English

Eriks Gondolen

Vi vågar påstå att vi har något för alla. En matsal med bord för 2 till 12 gäster. Den svävande Gondolen med bord för 2 till 6 gäster. Affärslunch måndag till fredag. Lunch eller middag vid långbordet för upp till 16 gäster i vår bistro Köket. En levande cocktailbar med förstklassiga cocktails och skön musik. Det privata Kungarummet med plats för 30 gäster. Den stora Redarsalen som rymmer ända upp till 80 gäster.

Konferensrummet Drottning Kristina högst uppe på taket med sittande konferensmöjlighet för upp till 24 gäster. Gondolens Gastronomi med matlagningskurser för upp till 16 gäster.
Och just nu Slussenbygget från första parkett. En ny utsikt varje dag.

Välkommen!

Boka bord

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Gondolens nyhetsbrev och få uppdateringar kring våra nyheter och luncherbjudanden.





Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

(18/2-22/2)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Ugnsrostade kycklinglår, savoykål, rostad mandel och potatis- och persiljepuré
Oven roasted chicken thighs, savoy cabbage, roasted almonds and potato- and parsley purée

Tisdag/Tuesday
Kokt torsk, ärtor och äggsås
Poached cod, peas and egg sauce

Onsdag/Wednesday
Blodpudding, stekt fläsk, lingon och äpple
Black pudding, fried pork belly, lingonberries and apple

Torsdag/Thursday
Gravad lax, bönsallad, hovmästarsås och dillstuvad potatis
Cured salmon, bean salad, mustard sauce and dill stewed potatoes

Fredag/Friday
Skink- och ostfylld schnitzel, rödvinssmör, bönor, rödlök och klyftpotatis
Ham and cheese filled schnitzel, red wine butter, beans, red onion and potato wedges

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Biff à la Lindström
Biff à la Lindström

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Smörkokt spetskål, ruccolakräm, bönor, parmesan och bakat ägg
Butter poached cabbage, arugula cream, beans, parmesan and baked egg

Sallad - Salad 145:-
Tabbouleh, lammfrikadeller, fetaost och grillad citron
Tabbouleh, lamb quenelles, feta cheese and grilled lemon

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök 155:-
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

40 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 265:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit 175:-
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Tartar på sotat svenskt ytterlår med confiterad äggula, smetana, pepparrot, saltgurka, fänkål och honung 175:-
Tartar of blackened swedish boneless beef outside with egg yolk confit, smetana, horseradish, pickled cucumber, fennel and honey

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche 195:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 260:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås 345:-
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör 325:-
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 375:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Desserter - Desserts

Chokladganachetårta med vispgrädde 145:-
Chocolate ganache cake with whipped cream

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 145:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Hjortron med vaniljglass 160:-
Cloudberries with vanilla ice cream

(25/2-1/3)

Dagens Husman - Homely Fare 145:-

Måndag/Monday
Kryddbräserad lammbog, hummus, mynta och aubergine
Spice braised lamb shoulder, hummus, mint and eggplant

Tisdag/Tuesday
Danska fiskfrikadeller, brynt smör, morot, remouladsås och citron
Danish fish quenelles, browned butter, carrot, remoulade sauce and lemon

Onsdag/Wednesday
Porchetta, rostade grönsaker, salsa verde och friterad potatis
Porchetta, roasted vegetables, salsa verde and deep fried potatoes

Torsdag/Thursday
Kall inkokt lax, sockerärtor, pressgurka och dillmajonnäs
Cold poached salmon, sugar peas, pickled cucumber and dill mayonnaise

Fredag/Friday
Wallenbergare på rådjur, ärtor, brynt smör och potatispuré
Wallenbergare of venison, peas, browned butter and potato purée

Veckans Specialhusman - Weekly Special 145:-
Varm fisk- och skaldjursterrin, spetskål, ärtor, aioli och hummersås
Warm fish and shellfish terrine, cabbage, peas, aioli and lobster sauce

Vegetariskt - Vegetarian 145:-
Krämiga kryddkokta bönor, rostad blomkål, grillad äpple och dragon
Spice stewed beans, roasted cauliflower, grilled apple and tarragon

