolata and bearnaise sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 230:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 180:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 225:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Chokladtårta 115:-
vispgrädde, bär
Chocolate cake, whipped cream, berries

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Karamellbavaroise 125:-
hasselnötter, lingon, citronglass
Caramel bavaroise, hazelnuts, lingonberries, lemon ice cream

Crème brûlée 120:-
Crème brûlée

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Snacks

Grönsallad 55:-
Green salad

Grillade grönsaker 55:-
Grilled vegetables

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Cheddarkroketter 75:-
Cheddar croquettes

Kvällens chark 95:-
Charcuteries

Friterad jordärtskocka, bearnaisesås 85:-
Deep fried Jerusalem artichoke, bearnaise sauce

Tryffelchips 95:-
Truffle chips

Förrätter-Starters

Saltbakade gulbetor 125:-
ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel
Salt baked yellow beets, ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond

Toast Skagen 145:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 125:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Hummersoppa 135:-
fänkål, purjolök, belugalinser, dill
Lobster soup, fennel, leeks, beluga lentils, dill

Tartar 155:-
Svenskt sotat ytterlår, Comtéost, timjanskräm, picklad och friterad steklök
Swedish blackened boneles beef outside, Comté- cheese, thyme cream, pickled and deep fried onion

Ankleverterrin 160:-
rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, sauternegelé, brioche
Duck liver terrine, smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly, brioche

Varmrätter-Main courses

Pumpa 195:-
sotad kål, bakat ägg, smörsås, vintertryffel
Pumpkin, blackened cabbage, baked egg, butter sauce, winter truffle

Bakad röding 255:-
grillad purjolök, betor, silverlökscrème, forellrom, rågbrödskrutonger
Baked chart, beets, onion creme, trout roe, rye bread croutons

Stekt hjortfransyska 255:-
kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron, viltsky
Fried knuckle of venison, spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear, game gravy

Anka 275:-
stekt bröst, confiterat lår, svartrötter, pumpa, friterad brysselkål, portvinssås
Duck; fried breast, confited leg, salsify, pumpkin, deep fried brussel sprouts, port wine sauce

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 550:-
Rib eye

Grillad och äppelglaserad skrei (350g) 510:-
Grilled and apple glazed skrei- cod

serveras med grillade grönsaker, friterad potatis, aioli och rödvinssås
served with grilled vegetables, deep fried potatoes, aioli and red wine sauce

eller/or

grönsallad, syltade tomater, sotat pumpa, gremolata och bearnaisesås
green salad, pickled tomatoes, blackened pumpkin, gremolata and bearnaise sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 230:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 32:-/st
Oysters

Halv krabba 105:-
Half a crab

Räkor 115:-
Shrimps

Halv hummer 180:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 545:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 90:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 225:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Chokladtårta 115:-
vispgrädde, bär
Chocolate cake, whipped cream, berries

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Karamellbavaroise 125:-
hasselnötter, lingon, citronglass
Caramel bavaroise, hazelnuts, lingonberries, lemon ice cream

Crème brûlée 120:-
Crème brûlée

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella

prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 565:-

(Gäller till och med 6/2 2019)

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Vinförslag
2017 Catena Chardonnay, Bodega Catena Zapata, Mendoza, Argentina 525:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 655:-

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Vinförslag
2014 Viña Pedrosa Crianza, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Ribera Del Duero, Spanien 575:-
2016 Les Terrasses Vinyes Velles, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 850:-

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal, J.P. Vinhos S.A., Setúbal, Portugal 695:-
2015 Château Tirecul la Gravière Les Pins, Château Tirecul, Sud - Ouest, Frankrike 425:-

Gondolens redarmeny 585:-

(Gäller till och med 27/2 2019)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 500:-
2015 Heimbourg Riesling, Domaine Zind Humbrecht, Alsace, Frankrike 750:-

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, vinter apple and white wine sauce

Vinförslag
2017 Catena Chardonnay, Bodega Catena Zapata, Mendoza, Argentina 525:-
2015 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Macconais, Frankrike 625:-

Chokladtårta med vispgrädde och vaniljglass
Chocolate cake with whipped cream and vanilla ice cream

Vinförslag
10 Year Old Tawny Port, Taylor´s Fladgate, Gaia, Portugal 895:-
S/A Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 575:-

(Gäller till och med 16/1 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2016 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2016 Sancerre Sauvage, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike 950:-

Svensk lammstek med ragû på lammbog, savoykål, grillad portabello och anklever, picklad kålrabbi och aprikos
Swedish lamb steak with ragout on shoulder of lamb, savoy cabbage, grilled portabello and duck liver, pickled kohlrabi and apricot

Vinförslag
2015 Sonoma County Zinfandel, Seghesio Family Vineyards, California, USA 575:-
2015 Gigondas Aux Lieux Dits, Domaine Santa Duc, Rhône, Frankrike 750:-

Mjuk pepparkaka med lingonmousse, kanelglass och kardemummatryffel
Soft gingerbread with lingonberry mousse, cinnamon ice cream and cardamom truffle

Vinförslag
2016 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 565:-

(Gäller till och med 6/2 2019)

Hummersoppa med inkokt fänkål, bakad och bränd purjolök, belugalinser och dill
Lobster soup with poached fennel, baked and blackened leek, beluga lentils and dill

Vinförslag
2017 Catena Chardonnay, Bodega Catena Zapata, Mendoza, Argentina 525:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 655:-

Stekt hjortfransyska med kryddkokt rotsellericrème, stuvad grönkål, päron och viltsky
Fried knuckle of venison with spiced celeriac cream, stewed cabbage, pear and game gravy

Vinförslag
2014 Viña Pedrosa Crianza, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Ribera Del Duero, Spanien 575:-
2016 Les Terrasses Vinyes Velles, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 850:-

Karamellbavaroise med hasselnötter, kolasås, lingon och citronglass
Caramel bavaroise with hazelnuts, toffee sauce, lingonberries and lemon ice cream

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal, J.P. Vinhos S.A., Setúbal, Portugal 695:-
2015 Château Tirecul la Gravière Les Pins, Château Tirecul, Sud - Ouest, Frankrike 425:-

Gondolens redarmeny 585:-

(Gäller till och med 27/2 2019)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 500:-
2015 Heimbourg Riesling, Domaine Zind Humbrecht, Alsace, Frankrike 750:-

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Vinförslag
2017 Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 575:-
2015 Pouilly Fuissé, Chateau Fuissé, Macconais, Frankrike 625:-

Chokladtårta med vispgrädde och vaniljglass
Chocolate cake with whipped cream and vanilla ice cream

Vinförslag
10 Year Old Tawny Port, Taylor´s Fladgate, Gaia, Portugal 895:-
S/A Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 575:-

(Gäller till och med 20/3 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2017 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domaine d’Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Ankan; stekt bröst och confiterat lår med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås
The duck; fried breast and confited thigh with salsify, pumpkin, deep fried brusselsprouts and port wine sauce

Vinförslag
2015 Prugneto Sangiovese, Poderi dal Nespoli, Emilia-Romagna, Italien 460:-
2015 Sonoma County Zinfandel, Seghesio Family Vineyards, California, USA 575:-

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet
Mango- and vanilla pastry with mango- and chili sorbet

Vinförslag
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restauranginformation och godkänn villkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: [email protected]

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.