Sallad - Salad 145:-
Ankconfit, buljongkokta linser, bakad tomat och örtmajonnäs
Confit of duck, broth cooked lentils, baked tomato and herb mayonnaise

Lallerstedts Redarlunch 395:-
Lallerstedt's Ship owner's Lunch

Förrätt
Starter

Saltbakad och rökt rotselleri med dukkah, stekt svamp, rostad mandel, citronvinägrett och riven fetaost
Salt baked and smoked celeriac with dukkah, fried mushrooms, roasted almonds, lemon vinaigrette and grated feta cheese

eller
or

Toast Skagen med forellrom
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Varmrätt
Main course

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

eller
or

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

Kaffe & Bakverk
Coffee and pastry

Inklusive 1 gl vin rött/vitt

Förrätter - Starters

Saltbakad och rökt rotselleri med dukkah, stekt svamp, rostad mandel, citronvinägrett och riven fetaost 155:-
Salt baked and smoked celeriac with dukkah, fried mushrooms, roasted almonds, lemon vinaigrette and grated feta cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

40 g löjrom från Kalix med rödlök, crème fraiche, citron och smörstekt toast 265:-
Bleak roe from Kalix with red onion, crème fraiche, lemon and buttered toast

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit 175:-
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Tartar på sotat svenskt ytterlår med confiterad äggula, smetana, pepparrot, saltgurka, fänkål och honung 175:-
Tartar of blackened swedish boneless beef outside with egg yolk confit, smetana, horseradish, pickled cucumber, fennel and honey

Ankleverterrin med pumpamarmelad, kanderade pumpakärnor, sumac och brioche 195:-
Duck liver terrine with pumpkin marmalade, candied pumpkin seeds, sumac and brioche

Varmrätter - Main Courses

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 260:-
Gondolens fish and shellfish casserole with aioli and croutons

Grillad torskrygg med tomater, bacon, vitlöksstekta musslor, jordärtskockspuré och parmesan 345:-
Grilled cod loin with tomatoes, bacon, garlic fried mussels, Jerusalem artichoke purée and parmesan

Köttmacka; grillad svensk flankstek, gurkrelish, aioli, äggula, pepparrot och friterad lök 195:-
Steak sandwich; grilled Swedish flank steak, cucumber relish, aioli, egg yolk, horseradish and deep fried onion

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör 325:-
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and browned butter

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 375:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Desserter - Desserts

Chokladbrûlée med mint- och chokladglass, päronkräm, päronmarshmallows och myntasmul 135:-
Chocolate brûlée with mint- and chocolate ice cream, pear cream, pear marshmallows and mint crumbs

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 145:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Hjortron med vaniljglass 160:-
Cloudberries with vanilla ice cream

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Saltbakade gulbetor med ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel och syrad lök 155:-
Salt baked yellow beets with ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond and souered onion

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./265:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 210:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit 175:-
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Tartar på sotat svenskt ytterlår med confiterad äggula, smetana, pepparrot, saltgurka, fänkål och honung 175:-
Tartar on blackened swedish boneless beef outside with egg yolk confit, smetana, horseradish, pickled cucumber, fennel and honey

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, sauternegelé och brioche 195:-
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 110:-
½ Crab
Räkor 125:-
Shrimps
Ostron 35:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 585:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av Kamtjatkakrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of Kamtjatka crab

Varmrätter - Main Courses

Variation på pumpa med sotad kål, bakat ägg, smörsås och vintertryffel 265:-
Variation of pumpkin with blackened cabbage, baked egg, butter sauce and winter truffle

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 260:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad röding med grillad purjolök, betor, silverlökscrème, forellrom och rågbrödskrutonger 325:-
Baked char with grilled leek, beet, silver onion cream, trout roe and rye bread croutons

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås 345:-
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Ankan; stekt bröst och konfiterat lår med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås 345:-
The duck; fried breast and confit of leg with salsify, pumpkin, deep fried brussels sprouts and port wine sauce

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör 325:-
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 375:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Gondolens Säsongsmeny 595:-
Menu of the season

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Desserter - Desserts

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 255:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 145:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Chokladtårta med vispgrädde och vaniljglass 145:-
Chocolate cake with whipped cream and vanilla ice cream

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet 135:-
Mango and vanilla pastry with mango and chili sorbet

Crème brûlée med bär 130:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 160:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

A la Carte

För förbeställning till 8 personer eller fler, välj från menyförslagen

Förrätter - Starters

Saltbakad och rökt rotselleri med dukkah, stekt svamp, rostad mandel, citronvinägrett och riven fetaost 155:-
Salt baked and smoked celeriac with dukkah, fried mushrooms, roasted almonds, lemon vinaigrette and grated feta cheese

Toast Skagen med forellrom 175:-
Shrimp mayonnaise with buttered toast and trout roe

Löjrom från Kalix med toast, rödlök, crème fraiche och citron 40gr./265:-
Bleak roe from Kalix with toast, red onion, crème fraiche and lemon

Halv hummer med pepparrot, majonnäs och citron 210:-
Half lobster with horseradish, mayonnaise and lemon

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit 175:-
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Tartar på sotat svenskt ytterlår med confiterad äggula, smetana, pepparrot, saltgurka, fänkål och honung 175:-
Tartar of blackened swedish boneless beef outside with egg yolk confit, smetana, horseradish, pickled cucumber, fennel and honey

Ankleverterrin med pumpamarmelad, kanderade pumpakärnor, sumac och brioche 195:-
Duck liver terrine with pumpkin marmalade, candied pumpkin seeds, sumac and brioche

Skaldjur - Shellfish
½ Krabba 110:-
½ Crab
Räkor 125:-
Shrimps
Ostron 35:-/st
Oysters

Skaldjursplateau - Shellfish plateau 585:-
½ Hummer, ½ Krabba, 2 Ostron, Räkor, ett halvt ben av Kamtjatkakrabba
½ Lobster, ½ Crab, 2 Oysters, Shrimps, half leg of Kamtjatka crab

Varmrätter - Main Courses

Variation på pumpa med sotad kål, bakat ägg, smörsås och vintertryffel 265:-
Variation of pumpkin with blackened cabbage, baked egg, butter sauce and winter truffle

Gondolens fisk- och skaldjursgryta, aioli och krutonger 260:-
Gondolens fish and shellfish casserole, aioli and croutons

Bakad röding med grillad purjolök, betor, silverlökscrème, forellrom och rågbrödskrutonger 325:-
Baked char with grilled leek, beet, silver onion cream, trout roe and rye bread croutons

Grillad Hjälmargös med tomater, bacon, vitlöksstekta musslor, jordärtskockspuré och parmesan 345:-
Grilled pike perch from Hjälmaren with tomatoes, bacon, garlic fried mussels, Jerusalem artichoke purée and parmesan

Ankan; stekt bröst och konfiterat lår med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås 345:-
The duck; fried breast and confit of leg with salsify, pumpkin, deep fried brussels sprouts and port wine sauce

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör 325:-
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Svensk entrecôte med grillade grönsaker, cheddarkrokett, friterad potatis och bearnaisesås 375:-
Swedish rib eye with grilled vegetables, cheddar croquettes, deep fried potatos and bearnaise sauce

Gondolens Säsongsmeny 595:-
Menu of the season

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Desserter - Desserts

Tarte tatin med vaniljglass, 2-3 personer 255:-
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass 145:-
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Chokladbrûlée med mint- och chokladglass, päronkräm, päronmarshmallows och myntasmul 135:-
Chocolate brûlée with mint- and chocolate ice cream, pear cream, pear marshmallows and mint crumbs

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet 135:-
Mango and vanilla pastry with mango and chili sorbet

Crème brûlée med bär 130:-
Crème brûlée with berries

Hjortron med vaniljglass och mandelflarn 160:-
Cloudberries with vanilla ice cream and almond flakes

Snacks

Grönsallad 55:-
Green salad

Grillade grönsaker 55:-
Grilled vegetables

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Cheddarkroketter 75:-
Cheddar croquettes

Kvällens chark 95:-
Charcuteries

Friterad jordärtskocka, bearnaisesås 85:-
Deep fried Jerusalem artichoke, bearnaise sauce

Tryffelchips 85:-
Truffle chips

Förrätter-Starters

Saltbakade gulbetor 135:-
ajo blanco, Wrångebäcksost, äpple, rostad mandel
Salt baked yellow beets, ajo blanco, Wrångebäcks- cheese, apple, roasted almond

Toast Skagen 165:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Hummersoppa 145:-
lax, tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili, citronconfit
Lobster soup, salmon, tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili, lemon confit

Tartar på svenskt ytterlår 165:-
confiterad äggula, smetana, pepparrot, saltgurka, fänkål, honung
Tartar of blackened swedish boneless beef outside, egg yolk confit, smetana, horseradish, pickled cucumber, fennel, honey

Ankleverterrin 170:-
rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, sauternegelé, brioche
Duck liver terrine, smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly, brioche

Varmrätter-Main courses

Pumpa 215:-
sotad kål, bakat ägg, smörsås, vintertryffel
Pumpkin, blackened cabbage, baked egg, butter sauce, winter truffle

Bakad röding 265:-
grillad purjolök, betor, silverlökscrème, forellrom, rågbrödskrutonger
Baked chart, beets, onion creme, trout roe, rye bread croutons

Kryddstekt hjortfransyska 265:-
vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär, brynt smör
Spice fried venison steak, vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant, brown butter

Anka 285:-
stekt bröst, confiterat lår, svartrötter, pumpa, friterad brysselkål, portvinssås
Duck; fried breast, confited leg, salsify, pumpkin, deep fried brussel sprouts, port wine sauce

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 595:-
Rib eye

Rostad lammbog på ben (ca 1300g) 895:-
Roasted leg of lamb

Grillad och äppelglaserad skrei (350g) 585:-
Grilled and apple glazed skrei- cod

serveras med grillade grönsaker, friterad potatis, aioli och rödvinssås
served with grilled vegetables, deep fried potatoes, aioli and red wine sauce

eller/or

grönsallad, syltade tomater, sotat pumpa, gremolata och bearnaisesås
green salad, pickled tomatoes, blackened pumpkin, gremolata and bearnaise sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 260:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 35:-/st
Oysters

Halv krabba 110:-
Half a crab

Räkor 125:-
Shrimps

Halv hummer 210:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 585:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 120:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 225:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Chokladtårta 115:-
vispgrädde, bär
Chocolate cake, whipped cream, berries

Hjortron 140:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Semla à la Gondolen 145:-
brioche, mandel, kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond, cardamom ice cream

Crème brûlée 120:-
Crème brûlée

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Snacks

Grönsallad 55:-
Green salad

Grillade grönsaker 55:-
Grilled vegetables

Marinerade oliver 45:-
Marinated olives

Cheddarkroketter 75:-
Cheddar croquettes

Kvällens chark 95:-
Charcuteries

Friterad brysselkål, bearnaisesås, krasse 85:-
Deep fried brussels sprouts, bearnaise sauce, cress

Mandelpotatischips och vintertryffel 85:-
Almond potato chips and winter truffle

Förrätter-Starters

Saltbakad och rökt rotselleri 135:-
dukkah, stekt svamp, rostad mandel, citronvinägrett, fetaost
Salt baked and smoked celeriac, dukkah, fried mushrooms, roasted almonds, lemon vinaigrette, grated feta cheese

Toast Skagen 165:-
forellrom, citron
Shrimp mayonnaise, buttered toast, trout roe, lemon

Löjrom från Kalix 150:-
rödlök, crème fraiche, potatischips, krasse
Bleak roe from Kalix, red onion, crème fraiche, potato chips, cress

Hummersoppa 145:-
lax, tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili, citronconfit
Lobster soup, salmon, tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili, lemon confit

Tartar på svenskt ytterlår 165:-
confiterad äggula, smetana, pepparrot, saltgurka, fänkål, honung
Tartar of blackened swedish boneless beef outside, egg yolk confit, smetana, horseradish, pickled cucumber, fennel, honey

Ankleverterrin 170:-
pumpamarmelad, kanderade pumpakärnor, sumac och brioche
Duck liver terrine, pumpkin marmalade, candied pumpkin seeds, sumac, brioche

Varmrätter-Main courses

Pumpa 215:-
sotad kål, bakat ägg, smörsås, vintertryffel
Pumpkin, blackened cabbage, baked egg, butter sauce, winter truffle

Bakad röding 265:-
grillad purjolök, betor, silverlökscrème, forellrom, rågbrödskrutonger
Baked chart, beets, onion creme, trout roe, rye bread croutons

Kryddstekt hjortfransyska 265:-
vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär, brynt smör
Spice fried venison steak, vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant, brown butter

Anka 285:-
stekt bröst, confiterat lår, svartrötter, pumpa, friterad brysselkål, portvinssås
Duck; fried breast, confited leg, salsify, pumpkin, deep fried brussel sprouts, port wine sauce

Att dela-To share

tillagning ca 40 min
preparing time 40 min

Entrecôte (500g) 595:-
Rib eye

Rostad lammbog på ben (ca 1300g) 895:-
Roasted leg of lamb

Grillad torskrygg (350g) 585:-
Grilled cod loin

serveras med grillade grönsaker, friterad potatis, aioli och rödvinssås
served with grilled vegetables, deep fried potatoes, aioli and red wine sauce

eller/or

grönsallad, syltade tomater, sotat pumpa, gremolata och bearnaisesås
green salad, pickled tomatoes, blackened pumpkin, gremolata and bearnaise sauce

Gondolens klassiker

Räkmackan 165:-
Shrimpsandwich

Fisk- och skaldjursgrytan 260:-
Fish- and shellfish casserole

Köttmackan 195:-
Steak sandwich

Kvällens husman 155:-
Tonights homely dish

Skaldjur-Shellfish

Ostron 35:-/st
Oysters

Halv krabba 110:-
Half a crab

Räkor 125:-
Shrimps

Halv hummer 210:-
Half a lobster

Skaldjursplateau 585:-
Shellfish plateau

Desserter-Desserts

Franska ostar 120:-
French cheeses

Tarte tatin 2-3 personer 225:-
vaniljglass
Tarte tatin with vanilla ice cream, 2-3 persons

Chokladbrûlée 135:-
mint- och chokladglass, päronkräm, päronmarshmallows
Chocolate brûlée, mint- and chocolate ice cream, pear cream, pear marshmallows, mint crumbs

Hjortron 150:-
vaniljglass, mandelflarn
Cloudberries, vanilla ice cream, almond chavings

Semla à la Gondolen 145:-
brioche, mandel, kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond, cardamom ice cream

Crème brûlée 120:-
Crème brûlée

Chokladtryffel 25:-
Chocolat trouffle

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 595:-

(Gäller till och med 10/4 2019)

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Vinförslag
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 655:-

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Vinförslag
2017 Langhe Nebbiolo, Barale Fratelli, Piemonte, Italien 552:-
2016 Les Terrasses Vinyes Velles, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 850:-

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Vinförslag
2015 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2015 Château Tirecul la Gravière Les Pins, Château Tirecul, Sud - Ouest, Frankrike 425:-

Gondolens redarmeny 635:-

(Gäller till och med 27/2 2019)

Ankleverterrin med rökt ankbröst, sötsyrlig rödbeta, Sauternegelé och brioche
Duck liver terrine with smoked duck breast, sweet and sour beetroot, Sauternes jelly and brioche

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 500:-
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-

Grillad skrei med jordärtskocka, vitlöksstekta musslor, vinteräpple och vitvinssås
Grilled skrei cod with Jerusalem artichoke, garlic fried mussels, winter apple and white wine sauce

Vinförslag
2017 Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 575:-
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-

Chokladtårta med vispgrädde och vaniljglass
Chocolate cake with whipped cream and vanilla ice cream

Vinförslag
10 Year Old Tawny Port, Taylor´s Fladgate, Gaia, Portugal 895:-
S/A Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 605:-

(Gäller till och med 20/3 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2017 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domaine d’Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Ankan; stekt bröst och confiterat lår med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås
The duck; fried breast and confited thigh with salsify, pumpkin, deep fried brusselsprouts and port wine sauce

Vinförslag
2015 Chianti Classico, Quercia al Poggio, Chianti, Italien 504:-
2015 Sonoma County Zinfandel, Seghesio Family Vineyards, California, USA 575:-

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet
Mango- and vanilla pastry with mango- and chili sorbet

Vinförslag
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Dessa priser gäller endast vid förbeställning och när samtliga i sällskapet väljer samma meny. För beställning till 8 personer eller fler väljer alla samma alternativ. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.
These prices are good if all in the party are choosing the same menu. If the party contains more than 8 people, please choose the same alternative. Dessa priser är inkl. moms/all prices incl.

Gondolens säsongsmeny 595:-

(Gäller till och med 10/4 2019)

Hummersoppa med lax, rimmad tomat, avokado, picklade senapsfrön, grön chili och citronconfit
Lobster soup with salmon, cured tomato, avocado, pickled mustard seeds, green chili and lemon confit

Vinförslag
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-
2015 Pouilly Fuissé Tête de Cru, Château Fuissé, Maconnais, Frankrike 655:-

Kryddstekt hjortfransyska med vinägerkokt sidfläsk, spetskål, saltrostade hasselnötter, svarta vinbär och brynt smör
Spice fried venison steak with vinegar boiled pork belly, cabbage, salt roasted hazelnuts, black currant and brown butter

Vinförslag
2017 Langhe Nebbiolo, Barale Fratelli, Piemonte, Italien 552:-
2016 Les Terrasses Vinyes Velles, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien 850:-

Semla à la Gondolen; brioche, mandel och kardemummaglass
Swedish cream bun à la Gondolen; brioche, almond and cardamom ice cream

Vinförslag
2015 La Perlara Recioto di Soave, Ca’ Rugate, Veneto, Italien 525:-
2015 Château Tirecul la Gravière Les Pins, Château Tirecul, Sud - Ouest, Frankrike 425:-

Gondolens redarmeny 635:-

(Gäller till och med 24/4 2019)

Ankleverterrin med pumpamarmelad, kanderade pumpakärnor, sumac och brioche
Duck liver terrine with pumpkin marmalade, candied pumpkin seeds, sumac and brioche

Vinförslag
2016 Vouvray Les Fondraux, Domaine Champalou, Loire, Frankrike 500:-
2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, Dr. Loosen, Mosel, Tyskland 475:-

Grillad Hjälmargös med tomater, bacon, vitlöksstekta musslor, jordärtskockspuré och parmesan
Grilled pike perch from Hjälmaren with tomatoes, bacon, garlic fried mussels, Jerusalem artichoke purée and parmesan

Vinförslag
2017 Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate, Robertson, Sydafrika 575:-
2016 Clos du Château, Domaine du Château de Meursault, Côte de beaune, Frankrike 850:-

Chokladbrûlée med mint- och chokladglass, päronkräm, päronmarshmallows och myntasmul
Chocolate brûlée with mint- and chocolate ice cream, pear cream, pear marshmallows and mint crumbs

Vinförslag
2015 Moscatel de Setúbal,J.P. Vinhos, Setúbal, Portugal 695:-
S/A Museum Muscat, Yalumba, South Australia, Australien 425:-

Meny Gondolen 605:-

(Gäller till och med 20/3 2019)

Toast Skagen med forellrom
Toast with shrimp in dill mayonnaise with trout roe

Vinförslag
2017 Kamptal Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Österrike 495:-
2014 Chablis Premier Cru Fourchaume, Le Domaine d’Henri, Chablis, Frankrike 750:-

Ankan; stekt bröst och confiterat lår med svartrötter, pumpa, friterad brysselkål och portvinssås
The duck; fried breast and confited thigh with salsify, pumpkin, deep fried brusselsprouts and port wine sauce

Vinförslag
2015 Chianti Classico, Quercia al Poggio, Chianti, Italien 504:-
2015 Sonoma County Zinfandel, Seghesio Family Vineyards, California, USA 575:-

Mango- och vaniljbakelse med mango- och chilisorbet
Mango- and vanilla pastry with mango- and chili sorbet

Vinförslag
2017 Riesling Auslese, Schloss Gobelsburg, Wachau, Österrike 525:-
2013 Blue Label 5 Puttonyos, Royal Tokaji Wine Company, Tokaj, Ungern 575:-

Baren

Baren ligger ute i själva Gondolen 38 meter över havet och har en makalös utsikt över Stockholm. Här finns 52 sittplatser och utrymme för ytterligare minglande gäster när festlusten sätter in. I Baren turas ett halvdussin av stans bästa bartendrar om att erbjuda goda drinkar, källarsval öl, bra vin eller friska fruktdrinkar.

Se vår drinklista>>>

Matsalen

Matsalen är Gondolens mittpunkt och hjärta, där 120 gäster kan njuta av en hänförande utsikt över staden. I Matsalen erbjuds en klassisk meny kombinerad med modern gastronomi av en personal som ger restaurangen en personlig prägel.

Köket

är restaurangen i restaurangen. Ett vitkaklat rum beläget alldeles bredvid kockar och kallskänkor. Dryga 40 sittplatser inklusive ”långbordet: ett gammalt slagbord med plats för 16 gäster.

Rätter i storlekarna ”smått”, ”mellan” och ”stort”. ”Smått” orkar du äta flera av och ”stort” passar att dela med övriga vid bordet. Dessutom skaldjur och Gondolens klassiker. KÖKET!

Nu kan du också boka KÖKET online under boka bord.

Festvåningar

Festvåningen Redarsalen har plats för 80 personer och kan bokas för särskilda festligheter. För mindre sällskap finns Kungarummet med plats för 30 gäster och med en unik utsikt över Saltsjön och Djurgården.

För att boka våra festvåningar ring 08-641 70 90
eller skicka en förfrågan Klicka här

Onlinebokning – Eriks Gondolen

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30
Bokningar gjorda för lunch disponerar bordet i 75 minuter.

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00
Bokningar gjord för middag disponerar bordet i 2,5 timmar.

För sällskap över 8 personer ring restaurangen.

Telefon 08-641 70 90.

VIKTIGT

Följ instruktionerna ända fram till och med "Bekräfta bokning". Läs också igenom Viktig restauranginformation och godkänn villkoren. Det finns ingen bokning om ni inte har erhållit en bekräftelse via sms och/eller e-post.

Öppettider

Lunch
Måndag - Fredag 11.30-14.30

Middag
Måndag 17.00 - 23.00
Tisdag - Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 16.00-01.00

Baren
Måndag 11.30-23.00
Tisdag-Fredag 11.30-01.00
Lördag 16.00-01.00

Mötesrummet - Drottning Kristina

De som väljer att åka till Gondolen får ett mötesrum med sensationell utsikt. Du blickar ut över Saltsjön och Mälaren, beroende på vart du vänder dig. En bättre plats för att uppnå helikopterperspektiv i verksamheten är svårt att finna.

Rummet passar så klart utmärkt även till fester, privata middagar eller luncher.

Pris: ex 25% moms
Heldag 9.00 – 17.00, 6700:- Halvdag 9.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00, 5025:- kväll 17.30 – 01.00, 4875:-

Max antal: 24 pers

Utrustning:

Konferensrummet är utrustat med storbildsskärm 65 tum för uppkoppling mot din laptop, bredband (fast och trådlöst), blädderblock, whiteboard, block, pennor, samt fruktkorg och mineralvatten. Givetvis ordnar vi annan utrustning om Ni behöver.

Konferenspaket:

Förmiddagskaffe med smörgås eller kaka Lunchvarmrätt med lättöl eller mineralvatten och kaffe Eftermiddagskaffe med kaka Pris: 280:- ex moms

Skicka en förfrågan Klicka här

Gondolens Gastronomi

Här njuter du av maten, men framför allt lär du dig hur den tillagas. Du får också kunskaper i vinprovning, cocktails och drinkar i vårt gourmetkök högst upp på taket.

I Gastronomin kan vi ta emot upp till 16 personer. Kontakta oss så syr vi ihop dina önskningar i matlagnings- eller vinprovningskonsten.

Skicka en förfrågan Klicka här

Kontakt

Eriks Gondolen – Södermalm
Stadsgården 6, Box 151 55, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90

E-post: [email protected]

Företaget

Erik Lallerstedts krögarkarriär började som portier på det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York. Åter hemma i Sverige gick han Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och fick sedan jobb som chef för Hotell Saga i Borlänge. Efter ett år återvände han till Stockholm som köksmästare på inneklubben Alexandra och därefter på Kabyssen Wasa. Ihop med kockkollegan Urban Standar köpte Erik Lallerstedt 1973 Gerda Johanssons Fisk- och Kräfthandel i Östermalmshallen. 27-årige Erik var för första gången företagare och Gerdas fiskluncher blev snabbt populära.

1980 öppnade Erik Lallerstedt sin första egna restaurang på en ombyggd sandpråm förtöjd vid Strandvägen. Eriks på Strandvägen fick 1984 en av Sveriges första stjärnor i Guide Michelin. En av de imponerade gästerna var mediemagnaten Jan Stenbeck, som övertalade Erik Lallerstedt att starta restaurang i sin fastighet i Gamla Stan.

1986 öppnade Eriks i Gamla stan på Österlånggatan 17 och även denna lyxkrog fick en stjärna i Guide Michelin.

1989 öppnade Eriks Bakficka på Fredrikshovsgatan 4 på Östermalm. Familjen Lallerstedt bodde i närheten och Erik ville göra om den tidigare kvarterskrogen Caesar. Han gjorde till vana att besöka sina båda krogar varje kväll för att hälsa på gästerna.

Erik Lallerstedt var flitigt förekommande i medierna och en av de första tv-kockarna i TV3:s ”Matresan”. Under några år drev han dessutom Tivoli Bar på Gröna Lund.

1994 tog Erik Lallerstedt över Gondolen. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 av kung Gustav V och drevs av Kooperativa Förbundet. Gondolen blev ett populärt turistmål, där den unika utsikten ibland överglänste maten. Den blev dansrestaurang och kallades ”ett flygande stadshotell”. I slutet av 1980-talet följde flera ägarbyten och efter problem med skatteverk och alkoholtillstånd tvingades Gondolen stänga 1993. Erik Lallerstedt, som kallar Katarinahissen och Gondolen för ”Sveriges Eiffeltorn”, antog utmaningen att rusta upp Gondolen. Hans vision omfattade en matsal som alla har råd med, en kvarterkrog, en bar och en uteservering på taket. Så blev det också, nu kompletterat med Vinbaren, en festvåning och Gastronomin, där mindre sällskap kan lära mer om matlagning och vinprovning.

Dottern Anna Lallerstedt har fått lära sig restauranglivet från grunden, hon har plockat disk, vikt servetter och hjälpt till i kallskänken från barnsben. Men hon valde att utbilda sig till konditor och jobbade på Fredriksbergs choklad i Köpenhamn och Vete-Katten i Stockholm. 1999 tog Anna plats i familjeföretagets styrelse och några år senare tog hon över ansvaret för Bakfickan. 2002 startades Vinbaren som ett samarbete med en extern aktör. Sedan 2004 drivs verksamheten helt av Gondolen i lättillgängliga lokaler i gatuplanet vid Slussen. Verksamheten hade då funnit ett sätt att optimalt utnyttja läge och lokaler. Under åren har Gondolens verksamhet utvecklats och förnyats, utan att ge avkall på grundkonceptet att erbjuda klassisk mat och dryck till rimligt pris. Samtidigt har Anna Lallerstedt axlat ett allt större ansvar för företaget och tog våren 2013 över som chef och styrelseordförande.